Νέο «στοπ» σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας από εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου, για δάνειο για το οποίο εκκρεμούσε ένσταση για απόρριψη αίτησης στο σχέδιο Εστία. Ο Επίτροπος αναφέρει σε σημείωμά του ότι «στις 3 Μαϊου 2022, προχώρησα στην έκδοση της εν θέματι απόφασης επί του πιο πάνω παραπόνου, το οποίο αφορούσε σε ισχυρισμό περί παράνομης προθέσεως από πλευράς της ΕΕΠ (εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων) για προώθηση διαδικασίας εκποίησης ακινήτου (διαπιστωμένης κύριας κατοικίας). Αυτό, αποτελεί εξασφάλιση σε δάνειο για το οποίο εκκρεμεί ένσταση επί απόρριψης αιτήσεως για το σχέδιο Εστία. Σημειώνεται ότι οι παραπονούμενοι υπέβαλαν ένσταση για την εν λόγω απόρριψη στις 20/5/2021 και δεν έχουν λάβει, εισέτι, οποιαδήποτε απάντηση».

Ο κ. Ιωάννου αναφέρει ότι καθοριστικής σημασίας στην έκδοση της απόφασης διαδραματίζει η απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου Λευκωσίας, ημερομηνίας 5/4/2022. «Πρόκειται, και όπως δημοσίως δήλωσα, για μία απολύτως δίκαιη, λογική και συνάμα ρηξικέλευθη απόφαση, ως αποτέλεσμα πολύ προσεκτικής ερμηνευτικής ανάλυσης του υφιστάμενου νομικού πλαισίου», σημειώνει. Ο Επίτροπος αναφέρει ότι, λόγω των αδιάσειστων στοιχείων της υπόθεσης, κάλεσε την εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων για την άμεση και άνευ όρων ακύρωση της προγραμματισμένης εκποίησης για τις 22/08/2022 και παραμερισμό των αποσταλεισών επιστολών τύπου Ι και ΙΑ. Διευκρινίζει πως «ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η υπό συζήτηση εκποίηση είχε καθοριστεί για τις 22/08/2022, δηλαδή μετά την πάροδο τριών περίπου μηνών από σήμερα, εντούτοις έκρινα απαραίτητη την άμεση ακύρωσή της, διότι, ακριβώς, είναι παράνομη. Οι δε επιστολές «Ι» και «ΙΑ», επειδή εστάλησαν πρόωρα, δέον όπως παραμεριστούν. Κάτω από τις περιστάσεις, οι πρόωρες αποσταλείσες αυτές επιστολές δεν είναι δυνατόν να επιφέρουν οποιαδήποτε νόμιμα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης και της προγραμματισθείσας εκποίησης».

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος καλεί τους δανειολήπτες στις περιπτώσεις που προχωρεί η εκποίηση της κύριας κατοικίας τους ενώ εκκρεμεί απόφαση επί ενστάσεώς τους για μη ένταξη στο σχέδιο Εστία να υποβάλλουν συγκεκριμένο παράπονο, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες του γραφείου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Το εν λόγω παράπονο θα πρέπει να συνοδεύεται με πιστοποίηση ότι πρόκειται για κύρια κατοικία, ότι απορρίφθηκε αίτηση του παραπονούμενου για ένταξη στο σχέδιο Εστία, καθώς και πιστοποίηση ότι εκκρεμεί απόφαση επί της ενστάσεως. «Όπως έχω ήδη αναφέρει», σημειώνει ο κ. Ιωάννου, «οι ενστάσεις για μη ένταξη στο σχέδιο Εστία, οι οποίες τυγχάνουν εξέτασης ενώπιον του αρμόδιου Υπουργείου, φαίνεται να κυμαίνονται περί τις 1000, τουλάχιστον. Καταγράφω, συναφώς, το γεγονός ότι έχει ήδη κατατεθεί στο γραφείο μου αριθμός ανάλογων παραπόνων, για τα οποία προωθώ την έκδοση σχετικών αποφάσεων».

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος καταλήγει αναφέροντας ότι «είμαι δυστυχώς υποχρεωμένος να καταγράψω το γεγονός ότι κατατέθηκαν ενώπιόν μου και καταγγελίες για περιπτώσεις πραγματοποίησης, ήδη, εκποίησης κύριας κατοικίας, εκκρεμούσης αίτησης ενστάσεως για μη ένταξη στο σχέδιο Εστία».