To Top
09:49 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Τα 13 αιτήματα της ΠΑΣΥΚΙ - Παραίτηση άλλων 2 γιατρών
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Τα 13 αιτήματα της ΠΑΣΥΚΙ - Παραίτηση άλλων 2 γιατρών
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μαΐου 2018, 10:56 μμ

Η δίωρη στάση εργασίας των γιατρών της ΠΑΣΥΚΙ με αφορμή τη σύλληψη δύο ιατρών του δημοσίου σε σχέση με τον θάνατο του 10χρονου μαθητή από την επαρχία Λάρνακας, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του Υπουργείου Υγείας και όλων όσων εμπλέκονται στο θέμα των δημόσιων νοσηλευτηρίων ώστε να ληφθούν μέτρα αμέσως.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τη δίωρη στάση εργασίας, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας είπε πως η στάση αυτή δεν γίνεται για να κερδίσουν επικοινωνιακούς πόντους αλλά για να ευαισθητοποιηθεί ο εργοδότης τους και αυτοί που έχουν άμεσα την ευθύνη να οργανώσουν το σύστημα ώστε ο Κύπριος ασθενής να απολαμβάνει αυτά που δικαιούται από το σύστημα υγείας.

Αφού επανέλαβε τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Συντεχνίας και του ιατρικού κόσμου προς την οικογένεια του άτυχου 10χρονου, ο κ. Κούμας είπε πως βιώνουν ανεπίτρεπτες καταστάσεις, οι οποίες αναγκάζουν τους γιατρούς να απαιτήσουν στην εξίσωση της απόδοσης ευθυνών για το συγκεκριμένο περιστατικό, να μπει και το ίδιο το σύστημα. «Εμείς ως γιατροί επαναλαμβάνουμε, δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας εφόσον αποδειχθούν βάσει των σωστών διαδικασιών», είπε σημειώνοντας πως από την πρώτη στιγμή που γίνονται γιατροί γνωρίζουν ότι για την κάθε τους ιατρική πράξη έχουν ευθύνη. 

Ο κ. Κούμας είπε πως οι γιατροί είναι θιγμένοι από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά τη διοικητική έρευνα, κατά την πρόσαψη των κατηγοριών και από τον άκρως εξευτελιστικό τρόπο που έγινε η σύλληψη των γιατρών. «Δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί η κάθε ιατρική πράξη. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν διαδικασίες και δεν μπορεί από εμάς η κοινωνία να απαιτεί να τους τηρούμε αλλά κάποιοι άλλοι θεσμοί να προχωρούν όπως αυτοί θεωρούν ότι είναι σωστό», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Συντεχνίας είπε πως πρόσθεσαν στην εξίσωση των ευθυνών τον ίδιο τον εργοδότη τους, γιατί είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα και πολλές φορές ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά συμβάντα, αλλά δεν εισακούστηκαν με αποτέλεσμα να σημειωθεί το τραγικό περιστατικό με τον 10χρονο, για το οποίο οι ευθύνες καταλογίστηκαν σε δύο γιατρούς.

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος της Κλαδικής Ιατρών Μελών της ΠΑΣΥΔΥ Μωϋσής Λάμπρου ξεκαθάρισε αρχικά πως στη δική τους συνεδρία αποφάσισαν να μην λάβουν μέρος στη δίωρη στάση εργασίας αλλά μόνο στη δημοσιογραφική διάσκεψη. Τόνισε ωστόσο ότι αυτά που έζησαν μετά το συμβάν ήταν τραγικά, με αποκορύφωμα ο τρόπος όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα κυρίως με τη σύλληψη των γιατρών.
«Οι εικόνες οι οποίες αντικρύσαμε ήταν πρωτόγνωρες για ανθρώπους οι οποίοι έχουν ταχθεί να υπηρετούν τον συνάνθρωπο τους», είπε και εξήγησε πως ο λόγος της αγανάκτησης των γιατρών είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται μερικές φορές ως κοινοί εγκληματίες.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Οργάνωσης του, και η οποία περιλάμβανε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος είναι πως οι γιατροί είναι οι πρώτοι που επιδιώκουν να διεξάγεται έρευνα για οποιοδήποτε συμβάν αφορά θάνατο ή μη, είπε και σημείωσε ότι η εκ των προτέρων ποινικοποίηση της ιατρικής θα οδηγήσει σε τραγικό επίπεδο την ιατρική στην Κύπρο με σωρεία λαθών.
 
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά όλους τους πολίτες και έχει να κάνει με το τεκμήριο της αθωότητας και της δίκαιης δίκης που δικαιούται να λαμβάνει κάθε άνθρωπος και σημείωσε πως η περιέρρευσα ατμόσφαιρα μόνο κακό κάνει. Ο τρίτος πυλώνας αφορά τον τρόπο που αντιμετώπισαν όλοι, και τα ΜΜΕ, τη σύλληψη των γιατρών και ο οποίος επέφερε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα στη διερεύνηση του θέματος που θα έπρεπε να παραμείνει στενά στα νομικά και αστυνομικά της πλαίσια.
 
«Η δική μας θέση είναι οι τόνοι να εκλείψουν, όχι να πέσουν, και απ’ εκεί και πέρα, με νηφαλιότητα και ειλικρίνεια να εγκύψουμε στα κύρια προβλήματα που προκαλούν αυτές στις πιθανές αμέλειες», είπε και σημείωσε πως θα είχε νόημα να υπάρξει νέα συνάντηση με τα ΜΜΕ μετά 3-6 μήνες ώστε να απαντηθεί και από το Υπουργείο το τι έχει γίνει για να επιλυθούν τα ζητήματα που προκάλεσαν το τραγικό συμβάν με τον 10χρονο.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Συμβασιούχων και Εκτάκτων Ιατρών Ανδρέας Κωστής είπε η διαχείριση του περιστατικού τόσο από την Πολιτεία όσο και από τα θεσμικά όργανα που είναι υπεύθυνα για την ενημέρωση των πολιτών, δεν έγινε σωστά και γι αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η διαμαρτυρία σήμερα.

«Πιστεύουμε κι εμείς ότι ο ρόλος όλων μας πρέπει να είναι θετικός και εποικοδομητικός μετά από κάθε λάθος που μπορεί να συμβαίνει και στην ιατρική, και θα πρέπει με τα τυχόν λάθη να διορθωνόμαστε», είπε και συνέστησε υπομονή για τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται. Οτιδήποτε άλλο, σημείωσε, δημιουργεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα και τα οποία έχουν επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία καθώς το να ωθείται ένας γιατρός σε αμυντική ιατρική δεν κάνει καλό σε κανένα και πάνω από όλα στους ασθενείς.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συνδέσμου (ΠΙΣ) Πέτρος Αγαθαγγέλου είπε αρχικά πως ο ΠΙΣ είναι και πάντοτε παραμένει στη διάθεση των αρμόδιων αρχών για την πλήρη και οριστική διαλεύκανση υποθέσεων χωρίς σκιές και σημείωσε πως η έρευνα πρέπει να φθάσει μέχρι τέλους και οι όποιες ευθύνες να αποδοθούν.

Ανέφερε πως ο ΠΙΣ απέφυγε τόσες μέρες τη δημόσια αντιπαράθεση, κάτι που δυστυχώς δεν έπραξαν όλοι και κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το τραγικό περιστατικό προβαίνοντας σε απαράδεκτες δηλώσεις και στήνοντας θλιβερές και επικοινωνιακές παραστάσεις, είτε μέσω τηλεοπτικών παρεμβάσεων είτε μέσω Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Ο κ. Αγαθαγγέλου έκανε λόγο για "αισχρές και χυδαίες αντιμετωπίσεις", τις οποίες βιώνει ο ιατρικός κόσμος το τελευταίο διάστημα συστηματικά, με στοιχεία εκφοβισμού, στοχοποίησης και θυματοποίησης με στόχο τον διασυρμό, την κοινωνική απαξίωση και την εκφύλιση του κύρους του ιατρικού επαγγέλματος.

 

 
Ο κ. Αγαθαγγέλου είπε πως τα προβλήματα δεν λύνονται μέσα από δημοσιογραφικές διασκέψεις αλλά μέσα από καλή θέληση, συναίνεση, συνεργασία, αλληλοεκτίμηση, αλληλοσεβασμό από όλους τους εμπλεκομένους και πρωτίστως από τους ιδιοκτήτες του συστήματος.
 
«Στον ΠΙΣ αισθανόμαστε υπερήφανοι για την αίσθηση κοινωνικής ευθύνης των μελών μας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όχι δημοσιογραφικά, ούτε διαμέσου παρεμβάσεων στον αέρα, αλλά έμπρακτα, με το ίδιος σθένος για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της υγείας των ασθενών, την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας αλλά πρωτίστως και την αξιοπρέπεια του γιατρού επιστήμονα για να μπορέσει να διασφαλιστεί η ποιότητα», είπε.
 

Συνολικά η συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών έχει υποβάλει προς το υπουργείο Υγείας 13 αιτήματα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, άλλοι δύο γιατροί του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας έχουν υποβάλει την παραίτησή τους και ήδη το υπουργείο Υγείας προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για στελέχωση του ΤΑΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για ζευγάρι, το οποίο στην επιστολή παραίτησής του επικαλείται προσωπικούς - οικογενειακούς λόγους αν και εκτιμάται ότι η παραίτησή τους δεν είναι άσχετη με τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο Λάρνακας.

Ανάμεσα σε άλλα αιτήματα, η συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών ζητά επίσης Μονάδες Τραύματος σε όλα τα επαρχιακά νοσοκομεία, κάλυψη όλων των επαρχιών με νευροχειρούργους, θωρακοχειρουργούς, αγγειοχειρούργους και παιδοχειρουργούς και στελέχωση των ΤΑΕΠ με εξειδικευμένο προσωπικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποποινικοποίηση της ιατρικής πράξης ζητούν ΠΑΣΥΚΙ – ΠΙΣ

Αναλυτικά τα αιτήματα των γιατρών:

Αίσθηση προκαλεί πάντως το αίτημα της ΠΑΣΥΚΙ για σχέδια υπηρεσίας και καθηκοντολόγιο. Με άλλα λόγια οι γιατροί ζητούν να αναγράφεται ο αριθμός των περιστατικών και ο αριθμός και το είδος των ιατρικών πράξεων που δύναται να διεκπεραιώσει καθημερινά ο κάθε ιατρός, λαμβάνοντας υπόψη διοικητικές, εκπαιδευτικές και λοιπές δραστηριότητες.

Πηγή: philenews

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.