Στην ψηφιακή εποχή εισήλθε από χθες η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για επίδομα ασθενείας, εξέλιξη που αναμένεται να τερματίσει την υφιστάμενη ταλαιπωρία και καθυστέρηση στην καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος.

Όπως γράψαμε χθες, καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου γίνοντανδοκιμές και έλεγχοι του ηλεκτρονικού συστήματος, που τελικά δόθηκε χθες στη διάθεση του κοινού. «Τίθεται σήμερα (χθες) σε εφαρμογή ακόμη μια σημαντική μεταρρύθμιση προς όφελος της κοινωνίας, με τη λειτουργία της πλατφόρμας για ηλεκτρονικήυποβολή αιτήσεων για το επίδομα ασθενείας. Συνεχίζουμε για την ψηφιοποίηση όλων των αιτήσεων, με αμέσως επόμενα τα επιδόματα ανεργίας και μητρότητας», έγραψε χθες στο twitter η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, γνωστοποιώντας τη σημαντική αυτή εξέλιξη, που αναμένεται, όπως αναφέρθηκε, να τερματίσει την πολύμηνη καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος. Στόχοςείναι πλέον το επίδομα να δίδεται αρκετά νωρίτερα, όπως καταβάλλονται και τα επιδόματα των ειδικών σχεδίων στήριξης που εφάρμοσε το υπουργείο Εργασίας εξαιτίας της Covid – 19.

Για την έναρξη από χθες της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για το επίδομα ασθενείας υπήρξε και κοινή ανακοίνωση των Υπουργείου Εργασίας και Υφυπουργείου Έρευνας, στην οποία δίδονται χρήσιμες συμβουλές προς τους δικαιούχους. Όπως αναφέρεται, για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης επιδόματος ασθενείας είναι απαραίτητο οι ασφαλισμένοι να έχουν προηγουμένως δημιουργήσει προφίλ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Cy-Login (Αριάδνη) και να έχουν ταυτοποιηθεί. Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας δίδονται πληροφορίες για εγγραφή στο Αριάδνη, αλλά και για υποβολή ακολούθως της αίτησης για επίδομα ασθενείας. «Από σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022 οι αιτήσεις για επίδομα ασθενείας από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας http://www.mlsi.gov.cy/sid, με στόχο την γρηγορότερη εξέτασή τους» αναφέρει η ανακοίνωση, με την οποία επιβεβαιώνεται ότι σύντομα θα αρχίσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και για άλλα επιδόματα.

«Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το συγκεκριμένο επίδομα αποτελεί το πρώτο βήμα αξιοποίησης ψηφιακών υπηρεσιών, που αποσκοπεί τόσο στη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας με τους πολίτες, όσο και στην επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της εξέτασης των εν λόγω αιτημάτων. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, προχωρά στην ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για όλα τα επιδόματα, με προτεραιότητα στα επιδόματα ανεργίας και μητρότητας, τα οποία είναι αυτά με τονμεγαλύτερο αριθμό υποβαλλόμενων αιτήσεων», αναφέρεται. Όπως επίσης ανακοινώθηκε, η δυνατότητα υποβολής αίτησης σε έντυπη μορφή θα παραμείνει σε ισχύ μόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες και από τις 21 Φεβρουαρίου η υποβολή αίτησης για επίδομα ασθενείας θα είναι εφικτή μόνο μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας. 

Λίγο πριν το βραχυκύκλωμα

Η χθεσινή εξέλιξη δεν θα βοηθήσει μόνο τους πολίτες που θα νοσήσουν από τούδε και στο εξής στην έγκαιρη καταβολή των όσων δικαιούνται, αλλά αναμένεται να δώσει σημαντικές ανάσες και στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων για εξέταση των χιλιάδων αιτήσεων για διάφορα επιδόματα, που εκκρεμούν ενώπιόν τους.Ιδιαίτερα για το επίδομα ασθενείας, οι αιτήσεις ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες κάθε εβδομάδα, εξαιτίας και της εκτόξευσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και αναμένεται με την ηλεκτρονική υποβολή και εξέτασή τους να αποφορτιστεί προσωπικό των ΥΚΑ. Με την πάροδο του χρόνου και με την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και για άλλα επιδόματα του ΤΚΑ, αναμένεται να τερματιστούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων αλλά και και να μειωθούν τα πολλά τηλεφωνήματα στο Υπουργείο Εργασίας, από δικαιούχους που συνήθως μένουν αναπάντητα.