Μπορεί ο καθένας να πηγαίνει στη Βουλή και να λέει ότι εξωφρενικό του κατέβει στο μυαλό ή να παρουσιάζει σαν βεβαιότητα κάτι που πήρε το αυτί του; Στη συγκεκριμένη περίπτωση ένας πρόεδρος Συνδέσμου Γονέων πάει στη Βουλή και καταγγέλλει πως μαθητής με μεταναστευτική βιογραφία (μάθαμε και νέες ορολογίες) σχεδίαζε να κάνει μακελειό στο σχολείο. Βρέθηκαν, μάλιστα, χάρτες του σχολείου στο σπίτι του, είπε. 

Κι αφού η καταγγελία έγινε στη Βουλή κι όχι σε κάποιο καφενείο, είναι έγκυρη και διασταυρωμένη και τα ΜΜΕ δικαιολογημένα την αναμεταδίδουν αποδίδοντας την πληροφορία φυσικά σε αυτόν που την έδωσε. Αμέσως πέφτει πανικός κι αρχίζουν τα αναθέματα για τους ξένους που ήρθαν και κατέστρεψαν την κοινωνία μας. Που τους φιλοξενούμε, που τους πληρώνουμε, που τους μορφώνουμε τα παιδιά τους κι αυτοί θέλουν να μας σκοτώσουν… Δεν θέλει και πολλά το Facebook για να κηρύξει τον πόλεμο. 

Την επομένη, όσοι έχουν εμπλακεί στη διερεύνηση της υπόθεσης που είχε προκύψει πριν πέντε μήνες, ξεκαθαρίζουν πως δεν ήταν παρά μια εφηβική κουβέντα στους διαδρόμους του σχολείου στην οποία οι εμπλεκόμενοι ήταν παιδιά δικά μας. Καθαρόαιμοι Ελληνοκύπριοι. Καμία σχέση με «Πουρνάρα», κανένας αλλοδαπός δεν είχε σχέση με το συμβάν. Το οποίο συμβάν αγγίζει ευαίσθητα θέματα που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία παιδιών και δεν θα έπρεπε να πάρει τέτοιες διαστάσεις. Ήδη το σχολείο, σε συνεργασία με ψυχολόγους, είχε χειριστεί το θέμα ενώ η Αστυνομία το είχε διερευνήσει χωρίς να προκύπτει κάτι. Κάποιος όμως, ελαφρά τη καρδία, το επανάφερε προσαρμόζοντας το στα δικά του μέτρα και στα μέτρα της ad hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος. Το αποτέλεσμα; Πέρα από την πυροδότηση των ξενοφοβικών αισθημάτων, ένα παιδί που ξέρει ότι η ιστορία το αφορά, νοιώθει να έχει στιγματιστεί και δεν θέλει να πάει στο σχολείο.

Κι ο κύριος που με τόση σπουδή κατάγγειλε το συμβάν διανθίζοντας το με λεπτομέρειες που δεν ισχύουν πώς νοιώθει; Χρωστάει κάποια απολογία σε οποιονδήποτε; Τον ενδιαφέρει η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο μαθητής; Αν ήταν δικό του παιδί πώς θα αντιδρούσε; Έχει ευθύνη για διασπορά ψευδών ειδήσεων και δημιουργία ξενοφοβικού κλίματος; Δεν γίνεται κότζαμ πρόεδρος που ενδιαφέρεται για το σχολείο, να μην είχε πληροφορηθεί την έκβαση των ερευνών. 

Τα πράγματα είναι ήδη δύσκολα. Δεν χρειάζεται να γίνονται δυσκολότερα. Αλλά όταν κάνεις μια Επιτροπή απλά και μόνο για να ικανοποιήσεις το ΕΛΑΜ, αυτό φυσικά θα καθορίσει και την ατζέντα κόβοντας και ράβοντας στα δικά του μέτρα. 

[email protected]