Στις δικές τους αποφάσεις σχετικά με τις εξετάσεις τετραμήνων θα καταλήξουν την Πέμπτη, οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της συνομοσπονδίας τους.

Στόχος είναι οι αποφάσεις να προωθηθούν άμεσα σε ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΣΕΜ κι αν τις βρίσκουν σύμφωνες, τότε να υποβληθούν από κοινού στο υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο του διαλόγου που επιχειρείται από όλους τους φορείς και το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι λύσεις στα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την εφαρμογή του θεσμού των εξετάσεων. Κληθείς να αναφερθεί στις εισηγήσεις αυτές ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, ανέφερε στον «Φ» ότι ενώπιον του Δ.Σ. θα τεθούν, μεταξύ άλλων:

– Η κατάργηση της ενδιάμεσης εξέτασης (δηλαδή η εξέταση του πρώτου τετραμήνου), καθώς έχει αρνητικές συνέπειες κυρίως όσον αφορά στον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο.

– Να αυξηθεί το ποσοστό της προφορικής αξιολόγησης από το 60% στο 70% και να μειωθεί το 40% της γραπτής αξιολόγησης στο 30%.

– Απαραίτητα να ενταχθεί στην προφορική αξιολόγηση το πρότζεκτ καθώς και νομοθετική ρύθμιση για τον εβδομαδιαίο αριθμό διαγωνισμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξετάσεις Τετραμήνου και Παγκύπριες – Η αγωνία στο ζενίθ

– Αντί της εξέτασης του πρώτου τετραμήνου, να διεξάγεται πριν τα Χριστούγεννα διαμορφωτικού χαρακτήρα κοινό διαγώνισμα από το σχολείο, με στόχο να εντοπίζονται οι αδυναμίες των παιδιών.

– Να παραμείνει η τελική εξέταση (αυτή του δευτέρου τετραμήνου) κεντρικά από το υπουργείο Παιδείας.

– Η νομοθεσία που προβλέπει διαχωρισμό των εξετάσεων απόλυσης και πρόσβασης για την Γ’ Λυκείου και Τεχνικής Σχολής να παραμείνει όπως έχει εφαρμοστεί φέτος και οι τελειόφοιτοι να διεκδικούν την πρόσβαση τους στα δημόσια πανεπιστήμια μέσα από τις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Στο μεταξύ, χθες πραγματοποιήθηκε και νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου και της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, με επίκεντρο τις εισηγήσεις του υπουργού για τα τετράμηνα, καθώς επίσης και τις διάφορες εισηγήσεις που κατατέθηκαν πρόσφατα και από την επιτροπή Παιδείας της Βουλής. 

Εξάλλου, οι οργανωμένοι γονείς έχουν εγκαινιάσει χθες ένα κύκλο επαφών με πολιτικά κόμματα για να συζητήσουν τα εκπαιδευτικά αυτά ζητήματα, κάνοντας αρχή από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.