To Top
02:44 Τετάρτη
20 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Πολίτης «τινάζει» τα εξώδικα στον αέρα
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Πολίτης «τινάζει» τα εξώδικα στον αέρα
Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιουνίου 2018, 2:54 μμ

Πολίτης πλήρωσε εξώδικο που του εξέδωσε τροχονόμος στον Άγιο Τύχωνα για παράνομη στάθμευση και ύστερα κατήγγειλε το κοινοτικό συμβούλιο στον Αρχηγό Αστυνομίας και στον Γενικό Εισαγγελέα υποστηρίζοντας πως οι εξώδικες καταγγελίες είναι παράνομες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τροχονόμοι του Αγίου Τύχωνα καταγγέλλουν οδηγούς επί σειρά ετών και οι καταγγελλόμενοι, προφανώς επειδή δεν γνωρίζουν τη νομοθεσία πλήρωναν τα εξώδικα και η κατάσταση διαιωνιζόταν μέχρι που «έπεσαν» σε οδηγό ο οποίος αφού μελέτησε τη νομοθεσία, διαπίστωσε ότι αυτή δεν δίνει το δικαίωμα σε τροχονόμους κοινοτήτων να καταγγέλλουν οδηγούς. Αξίζει να σημειωθεί, πως εκτός από την κοινότητα Αγίου Τύχωνα, τροχονόμους προσλαμβάνουν και άλλες τουριστικές κοινότητες κυρίως τους θερινούς μήνες.

Ο γραμματέας της Ένωσης Δήμων, Παναγιώτης Δαμιανός, ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ» ανέφερε, πως φαίνεται να υπάρχει κενό στη νομοθεσία το οποίο πρέπει να πληρωθεί ίσως και με σχετική τροποποίηση του περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμου του 1997. Σημειώνεται πως ο  Άγιος Τύχωνας, όπου κατηγγέλθη ο παραπονούμενος πολίτης, διαθέτει εφτά παραλίες τις οποίες επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες, ενώ διαθέτει και πολυτελή ξενοδοχεία.

Στον παραπονούμενο πολίτη επεβλήθη πρόστιμο €50 για παρακώλυση της τροχαίας κίνησης (λόγω παράνομης στάθμευσης). Ο οδηγός αφού πλήρωσε το εξώδικο, για να μην μπορεί κανείς να του υποδείξει ότι παραπονείται για να διαγραφεί το πρόστιμο, απέστειλε επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας στην οποίαν κατέγραψε τα εξής:

1. Κατ' αρχήν σας πληροφορώ ότι το εξώδικο πληρώθηκε και αυτό έγινε όχι γιατί εκδόθηκε σωστά, αλλά γιατί δεν επιθυμώ να έχω άλλη ταλαιπωρία και για να είναι ξεκάθαρο ότι η διαμαρτυρία μου δεν γίνεται για να γλυτώσω το πρόστιμο.

2. Επισημαίνω ότι το εν λόγω εξώδικο είναι παντελώς παράνομο, εσφαλμένο και αδικαιολόγητο σε ό,τι αφορά την τροχαία νομοθεσία και πραγματικά δεδομένα. Καμιά απολύτως απαγόρευση στάθμευσης δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο που στάθμευσα για λίγο το αυτοκίνητο, χωρίς να εμποδίζει το ελάχιστο οποιονδήποτε, και ουδεμία παρακώληση υπήρξε (επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες). Επίσης, η συγκεκριμένη παράβαση του πίνακα που παραπέμπει το εξώδικο είναι άσχετη.

3. Συναφώς και επιπλέον των πιο πάνω, επισημαίνω ότι η έκδοση τέτοιου εξώδικου είναι παράνομη επειδή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το εν λόγω Συμβούλιο δεν έχει εξουσία έκδοσης τέτοιων εξωδίκων. Και αυτό διότι δεν διαθέτει τους σχετικούς Κανονισμούς (και πίνακες) που προνοούνται στον περί Κοινοτήτων Νόμο, αλλά δεν υπάρχει ούτε και ειδική πρόνοια στον περί εξωδίκου ρυθμίσεως Νόμο για συγκεκριμένα αδικήματα, σε πίνακα του, που μπορούν να ρυθμιστούν εξώδικα από το Κοινοτικό Συμβ. Αγίου Τύχωνα. Δηλαδή, το εν λόγω Συμβούλιο εκδίδει, για χρόνια τώρα, αυθαίρετα και παράνομα τροχαία εξώδικα!

Παρακαλώ όπως έχω την απάντηση σας για τα συγκεκριμένα ζητήματα που θίγω με την παρούσα επιστολή μου σχετικά με τις αναφερόμενες χρόνιες παρανομίες και αυθαιρεσίες του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνα.

Επιστολή και στον Γενικό Εισαγγελέα

Ο πολίτης απέστειλε ακολούθως επιστολή στη Νομική Υπηρεσία στην οποίαν αναφέρονται και τα εξής:

Ο λόγος που σας απέστειλα την εν λόγω επιστολή μου είναι γιατί πρόκειται για σοβαρές καταγγελίες εναντίον της αναφερόμενης Τοπικής Αρχής και ανέμενα ότι θα τις εξετάζατε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας και θα λαμβάνατε άμεσα μέτρα, όπως την άμεση απαγόρευση για την εν λόγω Τοπική Αρχή να εκδίδει εξώδικα, αφού δεν έχει τέτοια εξουσία από τη νομοθεσία. Αν όμως ως Νομική Υπηρεσία ή και Αστυνομία έχετε άλλη άποψη, παρακαλώ όπως έχω σαφή απάντηση σας για τις συγκεκριμένες καταγγελίες μου.

Σημειώνω επίσης, ότι και να αποκτήσει στο μέλλον τέτοια εξουσία εξώδικης ρύθμισης η εν λόγω Τοπική Αρχή, είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται ουσιαστική επιμόρφωση των υπαλλήλων και αιρετών της για τέτοια αρμοδιότητα, αφού εκείνο που παράνομα γίνεται επί του παρόντος είναι να εκδίδονται εξώδικα κατά το δοκούν και όχι όπου αυτό επιβάλλεται.

Λυπούμαι επίσης να παρατηρήσω ότι η Νομική Υπηρεσία απέστειλε χωρίς οποιαδήποτε συνεννόηση μαζί μου αντίγραφο της αναφερόμενης επιστολής μου στην εν λόγω καταγγελθείσα Τοπική Αρχή «για τις δικές της ενέργειες», δηλαδή για ό,τι και όπως θα κρίνει η ίδια η καταγγελθείσα Αρχή, αντί να ζητηθούν εξηγήσεις από την εν λόγω καταγγελθείσα Τοπική Αρχή. Διερωτώμαι δε πραγματικά τί ακριβώς αναμένετε από αυτή την Τοπική Αρχή και τους εκπροσώπους της, μετά την εν λόγω επιστολή σας.

Για τους πιο πάνω λόγους, επαναλαμβάνω την παράκληση μου όπως έχω την απάντηση σας για τις συγκεκριμένες καταγγελίες που αναφέρονται στην υπό αναφορά επιστολή μου. 

  Βάσος Βασιλείου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.