Για πολλοστή φορά ακούς τις ειδήσεις για τις επιθέσεις που δέχονται οι γεωργοί στα χωράφια τους στη Δένεια και αλλού ως να είναι πια μια καθημερινότητα. Μια από έποικους, μια από Τουρκοκύπριους, χτες ήταν το αποκορύφωμα: Μπήκαν ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες στη νεκρή ζώνη και έδιωξαν τον Ελληνοκύπριο γεωργό. Τ’ ακούς και σκέφτεσαι όλες εκείνες τις φασαρίες των «δικών μας», που εγείρεται η ψυχή τους και αγανακτούν επειδή ένας οποιοσδήποτε πήγε κι έγραψε ένα σύνθημα στον τοίχο μουσουλμανικού τεμένους. Θυμάσαι; Ταυτίζεται η αγανάκτησή τους με την αγανάκτηση του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου, που από τα σουλτανικά παλάτια τους στην Ανατολία στέλνουν τελεσίγραφα να μας προειδοποιήσουν ότι θα μας τιμωρήσουν αν ξαναγράψουμε σύνθημα σε τζαμί.

Αλλά, για όσα συμβαίνουν στη νεκρή ζώνη σε βάρος των γεωργών δεν αγανακτούν. Οι «δικοί μας». Ούτε που θα ασχοληθούν αν κάνουν καμιά επέλαση οι Αττίλες και αρπάξουν όλα τα χωράφια της νεκρής ζώνης για να μπορέσουν οι έποικοι εν ευθέτω χρόνω να μαζέψουν τις σοδειές των Ελληνοκυπρίων. Δεν αγανακτεί η ψυχή τους. Μερικοί μπορεί και να πιστεύουν πως δεν είναι σωστό να πηγαίνουν οι γεωργοί να καλλιεργούν μέσα στη νεκρή ζώνη. Ως να πηγαίνουν στα βάθη της Ανατολίας και δικαίως τους απειλούν οι Τούρκοι στρατιώτες.

Ασχέτως, αν έχουν την άδεια και την προστασία των Ηνωμένων Εθνών, που έχουν την ευθύνη της νεκρής ζώνης. «Θα γίνει σχετική αναφορά στις εκθέσεις για την Αποστολή (των ΗΕ στην Κύπρο) στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εν ευθέτω χρόνω», είπε για τα χθεσινά στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ. Εν ευθέτω χρόνω, ναι. Άσε να φυτέψουν πρώτα οι Ελληνοκύπριοι, να μαζέψουν οι Τούρκοι τη σοδειά κι όταν κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη «σχετική αναφορά» στις εκθέσεις θα οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων, που τόσο ένθερμα στηρίζει και ο μόλις αφιχθείς Κόλιν Στιούαρτ.

Να διαβάζεις, ας πούμε, ότι στα κατεχόμενα ο καθηγητής πανεπιστημίου και ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης-Νέων Δυνάμεων, Μεχμέτ Τσακιτζί, απολύθηκε λόγω των πολιτικών του θέσεων από το παράνομο πανεπιστήμιο «Εγγύς Ανατολής» όπου εργαζόταν επί 23 χρόνια, αλλά να είσαι εσύ κατηγορούμενος ότι πολεμάς τον καθηγητή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ επειδή αυτός είναι Τουρκοκύπριος κι εσύ είσαι εθνικιστής. Εργαζόταν στις ελεύθερες περιοχές 27 χρόνια στο κρατικό πανεπιστήμιο χωρίς να τον εμποδίζει κανένας, ψηφίστηκε από Ελληνοκύπριους κι έγινε ευρωβουλευτής, αλλά είσαι εθνικιστής και δεν θέλεις τους Τουρκοκύπριους επειδή εφαρμόστηκε ο νόμος, που λέει ότι πρέπει να πάρει υποχρεωτικά σύνταξη από το πανεπιστήμιο.

Να κινδυνεύει να βουλιάξει ο τόπος από το μεταναστευτικό πρόβλημα, που μας δημιουργεί η Τουρκία, και να ακούς το «υπουργείο εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος να σου λέει ότι είναι αβάσιμη η κριτική προς το ψευδοκράτος και την Τουρκία και αν θέλουμε να κοπιάσουμε σε συνεργασία οι δυο πλευρές, τα δυο κρατίδια δηλαδή, για το μεταναστευτικό… Αλλά, κατά τα άλλα, να είσαι εσύ κατηγορούμενος ότι δεν θέλεις συνομιλίες. Και είσαι και ρατσιστής από πάνω, αφού πιστεύεις ότι όλοι αυτοί οι μετανάστες που περνούν από την πράσινη γραμμή ή μπαίνουν παράνομα με βάρκες απευθείας από την Τουρκία, είναι πεμπάμενοι από την Τουρκία για να σου δημιουργήσουν ασήκωτα προβλήματα.

Να διαβάζεις τις ανοησίες του ΕΒΚΑΦ, που ανακαλύπτει ιστορίες για να αποδείξει ότι όλο το Βαρώσι είναι περιουσία των Οθωμανών από την εποχή του Λαλά Μουσταφά κι ότι αυτόν τον ισχυρισμό τον αποδέχτηκαν και τα δικαστήρια του κατοχικού καθεστώτος, αλλά είσαι εσύ εθνικιστής και κινδυνολόγος και δεν θέλεις λύση άμα λες στους Ελληνοκύπριους μην πάτε στα δικαστήρια του κατοχικού καθεστώτος γιατί θα χάσετε τις περιουσίες σας για πάντα. Και πολύ πιο εθνικιστής αν επικαλεστείς τα 3.000 χρόνια ελληνικής ιστορίας της Αμμοχώστου, γραμμένη στις πέτρες της Σαλαμίνας, για να απαντήσεις στον Τατάρ που επικαλείται το 1571 για να λέει ότι «οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτού του νησιού είναι οι Οθωμανοί, οι Τούρκοι, δηλαδή εμείς»…

Να είσαι ρεαλιστής, σου λέει ο άλλος. Για να μην αγανακτείς. Κορόιδο.