Παρόλο που είναι περιορισμένες οι αλλαγές τις οποίες ενδεχομένως να αποδεχθεί η Κομισιόν επί του νομοσχεδίου για τον -στοχευμένα- μειωμένο φορολογικό συντελεστή κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας, η συμπερίληψη του κριτηρίου της αξίας ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ) εκτιμάται από κυβέρνηση και κόμματα ότι θα αποτελέσει μια ασφαλιστική δικλείδα για να μην γίνεται κατάχρηση του μέτρου, ενώ θα αποτελεί και πειστήριο προς την ΕΕ ότι θα εξυπηρετεί και τον κοινωνικό σκοπό του μειωμένου ΦΠΑ, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή οδηγία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι σκέψεις που γίνονται πλέον και από κυβερνητικής πλευράς προβλέπουν ότι θα πρέπει να συντρέχουν τόσο το κριτήριο των 140 τ.μ. (και επί αυτού του εμβαδού θα παραχωρείται ο μειωμένος συντελεστής 5%) όσο και αυτό της αξίας ανά τ.μ., ώστε να μην επωφελούνται και σχετικά μικρές κατοικίες (κάτω από 140 τ.μ.) που πωλούνται όμως πανάκριβα, για διάφορους λόγους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Το νομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή προκαλεί έντονες αντιδράσεις κυρίως από επαγγελματικούς φορείς, αλλά και κάποια κόμματα. Προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 140 τ.μ. ενός ακινήτου, με συνολικό εμβαδό μέχρι 200 τ.μ.

Οι σκέψεις που γίνονται από κάποια κόμματα -και σε κάποιο βαθμό τις συμμερίζεται και το Υπ. Οικονομικών- είναι να περιληφθεί και η επιπρόσθετη προϋπόθεση που αφορά την αξία του ακινήτου ανά τ.μ. Συγκεκριμένα, εάν η αξία ανά τ.μ. υπερβαίνει την αξία που θα καθοριστεί ανά τ.μ., τότε δεν θα γίνεται αξιοποίηση του μειωμένου φορολογικού συντελεστή. Ωστόσο, δεν θα υπολογίζεται διαφορετικά η αξία του τ.μ. για κάθε περιοχή (παρόλο ότι υπάρχουν διαφορές στις τιμές ανά περιοχή). Για σκοπούς φορολόγησης θα καθοριστεί μία ενιαία αξία ανά τ.μ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η αξία του τ.μ. έχει καθοριστεί στα €1015. Για παράδειγμα, εάν ένας αγοραστής αγοράσει ένα ακίνητο που πληροί τις προϋποθέσεις του συνολικού εμβαδού και των 140 τ.μ. αλλά η αξία του τ.μ. είναι πιο ψηλή των €1015 (αν αυτή θα είναι η τιμή που θα καθοριστεί τελικά) τότε δεν θα δικαιούται να κάνει χρήση του 5% του ΦΠΑ. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται ότι διασφαλίζεται πως οι αγοραστές που θα προχωρήσουν στην αγορά πολυτελών διαμερισμάτων και κατοικιών δεν θα επωφεληθούν του κοινωνικού αυτού μέτρου. 

Με αυτό τον τρόπο, θα διασκεδαστούν και οι ανησυχίες κομμάτων που υποστήριξαν πως με το νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε θα μπορούν να πληρώσουν μειωμένο ΦΠΑ και πρόσωπα με υψηλά εισοδήματα, τα οποία επιλέγουν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα μεγάλης αξίας.

Με το σημερινό νομικό πλαίσιο (το οποίο αντίκειται της ευρωπαϊκής Οδηγίας και οδήγησε σε διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Δημοκρατίας από την Κομισιόν), ξένοι επενδυτές, στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, αγόρασαν διαμερίσματα εκατομμυρίων σε παραθαλάσσιες περιοχές -ακόμα και σε πολυτελείς πύργους- πληρώνοντας μόνο 5% ΦΠΑ. 

Η επιπρόσθετη ασφαλιστική δικλείδα (οροφή της αξίας ανά τ.μ.) που ίσως περιληφθεί στο νομοσχέδιο, πιθανόν να ικανοποιήσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ενισχύει τον κοινωνικό σκοπό του μέτρου. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, εάν η ΕΕ συναινέσει σε αλλαγές, αυτές δεν θα πρέπει να διαταράσσουν την κοινωνική πολιτική.  

Δεν δέχονται αύξηση τ.μ.

Να σημειωθεί πως εκείνο που είναι δεδομένο είναι πως δεν θα αποδεχθούν οι ευρωπαϊκές αρχές αύξηση των τ.μ. που θα επωφελούνται με μειωμένο ΦΠΑ (140 τ.μ.), ούτε και του πλαφόν του συνολικού εμβαδού (200 τ.μ.). 

Προ ημερών ,στη Βουλή, ορισμένοι επαγγελματικοί φορείς είχαν εισηγηθεί την επιστροφή του καθεστώτος του 2016, με το οποίο επιβαλλόταν 5% ΦΠΑ στα πρώτα 200 τ.μ. του ακινήτου, με συνολικό εμβαδόν 275 τ.μ. Σήμερα επιβάλλεται μειωμένο ΦΠΑ για τα 200 τ.μ. του ακινήτου, χωρίς να υπάρχει όριο στο εμβαδόν, κάτι που προκάλεσε την οργή της Κομσιόν όταν το αντιλήφθηκε, με μεγάλη καθυστέρηση.

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να είναι αρνητικό για το θέμα της μεταβατικής διάταξης (αναβολή της έναρξης ισχύος του νόμου) που ζητούν τα πλείστα κόμματα, τα οποία υποστηρίζουν πως θα φορτωθεί επιπλέον κόστος στα νεαρά ζευγάρια που έχουν ήδη αρχίσει διαδικασίες αγοράς ή ανέγερσης πρώτης κατοικίας.

Κίνδυνος για επιστροφή εκατομμυρίων στην ΕΕ

Τη Δευτέρα θα συνεχιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη. Μετά την απόφαση της προχθεσινής υπουργικής σύσκεψης στο προεδρικό μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση αναμένεται να διαβουλευθεί τόσο με τα κόμματα όσο και με την ΕΕ για την εξεύρεση μιας φόρμουλας στη βάση των ευρωπαϊκών κατευθυντηρίων γραμμών. Όλες οι εισηγήσεις που θα υποβάλουν τα κόμματα αναμένεται να εξεταστούν από το Υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να βρεθεί η καταλληλότερη πρόταση που να συνάδει με την ευρωπαϊκή οδηγία, ώστε να μην απορριφθεί από την Κομισιόν, η οποία αισθάνεται έντονα εναντίον των κυπριακών αρχών για την εφαρμογή, επί χρόνια, μειωμένου ΦΠΑ χωρίς κανένα ουσιαστικό κοινωνικό κριτήριο και μάλιστα με πλημμελή ενημέρωση της ίδιας. 

Υπενθυμίζεται πως εάν συνεχιστεί η παραβίαση της οδηγίας ΦΠΑ, που οδηγεί σε μείωση και των ίδιων πόρων της Ένωσης, τότε η ΕΕ θα δικαιούται να λάβει ολόκληρο το ποσό των συγκεκριμένων ίδιων πόρων που χάθηκαν, καθώς και τόκους υπερημερίας! Αυτό μεταφράζεται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αναγκαστεί να καταβάλει η Δημοκρατία.