Καταμερισμός αρμοδιοτήτων, συντονισμός και λήψη νέων μέτρων αναμένεται ότι θα τεθούν κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το μεταναστευτικό. Είναι η δεύτερη σύσκεψη σε ένα μήνα, μετά την επιτόπου επίσκεψη στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» του Προέδρου, γεγονός που δείχνει την τραγική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας.

Οι αριθμοί εξάλλου μιλούν από μόνοι τους: 1.631 αφίξεις αιτητών πολιτικού ασύλου τους τρεις πρώτους μήνες του 2021, 5.500 τους αντίστοιχους μήνες φέτος. Η διαχείριση πλέον των μεταναστευτικών ροών είναι πολύ δύσκολη με τις αρμόδιες υπηρεσίες να μην παίρνουν ανάσα και το ΚΕΠΥ «Πουρνάρα» να ασφυκτιά από ανθρώπινες ψυχές που αναζητούν καλύτερο μέλλον. 

Επειδή έχει διαπιστωθεί με στοιχεία πλέον ότι το 90% των μεταναστών που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές φθάνουν διά μέσου της Πράσινης Γραμμής, το υπουργείο Εσωτερικών και κατ’ επέκταση η Κυβέρνηση, έχει ρίξει το βάρος της σε τρεις άξονες με σκοπό την ανακοπή των ροών: Στήνεται φράκτης με συρματόπλεγμα ώστε να αποτελεί φυσικό εμπόδιο στις διελεύσεις μεταναστών, τοποθετούνται τον Αύγουστο ηλεκτρονικά μάτια κατά μήκος της γραμμής και συγκροτείται Μονάδα Επιτήρησης, ώστε εκεί που εντοπίζονται μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν τον φράκτη, η Μονάδα να επεμβαίνει αποτρεπτικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όπως εξηγήθηκε στον «Φ» αρμοδίως, με τις κάμερες επιτήρησης που θα τοποθετηθούν σε όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, θα παρακολουθείται η κατάσταση και μόλις εντοπιστούν μετανάστες, θα στέλλονται μέλη της Μονάδας Επιτήρησης για να τους απωθήσουν και να τους εμποδίσουν από του να περάσουν στις περιοχές που ελέγχει η Δημοκρατία. Σχετικό νομοσχέδιο για την πρόσληψη 300 ειδικών αστυνομικών που θα απαρτίζουν τη Μονάδα ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να σταλεί στη Βουλή για έγκριση. Σημειώνεται ότι σε δρόμους που οδηγούν σε περιουσίες Ελληνοκυπρίων πλησίον της νεκρής ζώνης, έχουν ήδη τοποθετηθεί συρόμενες μεταλλικές είσοδοι, για διευκόλυνση των γεωργών να μεταβαίνουν στις περιουσίες τους.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στον «Φ» ο διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Εσωτερικών, Λοΐζος Μιχαήλ, όσον αφορά στην επέκταση του «Πουρνάρα» ώστε να γίνει πιο λειτουργικό και να δημιουργηθεί χώρος αναμονής, έχουν διαβιβαστεί τα σχετικά σχέδια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μελέτη και έγκριση ώστε να χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Επίσης, ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν σήμερα στη σύσκεψη στο Προεδρικό θα είναι και οι επαναπροωθήσεις παράτυπων μεταναστών. Παρ’ όλο που φέτος καταγράφονται ικανοποιητικοί αριθμοί, εντούτοις δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, γι’ αυτό και θα ζητηθεί η βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών ώστε να εμπλακεί στη σύναψη συμφωνιών για επαναπατρισμό ξένων υπηκόων. Στη σύσκεψη κλήθηκαν και θα παραστούν οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Άμυνας, ο Γενικός Εισαγγελέας και οι αρχηγοί της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς.