Αίτημα για αναστολή των αθλητικών δοκιμασιών για τους υποψήφιους για πρόσληψη στην Αστυνομία ώστε να εξεταστεί το θέμα που προέκυψε με τους 46 που κόπηκαν στα ψυχομετρικά τεστ, έθεσε ο δικηγόρος τους προς τον Αρχηγό Αστυνομίας.

Με επιστολή από 68 σελίδες, ο δικηγόρος των 46 υποψηφίων που έχουν κοπεί στα ψυχομετρικά τεστ, Γιώργος Καραπατάκης, ζητεί την επανεξέταση όλων των προσοντούχων υποψηφίων στις ψυχομετρικές εξετάσεις που έγιναν για την πλήρωση κενών θέσεων στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Κι αυτό γιατί η Επιτροπή Ψυχομετρικών Εξετάσεων κατά τη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων, προέβη, όπως υποστηρίζεται, σε αυθαίρετη διάκριση σε βάρος των 46 υποψηφίων, σε σχέση με προηγούμενη απόφασή της στο πλαίσιο άλλης διαδικασίας πλήρωσης κενών θέσεων, παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας που διασφαλίζει το Σύνταγμα.

Στην επιστολή οι 46 υποψήφιοι υποστηρίζουν επίσης ότι οι διενεργηθείσες ψυχομετρικές εξετάσεις μετά από επανεξέταση είναι πλήρως αναξιόπιστες καθότι δεν είναι λογικό οι επηρεαζόμενοι να είχαν πετύχει στην πρώτη εξέταση στις ψυχομετρικές εξετάσεις, καταλαμβάνοντας μάλιστα τις πρώτες θέσεις κατά σειρά επιτυχίας και στις δεύτερες ψυχομετρικές εξετάσεις να κόπηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ειδικοί αστυνομικοί στην Πράσινη Γραμμή

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ο Αρχηγός Αστυνομίας είναι ανένδοτος και δεν θα κάνει πίσω, παραπέμποντας τους υποψήφιους στη νέα διαδικασία προσλήψεων που θα εξαγγελθεί σύντομα.

Στο μεταξύ, την αντίδρασή της εκφράζει η ΠΕΟ για τα κριτήρια πρόσληψης γυναικών συμβασιούχων αστυνομικών που θα επανδρώνουν την Πράσινη Γραμμή, χαρακτηρίζοντας «σεξιστική και απαράδεκτη» την πρόνοια που ζητά από τις «γυναίκες υποψήφιες να προσκομίσουν ιατρική γνωμάτευση από γυναικολόγο ότι δεν παρουσιάζουν οποιοδήποτε πρόβλημα γυναικολογικής φύσης». Ζητά την παρέμβαση των αρμόδιων Επιτρόπων και της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση. «Θεωρούμε την πρόνοια αυτή σεξιστική και απαράδεκτη και παραβιάζει την αρχή της ισότητας των φύλων», αναφέρει η ΠΕΟ και καλεί «τους αρμόδιους όπως άμεσα αποσύρουν την εν λόγω πρόνοια από τα κριτήρια πρόσληψης.

Αργότερα χθες η υπουργός Δικαιοσύνης, μετά από συνεννόηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας αποφάσισαν να ενημερώσουν τη Βουλή ότι θα απαλειφθεί η συγκεκριμένη πρόνοια από το νομοσχέδιο και θα παραμείνει η γενική υποχρέωση που ισχύει για όλους τους υποψηφίους, ανεξαρτήτως φύλου, να προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση με την οποία να πιστοποιείται η καλή κατάσταση της υγείας τους.