Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών παρακολουθεί συνεχώς το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ενημερώνεται δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα από τον κορυφαίο Αμερικανό στρατηγό που επιβλέπει τα πυρηνικά όπλα και την άμυνα των ΗΠΑ, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας που επικαλείται το CNN. 

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά η ανησυχία

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία έχει κάνει κινήσεις για να προετοιμάσει πυρηνικά όπλα για χρήση κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά δύο πηγές που γνωρίζουν τις πρόσφατες εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στο CNN ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν περισσότερο για την απειλή της χρήσης τους από τη Ρωσία από ό, τι οποιαδήποτε άλλη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι πηγές τόνισαν, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να είναι απίθανο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε είδος πυρηνικού όπλου και μία από τις πηγές τοποθετεί τις πιθανότητες χρήσης σε περίπου 1%.

Ο ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντ, επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, παρέχει στον Όστιν και σε άλλους κορυφαίους ηγέτες του Πενταγώνου μια άκρως απόρρητη ενημέρωση για τις επιχειρήσεις και τις πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του ρωσικού οπλοστασίου και τυχόν κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας.

Περιλαμβάνει στοιχεία από την κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών, η οποία παρακολουθεί στενά τις δηλώσεις του Πούτιν και άλλων ανώτερων Ρώσων ηγετών. Οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι αν υπάρξουν ξαφνικές εξελίξεις μεταξύ των προγραμματισμένων συναντήσεων, ο Όστιν και ο πρόεδρος των Γενικών Επιτελείων Στρατού, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, θα ενημερωθούν γρήγορα πριν ειδοποιήσουν τον Λευκό Οίκο.

Η παρακολούθηση κάθε πιθανής πυρηνικής δραστηριότητας αποτελούσε πάντα υψηλή προτεραιότητα για το Πεντάγωνο, αλλά ο επείγων χαρακτήρας των προσπαθειών αυξήθηκε λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο, όταν ο Πούτιν έθεσε τις αποτρεπτικές δυνάμεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων της Μόσχας, σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ αντέκρουσε την προειδοποίηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο CNN την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Ρωσία ιστορικά είναι αντίθετη στη χρήση τέτοιων όπλων.

in.gr