Μπορεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών με κορωνοϊό να μην έφθασε τα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου, όταν στην Κύπρο επικρατούσε η μετάλλαξη «Δέλτα» του ιού, ωστόσο σε ό,τι αφορά τον αριθμό των σοβαρά ασθενών αλλά και των θανάτων, ο Ιανουάριος καταδεικνύεται προς το παρόν ο δεύτερος χειρότερος μήνας της πανδημίας. 

ΟΚΥπΥ: «Με 25 νέες εισαγωγές την ημέρα και 30 διασωληνωμένα άτομα δεν πρέπει να θεωρούμε ότι είναι όλα καλά»

Μέχρι χθες το πρωί, είχαν καταγραφεί συνολικά 72 θάνατοι (από 1η μέχρι το πρωί της 24ης Ιανουαρίου), ενώ ολόκληρο τον Αύγουστο είχαν πεθάνει συνολικά 92 άνθρωποι και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των σοβαρά ασθενών, βάσει των καθημερινά δεδομένων του Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, η αναλογία παραμένει σταθερή εδώ και τρεις περίπου εβδομάδες, αφού κατά μέσο όρο ο ένας στους τρεις ασθενείς που εισάγεται στο νοσοκομείο καταλήγει στη συνέχεια είτε σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας είτε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Δεν έχουμε παρατηρήσει να έχουμε πιο ήπια περιστατικά ή να έχει μειωθεί ο χρόνος παραμονής των ασθενών μας. Πιθανόν να έχουμε αρκετά περιστατικά με τη μετάλλαξη Δέλτα», ανέφερε στον «Φ», ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για μείωση στον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών. Για σταθεροποίηση ίσως». Κατά μέσο όρο, πρόσθεσε, «έχουμε αυτές τις ημέρες 25 νέες εισαγωγές. Αν πούμε ότι εμείς στα νοσηλευτήρια βλέπουμε την αποτύπωση των κρουσμάτων με κάποια χρονοκαθυστέρηση, σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουμε να βλέπουμε ασθενείς από τις 2.000 περίπου ημερήσια κρούσματα που είχαμε την περασμένη εβδομάδα. Ακόμα και το μικρότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί με την «Όμικρον» να πάρουμε ως δεδομένο δηλαδή 0,8% -1% σημαίνει ότι κατά μέσο όρο θα έχουμε κάθε μέρα 20 νέες εισαγωγές και αυτό δεν μας δείχνει ότι είναι όλα καλά».

«Η διάμεση ηλικία των ατόμων που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι τα 64-65 έτη, είναι βαριά περιστατικά, είναι βαριές πνευμονίες, είναι άτομα με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και η κατάσταση τους κρίνεται από σοβαρή έως και κρίσιμη», είπε ο κ. Χαριλάου και πρόσθεσε ότι έντονο προβληματισμό «προκαλεί το γεγονός ότι στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας νοσηλεύονται άτομα διαφόρων ηλικιών και ανεξαρτήτως της μετάλλαξης Δέλτα ή Όμικρον πρόκειται για βαριά περιστατικά».

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους ασθενών με κορωνοϊό, ο κ. Χαριλάου είπε ότι «ο Αύγουστος για το τέταρτο κύμα ήταν ο χειρότερος με 92 θανάτους, αυτή τη στιγμή από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα βλέπουμε ότι είμαστε στους 72 θανάτους» και συνέχισε: «Το προφίλ των περιστατικών αυτών είναι άτομα μεγάλης ηλικίας, βαριά περιστατικά και περιστατικά με συνοσυρότητες. Από τους αποβιώσαντες οι πλείστοι δεν είχαν ιστορικό εμβολιασμού ενώ μόλις δύο άτομα που κατέληξαν ήταν εμβολιασμένοι και με τις τρεις δόσεις».