Πρόσφατο δημοσίευμα, το οποίο έκανε λόγο για πίεση που ασκεί ο Δήμος Λευκωσίας στους τροχονόμους για έκδοση εξωδίκων, μου δίνει την ευκαιρία να αναπτύξω κάποιες σκέψεις για τον ρόλο και την ευθύνη των Τοπικών Αρχών (και των εργαζομένων σε αυτές) έναντι των πολιτών. 

Πρώτα απ’ όλα, με ενοχλεί η λέξη πίεση. Όλοι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα έχουμε καθήκοντα. Θα χρησιμοποιούσε κάποιος τη λέξη πίεση για τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Καθαριότητας όταν τους ζητούμε να μαζέψουν τα σκύβαλα ή να σκουπίσουν τα πεζοδρομία; Ή όταν ζητούμε από τους εργάτες μας στο Τμήμα Κήπων να κλαδέψουν τα δέντρα;

Η Τροχονομία είναι από τις άχαρες αρμοδιότητες και ευθύνες με τις οποίες ο Νόμος έχει επιφορτίσει τους δήμους και στην οποία βασίζονται οι συμπολίτες μας για να έχουν καθαρά από παράνομη στάθμευση πεζοδρόμια για να περπατούν με ασφάλεια. Τα καθήκοντα των τροχονόμων είναι να επιτηρούν το οδικό δίκτυο και να εφαρμόζουν τη νομοθεσία. Ένα από τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να διασφαλίσουν τα πιο πάνω και κατ’ επέκταση την ομαλή λειτουργία της πόλης, είναι τα εξώδικα. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί αυτό χαρακτηρίζεται πίεση και όχι εκτέλεση καθήκοντος.

Στον Δήμο Λευκωσίας τα τελευταία χρόνια επενδύθηκαν εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν μια σειρά από έργα, τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές της πόλης, που θα εκπληρώνουν τους στόχους της βιώσιμης κινητικότητας. Να δημιουργηθεί, δηλαδή, ένα περιβάλλον πραγματικά πιο φιλικό για τους πολίτες, με καθαρό αέρα, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και μεγάλα, ασφαλή πεζοδρόμια, ώστε να μπορούν όλοι ανεξαιρέτως και κυρίως, τα παιδιά, τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τα ΑμεΑ, να απολαμβάνουν τη βόλτα και την αγοραστική εμπειρία τους με ασφάλεια. Αυτό, ως δήμος, έχουμε υποχρέωση προς τους πολίτες να το διασφαλίσουμε.

Τις ποινές και τα ποσά των εξωδίκων, όπως και τους σχετικούς Νόμους τους αποφασίζει η νομοθετική εξουσία (η Βουλή) και εμείς ως εκτελεστική έχουμε υποχρέωση να την υλοποιούμε. Η έκδοση προστίμων, ναι μεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα (είναι δηλαδή η συνέπεια μιας παρανομίας) αλλά κατ’ επέκταση λειτουργεί και αποτρεπτικά… δηλαδή το μέτρο αυτό διασφαλίζει ότι η χώροι στάθμευσης των ΑμεΑ παραμένουν ελεύθεροι και τα πεζοδρόμια καθαρά, ώστε να κινούνται με ασφάλεια οι πολίτες.

Να υπενθυμίσω με αυτή την ευκαιρία το αυτονόητο: Υπάρχουν πολλοί αγανακτισμένοι συμπολίτες μας που απαιτούν από τον δήμο πιο συχνούς ελέγχους και παραδειγματική τιμωρία αυτών που παρανομούν.

 

Αύξηση αποδοτικότητας 

Ως δήμος, έχουμε υποχρέωση απέναντι στους φορολογούμενους πολίτες να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή υπηρεσία, έγκαιρα και με το χαμηλότερο κόστος. Αυτό προϋποθέτει η υπηρεσία μας να είναι αποδοτική. Δεν πιέζουμε, ζητούμε -εκ μέρους των πολιτών- από όλους τους εργαζομένους στον δήμο να είναι αποδοτικοί στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.  

Αναπόφευκτα, για την τροχονομία αυτό σημαίνει να ελέγχουν την πόλη όσο πιο αποδοτικά γίνεται. Και όταν και εφόσον έρχονται αντιμέτωποι με παρανομία να την καταγγέλλουν. Αυτό, επίσης, σημαίνει ότι μπορεί να τους ζητήσουμε να επιτηρήσουν συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία εντοπίζονται ή υπάρχουν αναφορές για πολλές παρανομίες. Ή ότι μπορεί να ζητήσουμε διαφοροποίηση του προγράμματος τους ώστε να ελέγχεται η πόλη καλύτερα κάποιες μέρες ή ώρες αυξημένης κίνησης και κυκλοφορίας. Ή ακόμη να ζητήσουμε αναπροσαρμογή του αριθμού των τροχονόμων ανά βάρδια ώστε αυτός να συμβαδίζει με τις ανάγκες της πόλης. Πάντα, εννοείται, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συλλογικής τους σύμβασης. 

Αν αυτή η αύξηση της παραγωγικότητας και η βελτίωση της απόδοσης των υπάλληλων του δήμου, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, θεωρείται άσκηση πίεσης, το αφήνω στην κρίση των πολιτών.

Θεωρούμε ευθύνη όλων των Τμημάτων του Δήμου να ανταποκρίνονται και να προσαρμόζονται στις ανάγκες της πόλης και των πολιτών και όχι το αντίθετο. Είναι επαγγελματική μας υποχρέωση να εξυπηρετούμε τον φορολογούμενο πολίτη προσφέροντάς του την καλύτερη δυνατή και την πλέον αποδοτική υπηρεσία. Αυτή πρέπει να είναι η απαίτηση των πολιτών από τις Τοπικές Αρχές. Μπορεί κάποιοι συμπολίτες μας να θεωρούν ότι κάνοντας οι τροχονόμοι τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν, αυτό θα έχει επιπτώσεις. Στο τέλος της ημέρας όμως, αν κάποιος δεν παρανομεί δεν έχει λόγο να ανησυχεί.

* Δήμαρχος Λευκωσίας