Ικανοποιημένο από την ζωή του δήλωσε το 70% των Τουρκοκυπρίων που συμμετείχαν στην έρευνα Ευρωβαρόμετρο που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ 18 Ιανουαρίου και 14 Φεβρουαρίου 2022.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι το ποσοστό ικανοποίησης εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι κατά 13 μονάδες χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 83%, επισημαίνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι χαμηλότερα ποσοστά προέκυψαν στην Ρουμανία (59%), στην Ελλάδα (56%) και στην Βουλγαρία (54%).

Εξάλλου, το 52% των Τουρκοκυπρίων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι το σημαντικότερο τους πρόβλημα είναι η οικονομία. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η άνοδος των τιμών, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, που πάλι σχετίζονται με την οικονομία.

Επιπλέον, το 75% των Τουρκοκυπρίων δήλωσε ότι έχουν την εντύπωση πως «τα πράγματα βαίνουν προς λανθασμένη κατεύθυνση», ποσοστό που είναι κατά 30 μονάδες υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το ποσοστό των διαμενόντων στα κατεχόμενα που δήλωσαν ότι τα πράγματα πάνε καλά ανέρχεται μόλις στο 21%.

Το 94% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός θα έχει πολύ σοβαρές οικονομικές συνέπειες πάνω στην κοινωνία, ενώ το 27% δήλωσε ότι πιστεύει πως ουδέποτε θα απαλλαχτούν από τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας.

Θετική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε το 46% των ερωτηθέντων Τουρκοκυπρίων, ποσοστό που είναι κατά δύο μονάδες υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το 41% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και το 48% πιστεύει ότι αυτό θα τους εξασφαλίσει οφέλη.

Ικανοποιημένο από την λειτουργία της δημοκρατίας στα κατεχόμενα δήλωσε ένα ποσοστό της τάξης του 40% των ερωτηθέντων Τουρκοκυπρίων, που είναι κατά 16 μονάδες χαμηλότερο από των ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μη ικανοποιημένο από την λειτουργία της δημοκρατίας στα κατεχόμενα δήλωσε το 49% των ερωτηθέντων.