Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Κροατίας και η στήριξη στην Ουκρανία ήταν τα κύρια μηνύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο οποίος φιλοξενήθηκε απόψε σε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μιλώντας στο δείπνο, ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, αφού αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Κροάτη Πρωθυπουργού στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «δεν αντανακλά μόνο την κοινή μας δέσμευση για την οικοδόμηση στενότερων δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας, αλλά έρχεται επίσης σε ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς τον επόμενο χρόνο θα γιορτάσουμε την 30ή επέτειο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

«Επιθυμώ να επαναβεβαιώσω τη μεγάλη σημασία που η Κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά αποδίδουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, η οποία αντλεί τη δύναμή της από την κοινή προσήλωση στις δημοκρατικές αξίες και κανόνες και από μια γνήσια φιλία», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός Πλένκοβιτς είναι ένας αφοσιωμένος Ευρωπαίος, με τον οποίο έχει μια ισχυρή σύγκλιση απόψεων, «η οποία πηγάζει από την επιδίωξή μας να καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη και πιο συνεκτική σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι καθώς συνεχίζουμε να στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας, σχεδόν τρεις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει απρόβλεπτη, προσθέτοντας ότι καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συμβαίνει σε ευρωπαϊκό έδαφος αναπόφευκτα οι Κύπριοι ξαναζούν το τραύμα και την τραγωδία που προκάλεσαν τα τουρκικά εγκλήματα πολέμου στην Κύπρο.

«Όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, η λεγόμενη τουρκική “ειρηνευτική επιχείρηση” του 1974, είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη κατοχή του 37% της Κύπρου, τον θάνατο και τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων», τόνισε

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμησή του, «όχι μόνο για τη στάση αρχών της Κροατίας στο Κυπριακό, αλλά και για το συνεχές προσωπικό σας ενδιαφέρον και την υποστήριξή σας στις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας διαρκούς και βιώσιμης λύσης σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη φιλία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τα τελευταία έξι χρόνια. «Έχω μάθει πολλά από τον Νίκο, είναι εξαιρετικός, οι ικανότητες του, η αγάπη του για την Κύπρο και η αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί για τα εθνικά συμφέροντα», προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «υπερασπίστηκε τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου πάντοτε με επιχειρήματα και αξιοπρέπεια».

Ο Κροάτης Πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρώπη αποτελεί κοινό πεπρωμένο για την Κύπρο και την Κροατία και κοινό πεπρωμένο για περισσότερους από 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες, προσθέτοντας ότι Κροάτες και Κύπριοι συνδέονται με τη Μεσόγειο, τη θάλασσα που συνδέει και τις δύο χώρες με όρους πολιτισμού, με πολιτιστικούς και με ιστορικούς όρους, αλλά και σήμερα, πρόσθεσε, με εμπορικούς, μεταφορικούς και ενεργειακούς όρους.

«Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία της πρώτης επίσημης επίσκεψης Κροάτη Πρωθυπουργού στην Κύπρο για να προβάλουμε όλες τις ιδέες και όλες τις δυνατότητες της συνεργασίας μας, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα αποκτήσει νέα δυναμική μετά την επίσκεψη», σημείωσε.

Ο κ. Πλένκοβιτς υπογράμμισε ότι η Κύπρος και η Κροατία αγωνίστηκαν με παρόμοιο τρόπο για την ανεξαρτησία τους και για να ακουστεί η φωνή τους στη διεθνή κοινότητα και αυτή η ομοιότητα καθιστά ευκολότερο να καταλάβουμε τι είναι σημαντικό για την Κύπρο.

Σημείωσε επίσης ότι «η θέση αρχής μας είναι ο σεβασμός της κυριαρχίας σας και της εδαφικής σας ακεραιότητας», προσθέτοντας ότι και η Κροατία είχε κατεχόμενα εδάφη τη δεκαετία του ’90, επομένως «κατανοούμε τον πόνο και τις δύσκολες στιγμές που περνάτε. Η κατάστασή σας διαρκεί δυστυχώς πολύ περισσότερο».

Είπε ακόμη ότι η κατάσταση στην Κροατία επιλύθηκε μέσω διαπραγματεύσεων, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και με ισχυρή πολιτική βούληση, αποφασιστικότητα και ικανότητα, και αυτό θα πρέπει να εμπνέει όταν πρόκειται για παρόμοιες καταστάσεις.

«Θα θέλαμε να επεκτείνουμε αυτή την τεχνογνωσία σε παρόμοιες καταστάσεις και μία από αυτές είναι αυτή που έχετε εδώ. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό σας στα διεθνή φόρα, στα Ηνωμένα Έθνη, στις συζητήσεις και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς υποστηρίζοντας πλήρως τις θέσεις σας, διότι τις κατανοούμε και είναι σύμφωνες με τις αξίες και τις αρχές που μοιραζόμαστε», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην Ουκρανία, ανέφερε ότι «όλοι είμαστε μάρτυρες της απίστευτης παραβίασης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς τάξης, όπως την ξέρουμε, από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Αυτός ο πόλεμος έχει προκαλέσει όχι μόνο τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία για σχεδόν 30 εκατομμύρια εκτοπισμένους Ουκρανούς εντός της χώρας, για σχεδόν έξι εκατομμύρια από αυτούς που είναι τώρα πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να διαφύγουν για να σώσουν τη ζωή τους στις γειτονικές χώρες και σε όλη την Ευρώπη, αλλά και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που αντανακλά τις ζωές των πολιτών μας και την ίδια την ύπαρξη των οικονομιών μας».

Σε σχέση με την ενεργειακή κρίση, σημείωσε ότι κανείς δεν είναι ασφαλής απέναντι σε αυτή την κατάσταση και ως εκ τούτου «θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού για λύσεις που θα συνδυάζουν τις εθνικές μας προσπάθειες και τις κοινές ευρωπαϊκές μας προσπάθειες, διότι ένα μεγάλο πρόβλημα απαιτεί μεγάλες λύσεις, δημιουργικά μυαλά και πολλή συνεργασία».

«Η Κροατία και η Κύπρος ήταν πάντα στην ίδια πλευρά ως προς την υποστήριξης των καλύτερων λύσεων για την Ευρώπη, τις χώρες μας και τους πολίτες μας», κατέληξε.