Οι καιρικές συνθήκες, με την έντονη βροχόπτωση, δεν επέτρεψαν στους αγρότες της Δένειας να επισκεφθούν τα χωράφια τους χθες και έτσι την επόμενη ημέρα του πρωτοφανούς περιστατικού να εισέλθουν Τούρκοι στρατιώτες με όπλα για να εκδιώξουν Ε/κ αγρότη, επικράτησε νηνεμία.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε να καταγγείλει στην ΕΕ το περιστατικό της παρενόχλησης του Ε/κ γεωργού στη Δένεια από τις κατοχικές δυνάμεις, όπως ανέφερε ο κυβ. Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος. Όπως είπε, το ΥΠΕΞ έχει ήδη καταγγείλει το περιστατικό στα ΗΕ, τα οποία έχουν ξεκινήσει τη διερεύνηση. Ταυτόχρονα, τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν ότι η παρενόχληση γεωργού στη Δένεια θα συμπεριληφθεί στις εκθέσεις για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. «Όπως μας έχουν ήδη ενημερώσει τα ΗΕ, αναμένουμε ότι το περιστατικό αυτό θα συμπεριληφθεί και στις επόμενες εκθέσεις που θα ετοιμαστούν για τις υπηρεσίες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο», δήλωσε ο κ. Πελεκάνος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταγγελία στην ΕΕ για τις απειλές των Τούρκων στη Δένεια

Ερωτηθείς είπε ότι «όλα τα περιστατικά κατά τα οποία παραβιάζονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και η πράσινη γραμμή καταγγέλλονται. Βεβαίως, και αυτό το περιστατικό θα καταγγελθεί στην ΕΕ». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι φθάνουν στην Κύπρο ο Διευθυντής της FRONTEX και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έρχονται έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Εσωτερικών και θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους τα θέματα που αφορούν στην επιτήρηση της πράσινης γραμμής για σκοπούς μεταναστευτικού». Συμπλήρωσε ότι αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες διαβουλεύσεις προκειμένου «να ενισχυθεί η δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποτρέπει τις παράνομες εισόδους».

Από την πλευρά του, ο υπ. Γεωργίας Κώστας Καδής, απαντώντας σε ερώτηση για τις παρενοχλήσεις γεωργών στη νεκρή ζώνη, είπε ότι το υπουργείο έχει στηρίξει στο παρελθόν αγρότες που δραστηριοποιήθηκαν στη νεκρή ζώνη καλλιεργώντας σιτηρά και το κατοχικό καθεστώς θέρισε τη σοδειά τους. Ανέφερε ότι το υπουργείο θέλει να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται, «θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε και θα διαχειριστούμε τα όποια ζητήματα προκύπτουν με τις παρενοχλήσεις από το καθεστώς σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε.

Ο Γιαννάκης Θεοδούλου εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών Δυτικής Λευκωσίας, ανέφερε ότι, «εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμά μας για καλλιέργεια και της τελευταίας ίντσας κυπριακής γης και είμαστε βέβαιοι ότι με τις ενέργειες που κάνει η πολιτεία θα το διασφαλίσει».