Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπαρχηγού της Αστυνομίας Δημήτρη Δημητρίου.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «ενασκώντας τις εξουσίες που μου παρέχει το Σύνταγμα, προχωρώ σήμερα στον διορισμό του κ. Δημήτρη Δημητρίου, στη θέση του Υπαρχηγού της Αστυνομίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή αποστολή του Σώματος, που είναι απόλυτα συνυφασμένη με την τήρηση της ευνομίας στην κοινωνία, καθοριστικής σημασίας για την απόφαση του διορισμού του κ. Δημητρίου υπήρξε η άρτια ακαδημαϊκή κατάρτιση που διαθέτει, αλλά την ίδια ώρα και η πλούσια εμπειρία που αποκόμισε από την πολύχρονη υπηρεσία σε μάχιμες και νευραλγικές θέσεις του Σώματος.

Στο πλαίσιο αυτό είμαι απολύτως βέβαιος ότι, ενεργώντας με την ίδια ευσυνειδησία και αμεροληψία που τον χαρακτήριζε μέχρι στιγμής, θα ανταποκριθεί απόλυτα στην καθόλα υπεύθυνη θέση που του εμπιστεύεται η Πολιτεία.

Θεωρώ πως θα ήταν παράλειψη αν δεν εξέφραζα τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον αποχωρούντα Υπαρχηγό κ. Χρίστο Μαυρή, ο οποίο ύστερα από μια μακρά και ευδόκιμη υπηρεσία αφυπηρετεί από το Σώμα. Του εύχομαι κάθε καλό, γεμάτος υγεία στη νέα του πορεία.

Δεδομένου του εν εξελίξει εκσυγχρονιστικού σχεδιασμού της Αστυνομίας Κύπρου, σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα, αναμένω την ενεργό σας συνδρομή κ. Δημητρίου στην προσπάθεια αυτή.

Μία προσπάθεια, η οποία θέτει στο επίκεντρό της:

·      Τη διαρκή αναβάθμιση του κύρους και της αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας.

·      Την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

·      Την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

·      Την ενδυνάμωση των σχέσεων εμπιστοσύνης με την κοινωνία.

Αξίζει να σημειώσω ότι στο πλαίσιο των καινοτόμων προσεγγίσεων και των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν επιτεύχθηκε για πρώτη φορά από το 1960 η αναβάθμιση των δομών της Αστυνομίας, ως επίσης η προαγωγή της λειτουργικής και επιχειρησιακής επάρκειας του Σώματος και των μελών του.

Τούτο δεν σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί και οι αδυναμίες που κατά καιρούς καταγράφονται. Αδυναμίες που οφείλονται, δυστυχώς, στους ελάχιστους εκείνους που είτε εξ αμελείας είτε δολίως υποπίπτουν σε πράξεις διαφθοράς με αποτέλεσμα να αμαυρώνεται η εικόνα του αστυνομικού Σώματος ή να υποτιμάται η σημαντική πρόοδος και επιτυχίες που καταγράφονται καθημερινά στην πάταξη του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος. Για αυτό και θεωρώ πως δεν υπάρχουν άλλες από τις επιλογές από:

Α. Τη μηδενική ανοχή σε όσους προσβάλλουν με τις πράξεις ή παραλείψεις τους την Αστυνομική Δύναμη, Β. Αυστηρή τήρηση των κανόνων αξιοκρατίας, προαγωγή των ικανών και άξιων που αναβαθμίζουν το κύρος της Δύναμης, ανεξάρτητα της όποιας πολιτικής σκοπιμότητας.

 

Εκείνο για το οποίο θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι αμετάθετος στόχος παραμένει η πλήρης μετεξέλιξη της Αστυνομίας σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο και αποδοτικό οργανισμό.

 

κ. Δημητρίου, είναι αυτή την προσπάθεια που καλείσθε να συνδράμετε συνεχίζοντας την προσφορά σας, λειτουργώντας προς την επιτέλεση της αποστολής και του υψηλού ρόλου του Σώματος, με απόλυτη συνέπεια και σε στενότατη πάντα συνεργασία με την προϊσταμένη Υπουργό, τον Αρχηγό της Δύναμης και όσους άλλους των φορέων εμπλέκονται.

Προς τον σκοπό αυτό, αδιαπραγμάτευτος γνώμονας των ενεργειών και των αποφάσεών σας θα πρέπει να είναι το όφελος της Υπηρεσίας και η υπεράσπιση των πολιτών και των δικαιωμάτων τους.

Ο διορισμός σας πέραν της ύψιστης τιμής συνεπάγεται και ύψιστη ευθύνη.

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι σε απόλυτη συνεργασία με την Πολιτική Προϊστάμενη της Δύναμης, την Ηγεσία και το προσωπικό της Αστυνομίας και με σεβασμό έναντι της κοινωνίας των πολιτών θα φανείτε αντάξιος και θα δικαιώσετε την επιλογή που σήμερα καταγράφεται δια της πράξεως αυτής, από την Πολιτεία».

Από την πλευρά του ο νέος Υπαρχηγός της Αστυνομίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι αναλαμβάνει με αίσθημα βαθύτατης ευθύνης τα νέα του καθήκοντα έχοντας πλήρη επίγνωση το πολυεπίπεδο και πολυδιάστατο των προκλήσεων σε θέματα που άπτονται της δημόσιας τάξης, ασφάλειας και αστυνόμευσης.

Πρόσθεσε ότι θα καταβάλει το άπαν των δυνάμεων του για να φανεί αντάξιος των προσδοκιών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των απαιτήσεων των πολιτών.

Είπε ακόμα ότι «η κυπριακή Αστυνομία έχει να επιτελέσει έργο που υπερβαίνει τα στενά όρια της πατρίδας μας, που και αυτά όμως περιορίζονται λόγω της παράνομης τουρκικής κατοχής», έχοντας να αντιμετωπίσει θέματα όπως είναι η τρομοκρατία, το διεθνές οικονομικό και οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη μετανάστευση που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά ως προς τις ευθύνες της Αστυνομίας».

Τέλος είπε ότι η Αστυνομία βρίσκεται σε τροχιά πλήρους αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού στα πλαίσια των οποίων θα σχεδιαστεί ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνόμευσης.

 

Η ομιλία του Υπαρχηγού Αστυνομίας κ. Δημήτρη Δημητρίου:

 

Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Είναι με αίσθημα βαθύτατης ευθύνης που αναλαμβάνω καθήκοντα Υπαρχηγού Αστυνομίας, έχοντας πλήρη επίγνωση των πολυεπίπεδων και πολυδιάστατων προκλήσεων σε θέματα που άπτονται της Δημόσιας Τάξης, Ασφάλειας και αστυνόμευσης, στα οποία σήμερα καλείται να ανταποκριθεί η πατρίδα μας. Αναγνωρίζω και κατανοώ το βάρος που σήμερα επιφορτίζομαι. Συνάμα, κατανοώ την ύψιστη ευθύνη που αναλαμβάνω έναντι των συμπολιτών μας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Είναι για αυτό τον λόγο που σας διαβεβαιώ ότι, θα καταβάλω το άπαν των δυνάμεων μου, ώστε να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας και των απαιτήσεων που η σημερινή κοινωνία δικαίως έχει.

 

Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον η Κυπριακή Αστυνομία, έχει να επιτελέσει και ρόλο που υπερβαίνει τα στενά όρια της πατρίδας μας – που και αυτά περιορίζονται λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής. Η διεθνής τρομοκρατία, η παράτυπη μετανάστευση, το διεθνές οικονομικό και οργανωμένο έγκλημα, λειτουργούν πολλαπλασιαστικά ως προς τις ευθύνες μας και, η επιτυχής δράση της Κυπριακής Αστυνομίας, αποτελεί μονόδρομο και στοίχημα που δεν μπορεί να χαθεί.

 

Εξοχότατε Πρόεδρε,

 

Θα ήθελα αρχικά να σας εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου για την ιδιαίτερη τιμή να με διορίσετε στη θέση του Υπαρχηγού Αστυνομίας. Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στη μέχρι σήμερα πορεία μου στο Σώμα. Εκλαμβάνω τον διορισμό μου στο συγκεκριμένο αξίωμα, ως υποχρέωση και καθήκον έναντι των πολιτών και  δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας, να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να υπηρετώ την Αστυνομία με πλήρη και απόλυτη αφοσίωση, όπως άλλωστε πράττω τα τελευταία 38 χρόνια που υπηρετώ το Αστυνομικό Σώμα.

 

Αναλαμβάνω το αξίωμα του Υπαρχηγού σ’ ένα κομβικό σημείο για την Κυπριακή Αστυνομία, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως μείζονος σημασίας.  Όπως είναι ήδη γνωστό, η Αστυνομία Κύπρου, υπό την καθοδήγηση του Αρχηγού, βρίσκεται σε τροχιά πλήρους αναδιοργάνωσης, με τις διαδικασίες να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Μέσα στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης και  εκσυγχρονισμού της Αστυνομίας, θα σχεδιαστεί και εφαρμοστεί ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνόμευσης και επιχειρησιακής λειτουργίας, έτσι ώστε να καταστεί πιο λειτουργική και αποτελεσματική. Απότοκο αυτής της προσπάθειας, είναι να καταστεί η Αστυνομία  Κύπρου ένας σύγχρονος και ευέλικτος οργανισμός, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες μορφές αστυνόμευσης. Ένας οργανισμός ο οποίος θα καταστεί πλήρως αποδοτικός και αποτελεσματικός και συνάμα θα διατηρεί μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Η Αστυνομία είναι πρωτίστως όργανο νομιμότητας και αυτήν υπηρετούμε, ακόμα και αν κάποιες φορές γινόμαστε στόχος επικρίσεων, για λάθη, παραλήψεις  ή αστοχίες.

Αυτά τα λάθη/παραλήψεις και αυτές τις αστοχίες η ηγεσία της Αστυνομίας αντιμετωπίζει με πραγματικό αίσθημα ευθύνης και δικαίου.

Μέλημα μας η διαφύλαξη της ζωής και της περιουσιών των πολιτών. Καθημερινά καλούμαστε να βαδίσουμε σε τεντωμένο σχοινί καθώς στην περίπτωση της Αστυνομίας «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα». Η διαφύλαξη και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι συμβατική υποχρέωση. Είναι καθήκον ζυμωμένο με το DNA μας καθώς ο λαός μας είναι θύμα της παραβίασης των δικαιωμάτων του από το 1974.

 

Στην προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας, επίκεντρο θα είναι οι τέσσερις βασικοί πυλώνες του στρατηγικού μας σχεδιασμού που είναι, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του σοβαρού και οργανωμένου  εγκλήματος, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, της τρομοκρατίας και ριζοσπαστικοποίησης, της βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στη χώρα μας καθώς και της διαχείριση της άτυπης μετανάστευσης. Προτεραιότητα της ηγεσίας, είναι όπως, η δέσμευση και αφοσίωσή μας «Για μια πιο ασφαλή κοινωνία και ένα πιο ασφαλές περιβάλλον», να μην παραμείνει ως απλό αφήγημα, αλλά να μετουσιωθεί σε πράξη. 

 

Μέσα από τη συνεχή αναπροσαρμογή των αστυνομικών πρακτικών, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό νομοθεσιών και σε συνεργασία και πλήρη εναρμόνιση με το  Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καθώς και την πολιτική μας προϊστάμενη, θα εργαστούμε όλοι μαζί, συλλογικά, τόσο με τον Αρχηγό Αστυνομίας, τη λοιπή Ηγεσία, αλλά και με όλα τα μέλη μας. Στόχος μας είναι να εδραιωθεί ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών, η οποία θα μας δίνει τη δυνατότητα παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Επιδίωξη μας, η υλοποίηση του οράματός μας για εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, με ιδιαίτερη έμφαση στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Περαιτέρω, θα συνταχθώ με την διακηρυγμένη θέση της ηγεσίας για να εργαστούμε όλοι μαζί για την πρόοδο και ευημερία των μελών μας, με γνώμονα την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, καθώς και τη χρηστή διοίκηση.

 

 Καταλήγοντας, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να σας εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου για την τιμή να με διορίσετε στη θέση του Υπαρχηγού Αστυνομίας. Έχοντας ως γνώμονα ότι, η διαφύλαξη της Δημοκρατίας και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας συνιστούν τα βασικά εχέγγυα για την ελευθερία των πολιτών, σας διαβεβαιώ και πάλι ότι θα εργαστώ με σύνεση και αίσθημα ευθύνης ώστε η Αστυνομία να φέρει εις πέρας την δύσκολη αποστολή της. Απώτερος στόχος είναι η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, η δημιουργία ενός καθεστώτος υψηλού επιπέδου ασφάλειας και κοινωνικής ειρήνης, καθώς και η εμπέδωση του περί δικαίου αισθήματος των πολιτών.

 

Σας ευχαριστώ.