To Top
12:01 Δευτέρα
16 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Κέντρα Υγείας και Σάββατα και απογεύματα
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Κέντρα Υγείας και Σάββατα και απογεύματα
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μαΐου 2018, 8:54 πμ

Αλλάζει ο χάρτης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Λευκωσία. Επτά από τα 12 κέντρα υγείας, που λειτουργούν σήμερα, αναδιοργανώνονται, αναβαθμίζονται, ενισχύονται και επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας τους. Τα υπόλοιπα κλείνουν και όλες οι υπηρεσίες τους μεταφέρονται στα κέντρα που παραμένουν σε λειτουργία. 

Η πρόταση του υπουργείου Υγείας για την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ενόψει και της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας, έχει ήδη τεθεί ενώπιον της πλειονότητας των συντεχνιών και αναμένεται τώρα η απάντησή τους προκειμένου να προωθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση των σχεδιασμών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόβλημα το ωράριο των Κέντρων Υγείας

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει καταρτιστεί με βάση τον τρόπο λειτουργίας του ΓεΣΥ και του ανταγωνισμού στον οποίο θα βρεθούν τα κέντρα υγείας του Δημοσίου με τα ιδιωτικά κέντρα παροχής πρωτοβάθμιας υγείας φροντίδας. 

Για αυτό, και το Υπουργείο εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο τα κέντρα, τα οποία πλέον θα ανήκουν στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, θα λειτουργούν στη βάση του ΓεΣΥ. 

Αναλυτικά, σήμερα παγκυπρίως, λειτουργούν 17 αστικά κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τα οποία 12 στη Λευκωσία, δύο στη Λεμεσό και από ένα στη Λάρνακα, Αμμόχωστο και Πάφο. Από αυτά τα 13 λειτουργούν ακολουθώντας το ωράριο της Δημόσιας Υπηρεσίας, ενώ τέσσερα (παλιό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Κέντρο Υγείας Λατσιών, παλιό Νοσοκομείο Λάρνακας και παλιό Νοσοκομείο Λεμεσού) λειτουργούν και με απογευματινή βάρδια, από τις 7:30 το πρωί μέχρι τις 20:30 καθημερινά. Το παλιό Νοσοκομείο Λευκωσίας λειτουργεί και Σάββατο από τις 8:00 το πρωί μέχρι τη 1:30 το μεσημέρι. 

Στις αστικές περιοχές δεν υπάρχουν κέντρα που να παρέχουν υπηρεσίες επί 24ώρου βάσεως, ή έστω μέχρι αργά το βράδυ.

«Ως εκ τούτου, η προσβασιμότητα και διαθεσιμότητα των κέντρων είναι περιορισμένη. Αυτό έχει διάφορες επιπτώσεις. Οι ασθενείς που είναι δικαιούχοι δεν επισκέπτονται τα κέντρα, λόγω του περιορισμένου ωραρίου, ενώ μεγάλος αριθμός ασθενών επισκέπτεται τα ΤΑΕΠ για μη επείγουσες καταστάσεις, με όλες τις συνέπειες για την ομαλή λειτουργία των τμημάτων αυτών». 

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει στη συμπλεγματοποίηση των αγροτικών υγειονομικών κέντρων και συνεχίζει την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας από την πόλη της Λευκωσίας. 

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση που έχει ετοιμαστεί, το Κέντρο Υγείας Στροβόλου συγχωνεύεται με το κέντρο Υγείας Συνοικισμού «Στρόβολος ΙΙ», το Κέντρο Υγείας Λακατάμιας συγχωνεύεται με το Κέντρο Υγείας Δευτεράς/Ανθούπολης και το Κέντρο Υγείας Τσερίου. 

Το Κέντρο Υγείας Λατσιών συγχωνεύεται με το Κέντρο Υγείας Γερίου, το Κέντρο Υγείας Έγκωμης με το Κέντρο Αγίου Δομετίου. 

Με απλά λόγια, παραμένουν τα Κέντρα Υγείας Στροβόλου, Παλαιού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Λακατάμιας, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Λατσιών και Καϊμακλίου. 

Κλείνουν μόνιμα τα κέντρα υγείας στον Άγιο Δομέτιο, Ανθούπολη/Δευτερά, Τσέρι, Γέρι, Συνοικισμό «Στροβόλος ΙΙ» και το Κέντρο «Καλός Σαμαρείτης». 

Ωράριο λειτουργίας 

Τα κέντρα υγείας που παραμένουν θα ενισχυθούν με το προσωπικό των κέντρων που κλείνουν, και το ωράριο λειτουργίας τους θα επεκταθεί μέχρι τις 8:00 το βράδυ προκειμένου οι ασθενείς να μπορούν να εξυπηρετούνται και πέραν του ωραρίου λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας και να τερματιστεί έτσι η ταλαιπωρία τους, αλλά και ο συνωστισμός στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Λευκωσίας. 

Όπως εξηγεί στην πρόταση του το υπουργείο, με τη συγχώνευση των υπηρεσιών θα δημιουργηθούν «περιφερειακά κέντρα», πολυ-ιατρεία δηλαδή, και σε αυτά τα κέντρα όλοι οι γιατροί, περιλαμβανομένων των ανώτερων ιατρικών λειτουργών, θα συμμετέχουν και στην απογευματινή βάρδια.

Οι γιατροί που παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα συμμετέχουν με αυτό τον τρόπο και στο ΓεΣΥ. Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας θα συμβληθεί μεν με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας «αλλά κατ’ επέκταση θα είναι συμβεβλημένος με κάθε κέντρο υγείας ξεχωριστά και ο κάθε γιατρός στο συγκεκριμένο κέντρο θα έχει τη δική του λίστα ασθενών». Έτσι, όλοι οι γιατροί στα κέντρα υγείας «θα κληθούν να καταρτίσουν συγκεκριμένη λίστα ασθενών». 

Η απογευματινή βάρδια ορίζεται για τις καθημερινές μέχρι τις 8:00 το βράδυ και το Σάββατο από τις 8:00 το πρωί μέχρι τη 1:00 το μεσημέρι. 

Όπως προκύπτει από την υφιστάμενη στελέχωση των κέντρων, οι γιατροί θα κληθούν να εργάζονται τέσσερα απογεύματα τον μήνα.

Με τη συγχώνευση των κέντρων και την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους, όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας, θα βελτιωθεί η διαθεσιμότητα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέχρι αργά το βράδυ. Επίσης, στην πρόταση τονίζεται ότι ο σχεδιασμός μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα «με μικρότερο κόστος – επιπλέον ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ θα υπάρξουν εξοικονομήσεις από τα λειτουργικά έξοδα των κέντρων υγείας που κλείνουν».

Επιπρόσθετα, ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί και προετοιμασία των κέντρων υγείας «στις αστικές περιοχές, όπου υπάρχει έντονος ανταγωνισμός από ιδιώτες για προσέλκυση δικαιούχων και διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους» στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. 

Ανησυχίες για πιθανές αντιδράσεις

Παρά το γεγονός ότι τα πλεονεκτήματα της πρότασης κρίνονται από το υπουργείο Υγείας περισσότερα και σημαντικότερα από τα μειονεκτήματά της, στο γραπτό κείμενο που έχει παραδοθεί στις συντεχνίες καταγράφονται και ανησυχίες για πιθανές αντιδράσεις από πλευράς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο κλείσιμο κάποιων κέντρων υγείας.

Αντιδράσεις ενδεχομένως να καταγραφούν και από τους κατοίκους των περιοχών αυτών, κυρίως, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, «κατά την μεταβατική περίοδο μέχρι την εφαρμογή του ΓεΣΥ». 

Στα πρακτικά ζητήματα, το υπουργείο παραδέχεται ότι θα πρέπει να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση αποφάσεις αφού έχει διαπιστωθεί ότι η «μετακίνηση ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού θα δημιουργήσει πρόβλημα με στέγαση του προσωπικού, αφού σε κάποια κέντρα υγείας δεν υπάρχουν επιπλέον γραφεία». 

Προβληματική η σημερινή κατάσταση

Η κατάσταση ως έχει σήμερα, όπως επισημαίνει το υπουργείο Υγείας, είναι μάλλον προβληματική αφού, μεταξύ άλλων, «οδηγεί σε περιορισμένη διαθεσιμότητα πρωτοβάθμιας φροντίδας κατά τις απογευματινές ώρες, με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούνται οι ανάγκες του πληθυσμού».

Επιπλέον και ενόψει του ΓεΣΥ, «τα κρατικά κέντρα βρίσκονται, ως προς το ωράριο λειτουργίας, σε μειονεκτικότερη θέση από τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, παρά τις άριστες υποδομές/εγκαταστάσεις και εξοπλισμό που διαθέτουν, καθώς επίσης και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό». 

Παρατηρείται, επίσης, «μη αποτελεσματική και αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων, κυρίως του ανθρώπινου δυναμικού με τη λειτουργία μικρών κέντρων υγείας με έναν γιατρό».

Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Υγείας, «η λειτουργία πολυ-ιατρείων είναι αποδεδειγμένο ότι επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα υγείας, μεγαλύτερη ικανοποίηση των ασθενών και είναι οικονομικά αποδοτικότερα εφόσον εφαρμόζονται οι οικονομίες κλίμακας». 

Οι στόχοι

Στόχοι της αναδιοργάνωσης είναι «η βελτίωση της διαθεσιμότητας και της προσβασιμότητας, αφού γίνεται κατανομή των ασθενών σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας, με μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών και μεγαλύτερο διαθέσιμο χρόνο ανά επίσκεψη, καθώς και ευκολότερη και αμεσότερη πρόσβαση για θεραπεία».

Δεύτερος στόχος είναι η διασφάλιση της συνέχειας της φροντίδας και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση χρόνιων ασθενών. Η λειτουργία μόνο μικρού αριθμού κέντρων υγείας κατά τις απογευματινές ώρες δεν διασφαλίζει τη συνέχιση της παρακολούθησης.

Τέλος, «θα επιτευχθεί και αποσυμφόρηση των ΤΑΕΠ των νοσοκομείων, ενώ θα ενισχυθεί η προσέλκυση μη δικαιούχων δωρεάν περίθαλψης, διασφάλιση βιωσιμότητας των κέντρων (πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ)».

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.