80η ημέρα του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία.

> Δεν «καταλαβαίνει» τίποτα αυτός. Για τούτο και είναι επικίνδυνος.

 

76 από τα 190 πλοία-τάνκερς που, σύμφωνα με την λίστα της Lloyds, από τις 1-27 Απριλίου μετέφεραν ακάθαρτο πετρέλαιο από βασικά ρωσικά λιμάνια, ανήκουν σε Έλληνες πλοιοκτήτες – αναφέρει προχθεσινή ανακοίνωση της ουκρανικής πρεσβεία στην Αθήνα, με την δραματική έκκληση «να σταματήσουν να κερδοσκοπούν από το αίμα που χάνει ο λαός της Ουκρανίας», και με την υπενθύμιση ότι «η πόλη της Μαριούπολης, στην οποία διαμένουν χιλιάδες άνθρωποι ελληνικής καταγωγής, έχει καταστραφεί εντελώς και πολλοί από τους κατοίκους της έχουν σκοτωθεί».

> Δεν είμαι από αυτούς που δαιμονοποιούν την «κερδοσκοπία» – επιχειρηματίας που δεν στοχεύει στο κέρδος, καλύτερα να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Όμως, κερδοσκοπία αυτής της μορφής, εν καιρώ πολέμω, και με εν ισχύ εμπάργκο, είναι κάτι άλλο. Που αν το ονοματίσω, θα με τρέχουν στα δικαστήρια.

 

25 λεπτά, περίπου, διήρκησε το βίντεο που ανάρτησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο YouTube για να ανακοινώσει μετά από μακρά περίοδο αναμονής του κατάλληλου timing, όπως έλεγε σε όλους, την απόφασή του να είναι ανεξάρτητος υποψήφιος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές το 2023.

> Μέχρι στιγμής, εκτός από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών του Νίκου Αναστασιάδη, η μικρή Κύπρος  έχει τους εξής που επίσης θέλουν να γίνουν Πρόεδροι: Αβέρωφ Νεοφύτου (επίσημη επιλογή/εκλογή από τον ΔΗΣΥ), Ανδρέας Μαυρογιάννης (θα γίνει επίσημη επιλογή του ΑΚΕΛ αν και όταν η βάση του κόμματος επικυρώσει την επιλογή της ηγετικής ομάδας), Αχιλλέας Δημητριάδης (ανεξάρτητος), Μάριος Ηλιάδης (πρ. Υπουργός, ανεξάρτητος), Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανεξάρτητος), Γιώργος Κολοκασίδης, πρω. Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, ανεξάρτητος). Σίγουρα θα προστεθούν  κι άλλοι, αναμένεται και η τοποθέτηση ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ.

 

1 εκατ. Αμερικανοί υπολογίζεται ότι έχουν πεθάνει από κορωνοϊό από την αρχή της πανδημίας το 2020.

> Λόγω «αρκετών ασυνεπειών» στην τήρηση των στοιχείων, δεν είναι σαφές πότε ακριβώς πέρασε η Αμερική αυτόν τον θλιβερό πήχη του 1 εκατ. νεκρών (μερικοί λένε ότι δεν τον έχει φτάσει ακόμα). Όπως και νάχει, ο Πρόεδρος Μπάϊντεν έδωσε εντολή και κυμάτισαν μεσίστιες οι σημαίες στην Αμερική την περασμένη Πέμπτη.

 

75% των θανάτων στις ΗΠΑ από Covid καταγράφηκαν στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

> Κι επίσης, όπως μετέδωσε αυτήν την εβδομάδα το CBS, στις εθνικές μειονότητες της χώρας πέθαναν από τον ιό διπλάσιοι άνθρωποι από τους λευκούς.

 

6.7 εκατ. θάνατοι έχουν καταγραφεί διεθνώς από την αρχή της πανδημίας.

> Όμως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι έχουν πεθάνει περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι.

 

1051 είναι ο αναθεωρημένος αριθμός των νεκρών από covid στην Κύπρο από τον Μάρτιο του 2020 που μπήκε στη ζωή μας εδώ αυτό το κακό.

> Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες άλλους 24 νεκρούς από κορωνοιό από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι και την περασμένη Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022. Την εβδομάδα αυτή, διενεργήθηκαν 250.791 τεστ, και βρέθηκαν 2.422 κρούσματα.

 

300.000 Κύπριοι ζουν ήδη με long covid όπως έγραφε στον «Φ» από τον περασμένο Μάρτιο η ιατρική μας συντάκτρια Μαριλένα Παναγή. Προφανώς, με την ραγδαία άνοδο των κροιυσμλάτων τους τελευταιους 2 μήνες εξαιτίας της μεταλλαγής Όμικρον 2, ο αριθμός αυτός είναι πιο μεγάλος.

> Αξίζει να διαβάσετε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ στον χθεσινό «Φ», όπου 3 γιατροί μιλάνε για «τα αχαρτογράφητα νερά» αυτής της … μακράς νόσου. Το λινκ είναι αυτό: https://philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1462551/sta-achartogafita-nera-toy-long-covid?fbclid=IwAR33l2ISOpb-H4whU5UFkwJm_Ql12BOVIeCQ-OgDuuyIErE2-z-rTsgEjns

 

16 εκατ. πουλερικών αναγκάστηκε να θανατώσει η Γαλλία από το ξέσπασμα της γρίπης των πουλερικών τον Νοέμβριο του 2021. Πρόκειται για πρωτοφανή αριθμό για τη χώρα και, εκτός και  εξαιτίας αυτού, αναμένεται φέτος να μειωθεί κατά 50% φέτος η παραγωγή φουά-γκρα, που έχει επηρεαστεί κατά 80%.

> Αυτό, όπως διαβάζω στην Καθημερινή Αθηνών, αναγκάζει τα εστιατόρια  με αστέρια Michelin, ή να μειώσουν τις μερίδες τους, ή να εξαφανίζουν εντελώς το φουα-γκρα από τα μενού τους.

 

* Κάθε Σάββατο, η στήλη βλέπει τα Πρόσωπα και Προσωπεία της επικαιρότητας με τη ματιά των αριθμών. Επίσης, κάθε μέρα, στο πρώτο Newsletter του Philenews, θα βρίσκετε μαζί με την πολιτιστική μας Πρόταση, το Σαν Σήμερα, και το χαρακτηριστικό Άνθρωποι & Αριθμοί