ΤΗΝ 1η Μαΐου 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές επετείους, ημερομηνίες-σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. Οι σχέσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση χρονολογούνται από το 1972, όταν η χώρα μας υπέγραψε Συμφωνία Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Μέσα από διάφορα στάδια, η σχέση αυτή αναπτύχθηκε, με μικρά και μεγάλα βήματα, με προβλήματα, ενώ η εισβολή της Τουρκίας το 1974 καθυστέρησε αυτή την πορεία. Πάντα, όμως, με ένα όραμα. Να οδηγηθεί αυτή η στρατηγική επιλογή μέχρι το τέλος. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η εισβολή και η κατοχή είχε αποτέλεσμα να καθυστερήσει την υπογραφή της Τελωνειακής Ένωσης της Κύπρου με την τότε ΕΟΚ, ενώ η χώρα μας υπέβαλε αίτηση ένταξης στην Ε.Ε. το 1990. Ήταν ένας σημαντικός σταθμός, που τοποθέτησε το πιο σημαντικό λιθάρι στην πορεία προς την ένταξη. 

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία ξεκίνησε τη διαδικασία εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο. Και ήταν από τις πρώτες υποψήφιες χώρες, που ικανοποιούσαν τα κριτήρια και υιοθέτησαν όλα όσα προβλέπει το κοινοτικό κεκτημένο. Παράλληλα, ο στόχος της ένταξης συνιστούσε και ένα βήμα για να διασφαλιστούν στην πορεία για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό οι βασικές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Χωρίς παρεκκλίσεις, νόμιμες και προσωρινές. 

Η ΕΝΤΑΞΗ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Ήταν μια δύσκολη προσπάθεια, γεμάτη προβλήματα, εμπόδια, τρικλοποδιές, παγίδες, που αντιμετωπίσθηκαν στο τέλος επιτυχώς. Δεν ήταν, λοιπόν, εύκολο το εγχείρημα καθώς διαφορετικά συμφέροντα διαμόρφωναν εμπόδια, τείχη σε αυτή την πορεία. Για μία περίοδο υπήρξε διασύνδεση της ένταξης με την επίλυση του Κυπριακού. Τέτοιες προσεγγίσεις καθιστούσαν την Κύπρο αιχμάλωτη, όμηρο της αδιαλλαξίας της κατοχικής Τουρκίας, που μέχρι σήμερα εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού. Η διασύνδεση λύσης και ένταξης παρέμεινε μέχρι τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, το 2002, όταν η τουρκική πλευρά τίναξε στον αέρα παρασκηνιακές προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Και έκτοτε, δρομολογήθηκε η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ανεξάρτητα της πορείας του Κυπριακού. 

ΜΕΣΑ, λοιπόν, σε αυτές τις πολλές δυσκολίες, έχοντας βασικό, σημαντικό στήριγμα την Ελλάδα, η χώρα μας εντάχθηκε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Την 1η Μαΐου, με το σπαθί της, η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδική αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη, που οραματιστής και πολιτικός με διορατικότητα είδε πολύ νωρίς την ανάγκη η Κύπρος να ενταχθεί στην Ε.Ε. Όταν κανείς σχεδόν στην Κύπρο δεν το αντιλαμβανόταν, πως η πορεία για την ένταξη ήταν μονόδρομος. Ότι ήταν η μόνη επιλογή.

Η ΚΥΠΡΟΣ ως κράτος-μέλος προσφέρει στην Ένωση στρατηγικό βάθος στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι το κράτος-μέλος που λειτουργεί ως γέφυρα με χώρες της περιοχής. Προφανώς και η ένταξη της Κύπρου στην Ένωση είναι μέρος των συνολικών επιδιώξεων της Ενωμένης Ευρώπης για ενίσχυση της μεσογειακής της διάστασης, και της εδραίωσης συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή.