Σχεδόν καθημερινό έχει καταστεί, το τελευταίο διάστημα, το φαινόμενο της πλαστοπροσωπίας από αιτητές ασύλου, οι οποίοι προσπαθούν να φύγουν από την Κύπρο, με ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλους και να φτάσουν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. 

Την Κυριακή το απόγευμα, συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, θείος και ανιψιά, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση πλαστοπροσωπίας, υποβοήθησης παράνομης εισόδου, παραμονής και διέλευσης από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράνομης εισόδου στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για 53χρονο και 20χρονη, από το Κονγκό, οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, για να αναχωρήσουν για τη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια του διαβατηριακού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι στη γαλλική ταυτότητα που παρουσίασε η 20χρονη, δεν απεικονιζόταν η ίδια, αλλά μία άλλη γυναίκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η 20χρονη οδηγήθηκε στα γραφεία της Αστυνομίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου ανακρινόμενη, ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα ταξιδιωτικά έγγραφα της τα έδωσε ο 53χρονος θείος της. Ακολούθως, ανακρίθηκε και ο 53χρονος, ο οποίος φέρεται να ομολόγησε, ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφα ανήκουν στην κόρη του και πως τα παρέδωσε ο ίδιος στην 20χρονη. Οι δύο οδηγήθηκαν το πρωί της Δευτέρας ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο διέταξε την κράτησή τους για περίοδο τεσσάρων ημερών. 

Το φαινόμενο έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις, προκαλώντας ανησυχία στην Αστυνομία, που έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου, εντοπίστηκαν στα δύο αεροδρόμια 34 υπήκοοι τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχείρησαν να ταξιδεύσουν είτε με έγγραφα άλλων, είτε με πλαστά. Οι 22 περιπτώσεις αφορούν στο αεροδρόμιο Πάφου και οι 12 σε αυτό της Λάρνακας.

«Αυτές οι υποθέσεις, αφορούν στην πλειοψηφία τους πλαστοπροσωπίες. Παρουσιάζουν, δηλαδή, κατά τον διαβατηριακό έλεγχο πραγματικά έγγραφα, τα οποία όμως ανήκουν σε άλλους», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρήστος Ανδρέου.

Οι περισσότεροι συλληφθέντες, κατάγονται από χώρες της Αφρικής και επιχειρούν να φτάσουν σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, όπου έχουν συγγενείς. 

«Γίνεται ενδελεχής έλεγχος από τα μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και μετανάστευσης, που είναι τοποθετημένα στις πύλες εξόδου των δύο αεροδρομίων. Εντοπίζονται οι αλλοδαποί και προχωρούμε σε ποινική δίωξή τους και άμεση καταχώρηση των υποθέσεων ενώπιον Δικαστηρίου».

Η Αστυνομία, προσπαθεί σε κάθε περίπτωση να εντοπίζει και τους προμηθευτές των ταξιδιωτικών εγγράφων. Όπως διαπιστώθηκε, οι πλείστοι προμηθεύονται ταυτότητες και διαβατήρια από το εξωτερικό, μέσω ταχυδρομείου και γι’ αυτό ζητήθηκε η συνδρομή άλλων χωρών.