Κανείς δεν θα διαβεβαιώσει ότι το οργανωμένο έγκλημα θα εξαλειφθεί, αλλά θα εντατικοποιήσει η Αστυνομία τις προσπάθειες πρόληψης και ας την κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, λέγοντας ότι πολλοί θα εκπλαγούν για τα άτομα που υπάρχουν στις δομές των ομάδων που σχετίζονται με την εμπορία ναρκωτικών.
 
«Στην δομή κάποιων ομάδων μπορεί να είναι και πρόσωπα που θα εκπλήξουν πολλούς. Δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα, αλλά στο γεγονός ότι μπορεί στην δομή μιας πυραμίδας εμπορίας ναρκωτικών να έχει άτομα που θαυμάζουμε για την σωστή επιχειρηματική τους δραστηριότητα».
 
Ερωτηθείς εάν αυτό μπορεί να συμβαίνει και στο οργανωμένο έγκλημα, ο κ. Νικολάου απάντησε μπορεί, αφού κανείς δεν έχει εικόνα για το ποια είναι η κορυφή, «αφού τώρα δεν έχει την δυνατότητα να διαπιστώσεις εάν εκείνα που ξέρεις είναι η κορυφή».
 
Ο Ιωνάς Νικολάου μιλούσε μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά το οργανωμένο έγκλημα, την εμπορία ναρκωτικών και τις κινήσεις της Αστυνομίας, την αποφασιστικότητα της κυβέρνηση για «μηδενική ανοχή» και το νομοσχέδιο για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου που προωθείται στις 30 Μαΐου στη Βουλή.
 
Αναφέρθηκε στις οδηγίες προς την αστυνομία να «γίνει η σκιά του οργανωμένου εγκλήματος», στις επιχειρησιακές δραστηριότητες για την πρόληψη του εγκλήματος. Το έγκλημα είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, δήλωσε ο κ. Νικολάου κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην εμπορία ναρκωτικών που αποτελεί το σημαντικότερο θέμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους.
 
Ευχαρίστησε δε την ΕΔΕΚ στην συνδρομή της για τη προώθηση του πακέτου νομοσχεδίων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, που είχε ως αποτέλεσμα και την νεοσύστατη Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας, λέγοντας ότι δεν πρέπει να επιδειχθεί ανοχή σε άτομα μέλη της αστυνομίας και εμπλέκονται λίγο ή πολύ σε θέματα διαφθοράς.
 
Νομοσχέδιο για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε σε έντονη θέση της Αστυνομίας υπέρ της έγκρισης του νομοσχεδίου για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ώστε, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και συγκεκριμένους όρους, με την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων να φτάσουν στην κορυφή της πυραμίδας της εμπορίας ναρκωτικών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «ότι έχει ζητήσει η αστυνομία, της το έχουμε δώσει».
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι η προσπάθεια είναι να ενεργεί επιχειρησιακά η Αστυνομία ώστε να προλάβει κάποιες εγκληματικές πράξεις και μετά, να τις διερευνήσει αποτελεσματικά. Κάποια σοβαρά εγκλήματα εξιχνιάζονται και οι υπαίτιοι οδηγούνται στη φυλακή, αλλά αυτό που περισσότερο απαιτείται είναι ο προληπτικός έλεγχος, όπως σε περιπτώσεις εμπορίας ναρκωτικών, είπε. Δεν είναι ικανοποιητικό να έχουμε μόνο τους εκτελεστές μιας πράξης, αλλά και την κορυφή της οργανωμένης δομής, γι’ αυτό και η αστυνομία επιμένει ότι χρειάζεται την δυνατότητα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. «Για να διωχθούν πρόσωπα που δεν φαίνονται στο προσκήνιο».
 
Στην ερώτηση τι μπορεί να γίνει άμεσα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αναμένει πως θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες πρόληψης και εξιχνίασης του οργανωμένου εγκλήματος «και θα φέρουν καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που είχα μέχρι τώρα. Να δώσουμε όμως την ευκαιρία στην αστυνομία να εφαρμόσει τους σχεδιασμούς που κάνει και να κρίνουμε εκ των υστέρων το αποτέλεσμα».
 
Με την ΕΔΕΚ, είπε ο κ. Νικολάου, συμφωνούν ότι θα υπάρξει μεταξύ τους ένας διάλογος αφού μελετήσει το κόμμα το εν λόγω νομοσχέδιο και θα αξιολογήσουν τα μέτρα ασφάλειας που υπάρχουν σε αυτό και αν χρειαστεί να προστεθούν και άλλα. Πρέπει να υπάρξουν αυστηρές προϋποθέσεις και εγγυήσεις που θα περιορίσουν στον ελάχιστο βαθμό ή να εξαλείψουν την κατάχρηση εάν δοθεί αυτό το εργαλείο στην αστυνομία, σημείωσε.
 
Κατά τον Υπουργό Δικαιοσύνης εκ μέρους της ΕΔΕΚ εκφράσθηκε η πρόθεση να δοθεί αυτή η δυνατότητα στην αστυνομία (άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου) λέγοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια όσο το δυνατόν ευρύτερη δυνατή αποδοχή έγκρισης του εν λόγω νομοσχεδίου.
 
«Ο Φαίδωνος να καταθέσει στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας τα στοιχεία που κατέχει»

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης είπε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει το πρωί με τον Φαίδωνα Φαίδωνος, τον οποίο και κάλεσε δημόσια να καταθέσει τα στοιχεία και τις πληροφορίες που έχει στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της αστυνομίας. Ζήτησε, είπε, «να υποβάλει επώνυμα ή ακόμα και ανώνυμα αυτές τις πληροφορίες. Η δική μου απαίτηση από την Υπηρεσία και αυτό ζήτησα από τον προϊστάμενο, είναι να ερευνούν κάθε πληροφορία που σχετίζεται με τα θέματα διαφθοράς». Αναμένει δε, είπε, από την νεοσύστατη αυτή Υπηρεσία να αποδώσει στο έργο της.
 
Σιζόπουλος: Η ΕΔΕΚ θα έχει θετική στάση στους σχεδιασμούς για αντιμετώπιση του εγκλήματος

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι το κόμμα του διαβεβαίωσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης πως θα στηρίξει κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης κάθε μορφής του οργανωμένου εγκλήματος. Ζήτησε να προχωρήσει άμεση η ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης για να μπορεί να ανταποκριθεί με την μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια στον ρόλο, την αποστολή και τις απαιτήσεις που έχει η κοινωνία πια από το αστυνομικό σώμα.
 
Είναι ενδεχομένως καιρός, πρόσθεσε, κάποιες αρμοδιότητες που σήμερα έχει η αστυνομία να περάσουν σε κάποιες άλλες υπηρεσίες για να αξιοποιηθεί πιο σωστά το προσωπικό της δύναμης. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος μίλησε και για την δημιουργία, εάν είναι δυνατόν, ενός ειδικού σώματος για την ασφάλεια των αεροδρομίων και άλλων δημοσίων χώρων, «ώστε να αποδεσμευθούν από αυτή την ευθύνη τα μέλη της Εθνικής Φρουράς, που πρέπει να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους». Η Εθνική Φρουρά είναι ένας ζωτικός χώρος που σήμερα χρειάζεται την περεταίρω αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της και την αναβάθμιση της επιχειρησιακής της ικανότητας, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.
 
 Η ΕΔΕΚ, είπε, θα έχει θετική στάση για την υλοποίηση των σχεδιασμών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως τους παρέθεσε ο αρμόδιος Υπουργός.

Πηγή: philenews/KYΠΕ