Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ ταλανίζεται από μια εσωτερική κρίση διαρκείας σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων τόσο παγκόσμιων όσο και εσωτερικών.

Στον κόσμο αναθεωρείται στην πράξη ο χάρτης των παγκόσμιων ισορροπιών η δε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μαζί με την Ευρώπη βρίσκονται στην καρδιά αυτής της ιστορικής αναθεώρησης.

Στο εσωτερικό έχουμε σύντομα προεδρικές εκλογές, τα δε συστημικά κόμματα της εξουσίας και του «καθεστώτος» αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα προβλήματα, το μεν ένα διάσπασης, το δε άλλο αδυναμία σύναψης συμμαχιών και εξεύρεσης κοινού υποψηφίου.

Σ’ αυτές τις πραγματικά ιστορικές στιγμές το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών με μια ιστορία εθνικών, κοινωνικών και δημοκρατικών αγώνων περνά μέσα από τη χειρότερη κρίση της ιστορίας του και αδυνατεί να διαδραματίσει τον ρόλο που όφειλε και θα ‘πρεπε να διαδραματίσει.

Σ’ αυτή την κρίση δεν οδήγησαν πολιτικές διαφορές, όπως διατείνεται η υπό τον κ. Σιζόπουλο ηγεσία. Οδήγησαν πράξεις και παραλείψεις που άπτονται τόσο της φυσιογνωμίας του κόμματος όπως και της ηθικής του υπόστασης όπως:

Συγκάλυψη και ανοχή αδικημάτων ποινικής φύσεως κατά του κόμματος.

Παραβίαση και καταπάτηση του καταστατικού αναφορικά με τις επαρχιακές επιτροπές και τα έμμισθα στελέχη.

Αυτές τις επαρχιακές ουσιαστικά η υπό τον Σιζόπουλο ηγεσία τις κατάργησε με τον διορισμό δύο ατόμων τα οποία είχαν τον απόλυτο έλεγχο του έμμισθου προσωπικού, από τον διορισμό, την αντιμισθία, την ανάθεση καθηκόντων και την απόλυση ακόμα.

Αυτή η πράξη, ιδιαίτερα, σηματοδοτεί τις αντιλήψεις τους για τη φυσιογνωμία του κόμματος. Από εθελοντική ένωση πολιτών με κοινό ιδεολογικό-πολιτικό παρονομαστή, αυτοδιοικούμενο και αυτοπροσδιοριζόμενο, το μετέτρεψαν σε ιδιωτική εταιρεία όπου ένας υπάλληλος, ο γ. διευθυντής κι ένας επιχειρηματίας, ο οικονομικός υπεύθυνος, διοικούσαν την «εταιρεία» μέσω των υπαλλήλων.

3. Παραβίασαν και καταπάτησαν το καταστατικό με την παράδοση του μητρώου μελών στον Πρόεδρο του κόμματος αντί στον Γ. Γραμματέα όπως ορίζει το καταστατικό. Και μάλιστα όπως διατείνεται με απόφαση της Κ.Ε. Δηλ. αν ένας πολιτικός έχει πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή θα μπορεί να παραβιάζει και να καταπατεί το καταστατικό. Το οποίον μόνο ένα καταστατικό συνέδριο μπορεί να αλλάξει.

4. Παράνομα και παρά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης κατακρατούν το μητρώο μελών του κόμματος και επανειλημμένα αποπειράθηκαν να συγκαλέσουν συνέδρια, παγκύπρια ή επαρχιακά, με βάση το μητρώο μελών που κατακρατούν και αρνούνται επίμονα τόσο σε μέλη του κόμματος όσο και στα δικαστήρια να το παραδώσουν. Και οι υποψίες παραποίησης και πλαστογράφησης να είναι πλέον φυσιολογικές και δικαιολογημένες.

5. Μυστηριωδώς και υπόπτως και χωρίς ενημέρωση της Κ.Ε. και χωρίς έγκριση ακόμα εκποίησαν κομματική περιουσία, την πολυκατοικία Λυσσαρίδη με όρους έξω πάσης λογικής πώλησης(;) για 33 χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 33+33 χρόνια με αντίτιμο τρεις χιλιάδες και κάτι ευρώ τον μήνα. Αν είναι δυνατόν. Και πρώτ’ απ’ όλα γιατί για 99 χρόνια. Μόνο κράτη ή τεράστιοι οργανισμοί τολμούν να κάνουν τέτοιες συμφωνίες με τόσο βάθος χρόνου.

Και πώς είναι δυνατόν να μεταβιβάσεις μια περιουσία εκατομμυρίων σε κάποιον για 99 χρόνια μούχτιν. Διότι αυτός ο κάποιος μπορεί σε κάποια στιγμή να το μεταπωλήσει για 99 χρόνια έναντι 2-3 εκατομμυρίων. Τι συμφωνίες είναι αυτές και τι κρύβουν;

6. Και ενώ οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτητες πρωτόγνωρες, η ΕΔΕΚ βρίσκεται ακόμα μέσα στην εσωτερική της κρίση, αδύναμη να αντιδράσει στα όσα εξελίσσονται. Κι αυτό γιατί η υπό τον Σιζόπουλο ηγεσία καθ’ όλον αυτό το διάστημα προσπαθεί είτε να ξεγελάσει τα δικαστήρια για να νομιμοποιηθεί ως ηγεσία, είτε να κωλυσιεργεί εμποδίζοντας τη λήψη απόφασης που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα θέσει τέρμα σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Επιστέγασμα αυτών των προσπαθειών υπήρξε η επαίσχυντη πρόταση νόμου που υπέβαλε ο κ. Σιζόπουλος στη Βουλή που σκοπό έχει τη φαλκίδευση της εξουσίας της δικαιοσύνης επί των κομμάτων. Απίστευτο από ένα κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού να βγαίνει πρόταση φαλκίδευσης της Δημοκρατίας. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Ότι ενισχύει την ασυδοσία των κομματικών ηγεσιών, ελαττώνει, φαλκιδεύει τη Δημοκρατία.

Η θητεία της σημερινής ηγεσίας της ΕΔΕΚ βάσει του καταστατικού λήγει τον Μάιο του 2022. Τι θα γίνει μετά; Αντιλαμβάνεστε ότι το κόμμα δεν θα έχει νομιμοποιημένο εκφραστή, νομιμοποιημένη ηγεσία. Θα αφεθούν τα πράγματα να οδεύσουν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση; Μια τέτοια σωστική κίνηση θα είναι μια οριστική δικαστική απόφαση ξεκαθαρίσματος της κατάστασης και προσφυγή στις κάλπες με βάση το μητρώο που το δικαστήριο θα νομιμοποιήσει. Αυτό αναμένω από τη Δικαιοσύνη. Αν εξακολουθήσουν να κωλυσιεργούν υπάρχουν κι άλλες ενέργειες. Πάντως, δεν πρόκειται να αφήσουμε να διαλυθεί η ΕΔΕΚ.

*Πρώην Υπ. Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης