Το σίριαλ των επαφών ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ με στόχο τη συνεργασία στις προεδρικές εκλογές βαδίζει προς το τέλος του, με κοινή θέση και πεποίθηση και των δύο πλευρών ότι η διαδικασία εντός των ημερών θα πρέπει να λάβει τέλος, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Είναι προφανές πλέον ότι και τα δύο κόμματα θέλουν να βάλουν τελεία στο θέμα αποφεύγοντας τον αρνητικό αντίκτυπο και τη δυσαρέσκεια που έχει αρχίσει να καταγράφεται από μερίδα του κόσμου τους, ο οποίος δείχνει να έχει κουραστεί από την όλη διαδικασία. 

Δεδομένο επίσης είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οτιδήποτε στον ορίζοντα που να δημιουργεί προϋποθέσεις εξόδου από το αδιέξοδο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει. Μέχρι και χθες το απόγευμα δεν είχε οριστεί οποιαδήποτε συνάντηση των δύο ηγετών, με κομματικές πηγές να εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει είτε μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο αρχές της επομένης. Το σίγουρο είναι ότι την ερχόμενη βδομάδα το σκηνικό ξεκαθαρίζει οριστικά, είτε αρνητικά, είτε θετικά ως προς την πιθανότητα συνεργασίας των δύο κομμάτων. 

Ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος χθες ήταν φιλοξενούμενος στο «σίγμα», δήλωσε ότι το κόμμα του θα κρίνει στο τέλος το αποτέλεσμα του διαλόγου με το ΔΗΚΟ, με το οποίο η προσπάθεια για συνεργασία φτάνει στο τέλος. «Όταν κάνεις μία προσπάθεια μπορεί να τα καταφέρεις, μπορεί και όχι», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο και για τα δύο σενάρια. «Έχουμε και εμείς δικά μας χρονοδιαγράμματα και πρέπει να έχουμε τις αποφάσεις μας μέσα στην άνοιξη», σημείωσε. 

Πηγές από την Εζεκία Παπαϊωάννου διέρρεαν ακόμη και χθες πως δεν είναι δεδομένο το αδιέξοδο και ότι υπάρχει προοπτική μέχρι τέλος της βδομάδας να υπάρξει εξέλιξη θετική. Άφηναν μάλιστα να νοηθεί πως δεν αποκλείεται αυτή η εξέλιξη να αφορά και αποδοχή για συζήτηση είτε του ονόματος του Νικόλα Παπαδόπουλου, είτε πολύ περισσότερο, του ονόματος της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου. 

Από πλευράς ΔΗΚΟ, όπως πληροφορούμαστε, ενώπιον της Γραμματείας ξεκαθαρίστηκε πως δεν πρόκειται να προταθεί άλλο όνομα πέραν αυτού του προέδρου του κόμματος ή της αναπληρώτριας  προέδρου. Αναμένουν βασικά την απάντηση του ΑΚΕΛ ή την κατάθεση νέου ονόματος από μέρους του κόμματος της Αριστεράς, που θα μπορούσε να βρει ανταπόκριση στον κόσμο του ΔΗΚΟ.

Ως γνωστό, αναμένεται είτε την Πέμπτη 14, είτε την Παρασκευή 15 Απριλίου να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, εξετάζοντας τα δεδομένα από τις επαφές με το ΑΚΕΛ. Ουσιαστικά δηλαδή, είτε θα συζητήσουν κάποια νέα πρόταση από πλευράς της Εζεκίας Παπαϊωάννου που θα αφορά νέο όνομα ή αποδοχή της πρότασης του ΔΗΚΟ για Νικόλα Παπαδόπουλο ή Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είτε θα κηρυχθεί επίσημα αδιέξοδο και θα εξεταστούν οι εναλλακτικές επιλογές.

Ο γγ ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης, ανέφερε χθες στον «Φ» ότι μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο αποτέλεσμα από τις μέχρι τώρα επαφές του κόμματος του με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σημείωσε πως έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα στο ΑΚΕΛ να ενημερώσει για την απόφασή του πριν από το Πάσχα και εξηγώντας ότι δεν πρόκειται το ΔΗΚΟ να καταθέσει νέα πρόταση. Επεσήμανε ακόμα ότι σε περίπτωση μη θετικής κατάληξης, το ΔΗΚΟ θα καθορίσει τα επόμενα βήματά του και θα εξετάσει τις υπόλοιπες επιλογές που υπάρχουν, τις οποίες θα θέσει ενώπιον του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ σημείωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να εμπλακεί σε διάλογο με κόμματα που βρίσκονται εκτός του κυβερνητικού σχήματος, με στόχο τη συγκρότηση μιας αξιόπιστης συνεργασίας στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Άφησε μάλιστα αιχμές για το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ και διερωτήθηκε γιατί πραγματοποιούν κατ’ ιδίαν συναντήσεις και δεν καλούν όλα τα κόμματα σε έναν διερευνητικό διάλογο, προκειμένου να δουν πού υπάρχουν συγκλίσεις και αποκλίσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Βλέπει Καρογιάν

Την ερχόμενη Τρίτη θα μεταβεί στα γραφεία του ΔΗΚΟ ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν για να έχει συνάντηση με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Το ραντεβού διευθετήθηκε μετά από αίτημα του προέδρου της ΔΗΠΑ στο πλαίσιο των επαφών με αρχηγούς κομμάτων που πραγματοποιεί, για να εξηγήσει την πρόταση του κόμματος του για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Μαυρίδης: Καταφύγιο Ρώσων ολιγαρχών η Τουρκία

Τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία έχει καταστεί «καταφύγιο Ρώσων ολιγαρχών», καυτηρίασε με γραπτή παρέμβασή του, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης, στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρεται στον ρόλο της Τουρκίας στην ουκρανική κρίση καθώς και στο ζήτημα της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης στο ΕΚ για τα Συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Μαρτίου 2022, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Ουκρανία και των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας.

Ο Ευρωβουλευτής επισημαίνει το παράδοξο, οι χώρες σε ενταξιακό καθεστώς, όπως η Τουρκία, όχι μόνο να μην ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις, αλλά να «έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο των Ρώσων ολιγαρχών, θέμα για το οποίο επικρατεί σιωπή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Η ρωσική κρατική εταιρεία «Rosatom», η οποία ελέγχεται πλήρως από το Κρεμλίνο και κατασκευάζει το πρώτο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας, στο Άκκιουγιου, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Κύπρο, δεν περιλαμβάνεται στις προτεινόμενες κυρώσεις», προσθέτει ο κ. Μαυρίδης στην παρέμβασή του και κακίζει τους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι συμπεριφέρονται, όπως λέει, ως να μην γνωρίζουν πόσο βάναυσο και καταπιεστικό είναι το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο συνεχίζει να λαμβάνει ευρωπαϊκά κονδύλια.

Συνεχίζοντας ο κ. Μαυρίδης αναφέρεται στην ανάγκη για στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι «η ομόφωνη θέση της ΕΕ για κοινή άμυνα και ασφάλεια και ενεργειακή αυτονομία, μας θέτει ενώπιον των ευθυνών μας, αφού οι απειλές είναι υπαρκτές. Όμως, για να λειτουργήσει η κοινή άμυνα και ασφάλεια απαιτούνται κοινοί κανόνες στον πυρήνα των οποίων πρέπει να βρίσκεται ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο παραβιάζεται για 42 μέρες στην Ουκρανία από τα ρωσικά στρατεύματα και εδώ και 48 χρόνια στην Κύπρο, έδαφος της ΕΕ, από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα».

Κολοκασίδης: Η κομματοκρατία καταργεί τη δημοκρατία

Την αντίθεσή του στην ψήφιση της πρότασης νόμου του Μαρίνου Σιζόπουλου για τροποποίηση του περί πολιτικών κομμάτων νόμου, εκφράζει με γραπτή δήλωσή του ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Κολοκασίδης. «Ο σκοπός είναι να μην μπορεί η Δικαιοσύνη να επέμβει όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα οποιουδήποτε κομματικού μέλους», αναφέρει. «Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Κομματικές ηγεσίες θα μπορούν ατιμώρητα να παραβιάζουν τα δικά τους καταστατικά, θα μπορούν ακόμη και να διώξουν οποιοδήποτε μέλος τους ενοχλεί, χωρίς να μπορεί κανένα δικαστήριο να τους σταματήσει. Αυτό όμως δεν είναι δημοκρατία, είναι η κατάργησή της. Με αυτή την αλλαγή, σφίγγει περισσότερο η θηλιά γύρω από τον λαιμό της δημοκρατίας μας. Ως πολίτες, πρέπει να κινηθούμε, πρέπει να σταματήσει αυτός ο κατήφορος της Δημοκρατίας», καταλήγει.

Παρέμβαση μέσω twitter έκανε και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης. «Το ότι κάποιοι έχουν αλλεργία στη δημοκρατία, στις εκλογές, στη δικαιοσύνη, γνωστό. Το θέμα είναι πως εσείς θα προστατέψετε τη δημοκρατία και την αξιοπιστία σας», έγραψε στην ανάρτησή του.