Άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησε το ΑΚΕΛ, μέσω επιστολής που απέστειλε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, “ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως τα ΜΟΕ απαιτεί πρώτα απ’ όλα ενημέρωση, διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων”. 

 

Αυτούσια η επιστολή του Γενικού Γραμματέα ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου

Εξοχότατε Πρόεδρε,

Μέχρι στιγμής όλη η πληροφόρηση που έχουμε ως πολιτική ηγεσία σε σχέση με τα ΜΟΕ που έχετε εξαγγείλει αντλείται από διάφορα δημοσιεύματα που έγιναν στα ΜΜΕ και από διάφορες δηλώσεις δικές σας και του Υπουργού Εξωτερικών.

Πιστεύουμε ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα απαιτεί πρώτα απ’ όλα ενημέρωση, διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων με την πολιτική ηγεσία. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Παράλληλα σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, αναφέρει πως ο Συναγερμός απέτυχε σε όλους τους στόχους που διακήρυσσε τα τελευταία χρόνια στο Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική. 

Αυτούσια η δηλωση του Εκπροσώπου Τύπου ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά

Ο Συναγερμός απέτυχε σε όλους τους στόχους που διακήρυσσε τα τελευταία χρόνια στο Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική. Οι κυρώσεις δεν ήρθαν ποτέ και τώρα, όπως ουσιαστικά δηλώνει ο νυν Υπουργός Εξωτερικών, εγκαταλείπονται. Το άνοιγμα της Αμμοχώστου δεν ήταν τελικά επικοινωνιακό τέχνασμα, όπως οι ίδιοι έλεγαν. Οι τριμερείς δεν θωράκισαν την ΑΟΖ. Ο EastMed ήταν εξ αρχής «στον αέρα». Και το χειρότερο: το Κυπριακό βρίσκεται στο πιο επικίνδυνο σημείο από το 1974 με τη διεθνή κοινότητα αντί να έχει στο σκαμνί την Τουρκία, να επιμερίζει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Απόδειξη αυτής της αποτυχίας είναι το σημερινό σκηνικό του κυβερνητικού στρατοπέδου. Ακυρώνουν ο ένας τον άλλο και κινούνται από το ένα άκρο στο άλλο. Συζητούν μάλιστα να δώσουν «ακριβό αντίτιμο» για να σωθεί το Βαρώσι, αλλά δεν λένε ποιοι έχουν ευθύνη που φτάσαμε ως εδώ. Αυτές οι αντιφάσεις, αυτή η αλλοπρόσαλλη πολιτική είναι επικίνδυνη για την υπόθεση του Κυπριακού και το μέλλον της ίδιας της Κύπρου.

Ανησυχητικό και επικίνδυνο όμως είναι και το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση προτείνει στο εξωτερικό Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης –με σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις- αλλά στην Κύπρο δεν γνωρίζουμε ακόμα τι ακριβώς προτείνει. Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ με επιστολή που απέστειλε σήμερα στον Πρόεδρο ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου αφού ενημερωθούμε για το περιεχόμενο των προτάσεων θα αναπτύξουμε διεξοδικά τις θέσεις μας.