Πιέσεις ασκούνται στη Βουλή για να μην εγκριθούν οι προτάσεις νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, με τις οποίες επιχειρείται να μπει φρένο στις επιπλέον χρεώσεις που επιβάλλουν κάποιες μικρές επιχειρήσεις στους καταναλωτές, όταν πληρώνουν με πιστωτικές κάρτες, με τη δικαιολογία ότι το περιθώριο κέρδους τους είναι μικρό από κάποια προϊόντα.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 17 του μήνα, οι προτάσεις νόμου θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας και όπως φαίνεται αποκτούν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να εγκριθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Ολομέλεια οι υπερχρεώσεις καρτών

Ο νέος σύνδεσμος περιπτεριούχων (ΝΕΣΥΠΕ), με επιστολή του προς τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου ζητά να εξαιρεθούν από την νομοθεσία τα περίπτερα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, με την υποχρεωτική αποδοχή πιστωτικών καρτών θα προκύψουν αντικειμενικές δυσκολίες στις επιχειρήσεις τους. «Η πλειοψηφία των περιπτέρων δεχόταν κάρτες πριν ψηφιστεί η παρούσα νομοθεσία αλλά υπήρχε η ευχέρεια να αρνηθούμε, εάν τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες που ήθελε ο καταναλωτής ήταν χαμηλής κερδοφορίας», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σπύρος Ξυναρής, επισημαίνοντας πως δεν έχουν πρόβλημα να αποδέχονται πιστωτικές κάρτες. Όπως υποστηρίζει, εκείνο που τους ενοχλεί είναι η υποχρεωτικότητα του μέτρου, το οποίο θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Σύμφωνα με τους περιπτεριούχους, όταν κάνουν πωλήσεις με πιστωτικές κάρτες υπάρχουν  προϊόντα και υπηρεσίες που το περιθώριο κέρδους τους είναι από 0.7% – 1.0%. Παράλληλα, σημειώνουν πως για το 70% των προϊόντων που πωλούν το περιθώριο κέρδους είναι από 2.5% μέχρι 7%, ενώ οι τιμές σε πολλά προϊόντα, όπως τα τσιγάρα, ο Τύπος και οι κάρτες τηλεφώνων είναι προκαθορισμένες. Την ίδια ώρα ισχυρίζονται πως το κόστος κάθε συναλλαγής με πιστωτική κάρτα κυμαίνεται από 1.2% έως 2.5%.

Υπενθυμίζεται πως με την πρώτη πρόταση νόμου καθορίζεται ως αρμόδια αρχή η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι καταναλωτές όταν διαπιστώνουν υπερχρεώσεις. Η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή διοικητικού προστίμου μέχρι €2 χιλ., ενώ σε περίπτωση συνέχισης της παράβασης θα επιβάλλεται €100 πρόστιμο για κάθε ημέρα της παράβασης. Εξάλλου, με τη δεύτερη πρόταση, αυξάνεται το πρόστιμο από €2 χιλ. σε €4 χιλ. στις επιχειρήσεις οι οποίες δεν αποδέχονται πληρωμές με πιστωτικές κάρτες.