Δεν μπορεί να το παίζει σε διπλό ταμπλό ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ, ο οποίος πριν από τον διορισμό του εργαζόταν στο ΡΙΚ, αφήνει να νοηθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία, μάλιστα, ρίχνει την μπάλα στη διοίκηση του Ιδρύματος για να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες.

Με αφορμή τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος υποστήριξε πως η περίπτωση του κ. Ιωσήφ δεν αποτελεί θέση συνεργάτη συμβούλου αλλά ως αξιωματούχου της Δημοκρατίας, γεγονός που δεν διέπεται από τη δεύτερη επιφύλαξη που περιλήφθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, απέστειλε επιστολή προς τον προϊστάμενο της Διοίκησης της Προεδρίας. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο η πλειοψηφία των κομμάτων ενέκρινε τροπολογία με την οποία τερματίζεται η αύξηση των απολαβών που έλαβε άμεσα ο κ. Ιωσήφ, οι οποίες ανήλθαν στις €51.000 μετά το διορισμό του στην Προεδρία, ενώ τερματίζεται και η εργοδότηση τεσσάρων προεδρικών συνεργατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΥ: Σκάνδαλο με διασπάθιση δημοσίου χρήματος στο ΡΙΚ

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο Γενικός Ελεγκτής, τονίζει ότι δεν μπορεί ο κ. Ιωσήφ να είναι διπλοθεσίτης. «Όντως, εάν κ. Ιωσήφ έχει διοριστεί στη θέση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα λαμβάνει τον μισθό της θέσης», διερωτάται ο κ. Μιχαηλίδης. Παράλληλα, επισημαίνει πως σε αυτή την περίπτωση του κ. Ιωσήφ, δεν εφαρμόζεται ο νόμος περί της Απόσπασης Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου.

Όπως σημειώνει ο κ. Μιχαηλίδης, η συγκεκριμένη νομοθεσία αφορά αποσπάσεις εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου από οργανισμό δημοσίου δικαίου στη Δημόσια Υπηρεσία, η οποία με βάση το νόμο «έχει την έννοια που αποδίδεται στον όρο αυτό από τον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο και δεν περιλαμβάνει υπηρεσία, στο στρατό, στην Εθνική Φρουρά, στην Αστυνομία και στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία». Επιπρόσθετα, υποδεικνύει πως ο κ. Ιωσήφ δεν μπορεί να είναι να διπλοθεσίτης και δεν μπορεί να διατηρήσει τη θέση του στο ΡΙΚ.

«Όχι μόνο γιατί η περίπτωση δεν διέπεται από νόμο Ν99 (1) 2019 αλλά και επειδή, ως γνωστό, δεν μπορεί να υπάρχει κατοχή πολιτικής θέσης από δημόσιο υπάλληλο, λόγω του σαφούς διαχωρισμού της πολιτικής εξουσίας από τη διοικητική λειτουργία του κράτους», τονίζει. Λόγω αυτών των δεδομένων, ο κ. Μιχαηλίδης, κοινοποιεί τη σχετική επιστολή στο ΡΙΚ για να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες.

Μάλιστα, τονίζει πως δεν ισχύει η εντύπωση που είχε η Υπηρεσία, δηλαδή ότι ο κ. Ιωσήφ είχε αποσπαστεί στην Προεδρία με πολιτική απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ως σύμβουλος/ συνεργάτης και ότι του ανατέθηκε να ασκεί καθήκοντα του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου. Να σημειωθεί πως ο κ. Μιχαηλίδης, κοινοποιεί την επιστολή τόσο στην Πρόεδρο της Βουλής όσο και στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.