Τις ράγιες πάνω στις οποίες θέλουν να κινηθούν στον δρόμο προς τη συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καθόρισε χθες η Γραμματεία του ΔΗΚΟ, κωδικοποιώντας και συγκεκριμενοποιώντας τα συμπεράσματα του συνεδρίου της περασμένης Κυριακής. Η προσοχή όλων πλέον στρέφεται στο πρώτο ραντεβού των ηγετών ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, όπου ουσιαστικά θα διαγραφεί και το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούν τα δύο κόμματα στην προσπάθεια για εξεύρεση κοινής φόρμουλας συνεργασίας. Αυτό το οποίο διαπιστώνεται εκατέρωθεν στην παρούσα φάση είναι η κοινή βούληση για να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συνεργασία στη βάση ενός κοινού προγράμματος διακυβέρνησης.

Το αξιοσημείωτο της χθεσινής συνεδρία της Γραμματεία του ΔΗΚΟ είναι η κοινή βούληση της ηγετικής ομάδας να μπει σε μία διαδικασία διαλόγου με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και μη κοινοβουλευτικές ομάδες και κοινωνικά σύνολα χωρίς πρόταξη του ονόματος του Νικόλα Παπαδόπουλου. Αυτό βέβαια χωρίς να σημαίνει ότι από πλευράς ΔΗΚΟ, το όνομα του προέδρου του δεν είναι σε προτεραιότητα. Ωστόσο, η πρόθεση για συζήτηση πρώτα του πλαισίου και μετά των ονομάτων, αποτελεί μία σημαντική παράμετρο, η οποία ουσιαστικά θέλει να στείλει το μήνυμα κυρίως προς την Εζεκία Παπαϊωάννου ότι το ΔΗΚΟ θέλει και είναι έτοιμο για να συνεργαστεί για την αλλαγή. Όπως πληροφορούμαστε, αυτό το οποίο ειπώθηκε χθες είναι ότι θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσει ο διάλογος με τις υπόλοιπες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες με πρόταξη τη σύσταση ενός κοινού προγράμματος θέσεων πάνω στις οποίες θα χτιστεί η συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνεται παράλληλα και το «ράψιμο του κοστουμιού» του ατόμου που θα μπορεί να ηγηθεί αυτής της συνεργασίας. Θα θέσει δηλαδή η κάθε πλευρά τα κριτήρια που θεωρεί ότι πρέπει να έχει ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα ηγηθεί της προσπάθειας μίας σύστασης πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας για την αλλαγή. Δεύτερο επίσης αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από το κάδρο των επαφών δεν αφαιρείται η ΔΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αυτό το οποίο μελετάται από πλευράς ΔΗΚΟ είναι η σύσταση ομάδας, η οποία σε πρώτο στάδιο θα πλαισιώνει τον πρόεδρο του κόμματος στις επαφές που θα έχει με το ΑΚΕΛ αλλά και με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κυρίως ΕΔΕΚ και Οικολόγους. Η ομάδα αυτή θα μπορεί να λειτουργήσει εν συνεχεία, εν είδη τεχνικής επιτροπής, η οποία να έχει την ευθύνη συζήτησης και συνδημιουργίας του πολιτικού πλαισίου πάνω στο οποίο θα χτιστεί και το πρόγραμμα διακυβέρνησης. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες και πριν τα επίσημα ραντεβού καθώς και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία στο κατά πόσο τα ραντεβού θα γίνονται σε επίπεδο αρχηγών ή αν θα υπάρχει και η συνοδεία αντιπροσωπειών από τα άλλα κόμματα.

Όπως πληροφορούμαστε από πλευράς ΑΚΕΛ είδαν με ιδιαίτερα θετικό μάτι την ομιλία του Νικόλα Παπαδόπουλου στο συνέδριο του ΔΗΚΟ επί όλων των θεμάτων και ειδικότερα όσον αφορά το θέμα του Κυπριακού. Η αναφορά του ότι πρέπει να εξευρεθεί ξανά ο τρόπος για να γεννηθεί η ελπίδα επίλυσης του Κυπριακού είναι ένα από τα σημεία στα οποία εκτιμούν ότι μπορεί να χτιστεί ένα κοινό πλαίσιο συνεργασίας.

Όλα αυτά δημιουργούν μέχρι στιγμής ένα θετικό κλίμα πάνω στο οποίο θα επιδιωχθεί το στήσιμο της συνεργασίας. Τα πρώτα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη βδομάδα. 

>> Αποτελέσματα έρευνας γνώμης μελών ΔΗΚΟ 

Η πρώτη εσωκομματική διαδικτυακή έρευνα γνώμης των μελών του ΔΗΚΟ διεξήχθη στα πλαίσια των συνεδριακών εργασιών. 

Τα αποτελέσματά της παρουσίασε στη διάρκεια του πολιτικού συνεδρίου ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Αντωνίου.

Με βάση τα ευρήματα, τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, σε ποσοστό 97,6%, θεωρούν ανεπαρκή την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού. Ποσοστό της τάξης του 93,7% διεκδικεί καθορισμό εθνικού κατώτατου μισθού και το 86,2% θεωρεί ότι οι δαπάνες για την Άμυνα πρέπει να αυξηθούν στο 2% του ΑΕΠ ως εισηγείται το ΔΗΚΟ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πιο συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΔΗΚΟ (97,6%) δε θεωρεί επαρκή την κυβερνητική πολιτική για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προκρίνει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων όπως προτείνει το κόμμα. 

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων (20 Δήμοι), το 61,5% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο ενώ το 38,5% εκφράζει ικανοποίηση. 

ΜΑΛΑΣ: Δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος

Ο Σταύρος Μαλάς δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Ο δύο φορές υποψήφιος του ΑΚΕΛ, ο οποίος έχασε και το 2013 και το 2018 στον δεύτερο γύρο από τον Νίκο Αναστασιάδη, ξεκαθάρισε χθες ότι δεν τον ενδιαφέρει να μπει στη μάχη και αυτών των προεδρικών εκλογών. Ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στον Alpha, σχολίασε τις διεργασίες σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές και τις ενέργειες του ΑΚΕΛ. «Η άποψή μου ακούγεται όπου πρέπει να εκφράσω την άποψη μου και θα ακουστεί και πάρα πολύ σύντομα όσον αφορά τις προσωπικές μου απόψεις. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να δούμε τον τόπο μας να προοδεύει, γιατί κατά τη δική μου εκτίμηση ο τόπος μας έχει οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια σε μια ανυποληψία όσον αφορά το επίπεδο διαφθοράς και τη διαχείριση του Κυπριακού. Βάζω στην εξίσωση και το τεράστιο πρόβλημα της οικονομίας», δήλωσε μεταξύ άλλων,

Επισήμανε πως η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει συλλογικά και να φέρει την κοινωνία κοντά στην πολιτική, διαφορετικά δεν θα υπηρετήσει τη χώρα μας. Έφερε ως παράδειγμα τον Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος, υποστήριξε, κατάφερε να διαρρήξει τα κομματικά όρια και να κυβερνήσει από κάτω προς τα πάνω.

Σε ερώτηση κατά πόσο ενστερνίζεται τις απόψεις που εξέφρασε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αφού δήλωσε ότι δεν θα μιλήσει εξ ονόματος της κ. Χαραλαμπίδου, υπέδειξε πως στην πολιτική πρέπει να έχεις μια συνέπεια και συνέχεια όσον αφορά τις θέσεις αρχών. «Εκείνο που χρειάζεται η χώρα δεν είναι εναλλαγή εξουσίας, αλλά αλλαγή νοοτροπίας, να μας πάρει πιο μπροστά. Δεν πιστεύω ούτε στον όρο προοδευτικές δυνάμεις. Υπάρχουν προοδευτικοί άνθρωποι σε όλους τους πολιτικούς χώρους πλην όμως αυτός που θα εκλεγεί ως προοδευτικός άνθρωπος θα πρέπει να έχει πρωτίστως ένα χαρακτηριστικό. Αξιοπιστία», κατέληξε. 

ΚΟΛΟΚΑΣΙΔΗΣ: Ενάντια στην πρόταση για ΜΟΕ

Την έντονη διαφωνία με την πρόταση για ΜΟΕ εξέφρασε για ακόμα μια φορά μέσα από γραπτή δήλωσή του ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Κολοκασίδης. Διερωτάται για επιστροφή της Αμμοχώστου και σημειώνει τον κίνδυνο αναγνώρισης από τη νομιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. «Για ποια επιστροφή της Αμμοχώστου μιλά; Το μέρος της Αμμοχώστου που υποτίθεται θα επιστραφεί είναι μόνο ένα κλάσμα της σύνολης πόλης. Και αυτό επιστρέφεται στα ΗΕ και όχι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Τέλος, το μέρος αυτό θα είναι περίκλειστο, περικυκλωμένο από στρατεύματα κατοχής με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται», διερωτήθηκε. Προσθέτει πως ο πραγματικός κίνδυνος αφορά στο αεροδρόμιο της Τύμπου, υποδεικνύοντας πως η όποια απομόνωση, στην οποία γίνεται αναφορά, δεν είναι των Τουρκοκυπρίων, αλλά είναι αποτέλεσμα της παρανομίας της κατοχής και τίποτε άλλο. «Ουσιαστικά παραδέχεται ο υπουργός Εξωτερικών ότι θα υποχωρήσει η νομιμότητα για να λειτουργήσει το αεροδρόμιο της κατοχής. Η νομιμότητα όμως είναι το ύστατο πλεονέκτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κανείς, απολύτως κανείς, δεν έχει δικαίωμα να την προσφέρει ως δώρο ή να την απομειώσει. Και αν πάρουν οι Τούρκοι  νομιμοποίηση της Τύμπου δεν θα έχουν κανένα κίνητρο για λύση. Και τότε είναι που θα μας μείνει η διχοτόμηση», αναφέρει.