ΤΟ ζητούμενο στο Κυπριακό, 48 σχεδόν χρόνια μετά την εισβολή, δεν είναι η συζήτηση και εφαρμογή —εάν και εφόσον τούτο γίνει εφικτό— μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Βεβαίως, υπάρχει η άποψη πως, ενόψει του γεγονότος ότι υπάρχει έλλειψη διαδικασίας, πρέπει να γίνουν κινήσεις για να σπάσει το αδιέξοδο και ως εκ τούτου μπορούν να προταθούν και ΜΟΕ. Αναφερόμαστε, πάντως, σε ένα πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν αλλά δεν απέδωσε. Δεν εφαρμόσθηκαν καθώς, όπως είναι γνωστό, απορρίφθηκαν από την κατοχική Τουρκία.

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ προτάσσει, λοιπόν, τα ΜΟΕ και αφήνει στο περιθώριο την πολιτική των κυρώσεων, που είχε προταχθεί μέχρι και πρόσφατα. Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτής της «νέας» προσέγγισης, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια για ενημέρωση του ξένου παράγοντα. Των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ κι άλλων κέντρων λήψης αποφάσεων. Στόχος να γίνει κατανοητή η πρόταση της Λευκωσίας και να διασφαλιστεί στήριξη σε αυτή τη νέα προσπάθεια. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας εξήγησε πως τα ΜΟΕ αποτελούν «ένδειξη ενός θετικού βήματος στην προσπάθεια που καταβάλλουμε, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο και θετικό κλίμα». Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια από πλευράς της Λευκωσίας, που θεωρείται άνοιγμα τόσο προς την κατοχική δύναμη, η οποία έχει να κερδίσει από την εφαρμογή του πακέτου, όσο και προς τον διεθνή παράγοντα, η πλειοψηφία του οποίου δεν ευνοούσε τη λήψη μέτρων κατά της κατοχικής Τουρκίας. Κι αυτό γιατί δεν θέλουν να ενοχληθεί η Τουρκία από τυχόν μέτρα, που θα της επιβάλλονταν από την Ε.Ε. λόγω της συμπεριφοράς της σε βάρος ενός κράτους-μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ υπόψη ότι η τουρκική πλευρά έσπευσε, διά του εγκάθετου της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, να απορρίψει την πρόταση, τούτο περιορίζει τις προοπτικές. Την ίδια ώρα, εάν κάποιοι αναλάβουν προσπάθεια να πείσουν την κατοχική δύναμη, τούτο θα χρειαστεί αρκετό χρόνο. Αυτό θέλει, άλλωστε, και η Άγκυρα. Να ροκανίζει τον χρόνο, ενώ ταυτόχρονα να προωθεί την επεκτατική της πολιτική. Την πολιτική της επιβολής νέων τετελεσμένων. 

ΘΑ αναμένουμε τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών της Λευκωσίας. Την ίδια ώρα, παρακολουθούμε από κοντά και τις τουρκικές κινήσεις, που αναβαθμίζουν συνεχώς τις αξιώσεις της Άγκυρας, ενεργώντας παράνομα και προκλητικά. Θα παρακολουθούμε και τις ενέργειες από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, της Ε.Ε. αλλά κι άλλων παραγόντων, που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο και να επηρεάσουν πρωτίστως την κατοχική Τουρκία. Σε αναμονή, λοιπόν, των εξελίξεων. Σε αναμονή, λοιπόν, και των αποτελεσμάτων των πρωτοβουλιών αυτών. Θα επαναλάβουμε, τέλος, το αυτονόητο. Στόχος παραμένει η επίτευξη συμφωνίας και όχι να αναλωνόμαστε σε επιμέρους ζητήματα. Την ίδια ώρα θα πρέπει να σημειώσουμε πως θα πρέπει να υπάρξει προσοχή, καθώς στο προτεινόμενο πακέτο εμπεριέχονται σοβαροί κίνδυνοι, κυρίως σε ό,τι αφορά την λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. Και οι κίνδυνοι αυτοί είναι πρόδηλοι.