Ξεκινήσαμε μια νέα εποχή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι τα ΗΑΕ είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην περιοχή του Κόλπου και ότι επιβεβαίωσαν την αμοιβαία κατανόηση στις συνομιλίες τους. 

Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση του με επιχειρηματίες και επενδυτές των ΗΑΕ στο Άμπου Ντάμπι, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “με την επίσκεψη του αγαπητού μου αδελφού Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ τον Νοέμβριο, ξεκινήσαμε μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΑΕ”.

Οπως είπε, “έχουμε ισχυρή κοινή βούληση να αναπτύξουμε εμπορικές σχέσεις και να αυξήσουμε τις επενδύσεις. Επιβεβαιώσαμε αυτή την αμοιβαία κατανόηση στις χθεσινές συναντήσεις μας γιατί έχουμε υπογράψει 13 συμφωνίες. Τα ΗΑΕ είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην περιοχή του Κόλπου”.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι “ακόμη και κατά την περίοδο της στασιμότητας των διμερών μας σχέσεων, οι εμπορικές μας σχέσεις διατήρησαν τον όγκο τους και οι συνεργασίες μεταξύ των ιδιωτικών μας τομέων διατήρησαν τη ζωτικότητά τους. Αυτό είναι απόδειξη ότι οι διμερείς οικονομικές και ανθρώπινες σχέσεις μας έχουν μια βαθιά ριζωμένη ιστορία και μια στέρεη υποδομή”.

Κοινός στόχος τους, συνέχισε, είναι να φέρουν τις διμερείς τους σχέσεις σε υψηλότερα επίπεδα σε κάθε τομέα. “Τα έγγραφα που υπογράφηκαν χθες σε ένα ευρύ φάσμα από τη βιομηχανία και την προηγμένη τεχνολογία έως τις μεταφορές, από την υγεία μέχρι τη γεωργία και τις αμοιβαίες επενδύσεις αποκάλυψαν ξεκάθαρα την επιθυμία μας να εργαστούμε μαζί προς αυτόν τον στόχο”, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Όπως είπε, “τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφέρουν οικονομική υποστήριξη και ευνοϊκές επενδυτικές ευκαιρίες σε εταιρείες τεχνολογίας επικοινωνιών και νεοφυείς επιχειρήσεις. Η Τουρκία, από την άλλη, ηγείται νέων πρωτοβουλιών που αναπτύσσουν προηγμένη τεχνολογία και έχουν όνομα σε παγκόσμια κλίμακα, με τον δυναμικό και νεανικό πληθυσμό της”.

Περαιτέρω είπε ότι, “πιστεύω ότι ως χώρες που αλληλοσυμπληρώνονται οικονομικά, θα σημειώσουμε σημαντική πρόοδο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Λαμβάνουμε επίσης τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουμε τις οικονομικές μας συνδέσεις σε όλους τους τομείς, ιδίως στους οδικούς, αεροπορικούς, τραπεζικούς και χρηματοοικονομικούς”.

Η τελευταία επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα ΗΑΕ είχε πραγματοποιηθεί το 2013. Οι δύο χώρες ανταγωνίζονται για περιφερειακή επιρροή από τότε που ξέσπασαν οι αραβικές εξεγέρσεις πριν από μια δεκαετία, με αποτέλεσμα να υποστηρίξουν διαφορετικές πλευρές στον εμφύλιο στην Λιβύη και σε άλλες χώρες του Κόλπου.