Ξαναβγάζει από τα συρτάρια το Σχέδιο Εστία η κυβέρνηση, για να βοηθήσει πολλούς που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν, επειδή δεν πληρούσαν το κριτήριο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είχαν τεθεί στην αρχική περίμετρο, επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες στους χειρισμούς των τραπεζών.

Χθες, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μίλησε για κακή πρακτική των τραπεζών όταν εφαρμόσθηκε το μέτρο και διευκρίνισε ότι στο Σχέδιο Εστία θα ενταχθούν πλέον και οι αιτήσεις οι οποίες είχαν τύχει υποτυπώδους χειρισμού από τα πιστωτικά ιδρύματα. Ένα από τα βασικά κριτήρια για ένταξη στο σχέδιο Εστία για προστασία κύριας κατοικίας, ήταν τα δάνεια να είναι μη εξυπηρετούμενα τόσο κατά την 30ή Ιουλίου 2017, όσο και κατά την 30ή Ιουνίου 2019. Το θέμα που θίγει η κυβέρνηση είναι στους χειρισμούς που μπορεί να έκαναν οι τράπεζες σε προβληματικά δάνεια μέσω αναδιαρθρώσεων, που δεν είχαν όμως και πολύ μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπουργικό: Στο Εστία και αιτήσεις που απορρίφθηκαν

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, «σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, το ΥΠΟΙΚ έχει εξετάσει όλες τις συμπληρωμένες αιτήσεις και αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι υπάρχει ένας αριθμός αιτήσεων στις οποίες προηγήθηκε αναδιάρθρωση με όρους που αρχικά απαιτούσαν την καταβολή πολύ χαμηλής δόσης, της τάξης κάποιων δεκάδων ευρώ, η οποία δεν κάλυπτε τους τόκους, ούτε και τη δόση κεφαλαίου και η οποία αυξήθηκε σημαντικά, πολλαπλασιάστηκε, όπως είπε, μετά την 30ή Σεπτεμβρίου 2017».

«Συνεπώς, τα δάνεια αυτά στην αρχή ήταν εξυπηρετούμενα και δεν εντάχθηκαν στο σχέδιο, με βάση τις πρόνοιες, και αυτό που επισημάνθηκε όμως είναι ότι αυτή η αναδιάρθρωση ήταν υποτυπώδης και φαινομενική, ήταν μια κακή πρακτική των τραπεζών και προνοούσε την καταβολή πολύ χαμηλής δόσης κατά τις 30 Σεπτεμβρίου του 2017, ενώ η δυνατότητα εξυπηρέτησης μετά, όταν αυξανόταν η δόση, ήταν ανέφικτη», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει τρεις φορές παράταση στο σχέδιο. Από τις πλήρως συμπληρωμένες αιτήσεις που υποβλήθηκαν, μόνο το 50% κρίθηκαν ως επιλέξιμες από το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει αναλάβει τη διαχείρισή του. Το σχέδιο χαρακτηρίστηκε ως αποτυχία, παρά τις αρχικές προσδοκίες που είχαν εκφραστεί από τις τράπεζες. Είχε πάρει έγκριση και από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εξέτασε κατά πόσο η συμμετοχή της κυβέρνησης εγείρει ή όχι θέμα κρατικής ενίσχυσης.  

Η απάντηση τραπεζών στις χθεσινές επικρίσεις της κυβέρνησης

Μέχρι το τέλος της προθεσμίας υποβολής αίτησης, στα τέλη του 2019, ο συνολικός αριθμός αιτήσεων ανήλθε σε 5.638 και αντιστοιχούσε σε δάνεια αξίας περίπου €1,7 δισ. ή το ήμισυ του εκτιμώμενου επιλέξιμου ποσού. Από τις αιτήσεις αυτές, μόνο περίπου 1.130 ήταν πλήρως συμπληρωμένες στα τέλη του 2019. Η περίμετρος του σχεδίου κάλυπτε πρώτη κατοικία μέχρι €350.000. Αν ο δανειζόμενος είχε κατοικίας αξίας €200 χιλ. και η αξία του δανείου ήταν €300 χιλ., τότε μπορούσε να γίνει κούρεμα €100 χιλ., δηλαδή η διαφορά μεταξύ των δύο, και το δάνειο να τύχει αναδιάρθρωσης. Το 1/3 της δόσης πληρώνει το κράτος και τα 2/3 ο πελάτης. Στην περίπτωση που η αξία του δανείου ήταν μικρότερη από την αξία της κατοικίας, τότε το κούρεμα ήταν 5%.

Η πλευρά των τραπεζών δεν βλέπει αρνητικά την επαναφορά του σχεδίου Εστία, καθώς από την αρχή ήταν ιδιαίτερα θετικές και αναμένουν να ακούσουν τα σχέδια του υπουργείου για τα νέα κριτήρια επιλεξιμότητας των δανειοληπτών. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι ακολούθησαν τις διαδικασίες αλλά πολλές αιτήσεις επιστράφηκαν ως μη έγκυρες από το Υπουργείο Εργασίας.