«Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;», ούρλιαζε από την άλλη άκρη του τηλεφώνου και διαμαρτυρόταν για ένα θέμα που δημοσιεύτηκε στον «Φ».  Μέχρι να κλείσει το τηλέφωνο και αφού απείλησε «Θεούς και δαίμονες», διερωτώμενος για ποιο λόγο να γίνει κύριο θέμα ένα τέτοιο “ασήμαντο” -κατά την άποψή του- περιστατικό, το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» ακούστηκε πολλές φορές. Εν τω μεταξύ στο ρεπορτάζ ούτε αναφερόταν το όνομά του, ούτε καν φωτογραφιζόταν ο «ξέρεις ποιος είμαι εγώ». Αναφερόταν απλώς ότι θα πληρώσουν πρόστιμα οι «δράστες» μιας εξόφθαλμης παρανομίας.

Όταν έκλεισε το τηλέφωνο, χωρίς τελικά να μάθω ποιος ήταν (τόσος κόπος πήγε χαμένος!) διερωτήθηκα πόσες φορές άκουσα στην Κύπρο, όπως κι εσείς φαντάζομαι, τη φράση “ξέρεις ποιος είμαι εγώ”. Είναι η συνήθης πρακτική, πολλών που πιστεύουν ότι οι γνωριμίες του… εγώ τους (συνήθως με βουλευτές) ή τα λεφτά τους, είναι το εισιτήριο για μια ζωή γεμάτη δικαιώματα και καθόλου υποχρεώσεις. 

Οι εγω-ειμαι-νάκιδες αποτελούν μια από τις πιο μεγάλες παθογένειες της κυπριακής κοινωνίας, αφού θεωρούν τους εαυτούς τους, υπεράνω του νόμου. Είναι αυτοί που παλιά «έσβηναν» πρόστιμα επειδή ήθελαν να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα (εκτός από τις Βρετανικές Βάσεις φυσικά), είναι αυτοί που παρκάρουν παράνομα, που κάνουν προσθήκες στα σπίτια τους χωρίς άδεια και γενικά θεωρούν ότι μπορεί να κάνουν ό,τι τους καπνίσει. Όταν όμως έρθει η ώρα να “πληρώσουν” για κάτι, αρχικά χρησιμοποιούν το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ» και εάν δεν πιάσει, που συνήθως δεν πιάνει, αρχίζουν τα τηλέφωνα για να βρουν βύσμα, που… συνήθως πιάνει. 

Εάν εν τω μεταξύ κάνεις εικόνα όλο αυτό σε άλλη χώρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Βρετανία ας πούμε, με πληθυσμούς πολλών εκατομμυρίων, ακούγεται ακόμα πιο γελοίο. Να σταματά για παράδειγμα ένας αστυνομικός κάποιον για ταχύτητα και αυτός να του λέει «Do you know who I am?». Το πιθανότερο είναι, ειδικά στις ΗΠΑ, να συλληφθεί κιόλας αυτός που το λέει. 

Εν ολίγοις, κύριε μου, δεν ενδιαφέρει κανέναν ποιος είσαι. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι να πληρώσεις και να λογοδοτήσεις εάν έχεις παρανομήσει, όπως και οι υπόλοιποι πολίτες. Και όταν διαπιστώσεις ότι είσαι ένας από τα 7,75 δισεκατομμύρια κατοίκους της γης, τότε ίσως καταλάβεις και το μέγεθος του ποιος είσαι.