To Top
19:05 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Δίμηνο λογισμικού για το ΓεΣΥ
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Δίμηνο λογισμικού για το ΓεΣΥ
  11 Ιουλίου 2018, 10:57 πμ  

Το χρονοδιάγραμμα του Φθινοπώρου προσπαθεί να προλάβει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ο οποίος έχει ήδη αρχίσει τη λεπτομερή επεξεργασία όλων των παραδοτέων του λογισμικού συστήματος του Γενικού Συστήματος Υγείας και όπως πληροφορούμαστε η διαδικασία αυτή θα κρατήσει ολόκληρο τον Ιούλιο και μεγάλο μέρος του Αυγούστου. 

Στόχος είναι να είναι έτοιμο το μηχανογραφικό σύστημα για να τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά το Φθινόπωρο ώστε να είναι δυνατή η εγγραφή των προσωπικών γιατρών και στη συνέχεια η εγγραφή των δικαιούχων του Συστήματος στους καταλόγους των προσωπικών γιατρών. Διαδικασία η οποία, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2019. 

Για την επίτευξη του στόχου οι λειτουργοί του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τα ζητήματα που αφορούν στο λογισμικό, ενώ στο παρασκήνιο προωθούνται και οι υπόλοιπες διαδικασίες οι οποίες επίσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου. 

Μεγαλύτερη εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί η διαβούλευση μεταξύ ΟΑΥ και Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για τις αμοιβές των γιατρών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», το τελευταίο δεκαπενθήμερο πραγματοποιούνται συχνές συναντήσεις ή επικοινωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων, ενώ από την προσπάθεια αυτή που καταβάλλεται δεν απουσιάζει ούτε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας. 

Επί της ουσίας, ο ΠΙΣ φέρεται να έχει ζητήσει από τον ΟΑΥ κάποιες επιπρόσθετες πληροφορίες που αφορούν κυρίως τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζουν οι γιατροί τις αμοιβές τους, στη βάση του καταλόγου των «μονάδων» που ο ΟΑΥ καθόρισε για κάθε ιατρική πράξη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηλεκτρονική Υγεία και στην Κύπρο και στην ΕΕ

Από πλευράς του ΟΑΥ, όπως πληροφορούμαστε, εκφράστηκε ετοιμότητα για να δοθούν όλες οι εξηγήσεις στους γιατρούς και τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν άτυπα και κάποιες συναντήσεις προκειμένου να ξεκαθαρίσει το σκηνικό και να προωθηθεί επιτέλους το θέμα των αμοιβών των γιατρών το οποίο λόγω της ασυμφωνίας που φαίνεται να παρατηρείται μεταξύ των δύο μερών παραμένει στάσιμο εδώ και αρκετούς μήνες. 

Με αυτά τα δεδομένα βεβαίως υπάρχει το ενδεχόμενο να μην είναι δυνατό να δώσει την τελική του απάντηση ο ΠΙΣ μέχρι μεθαύριο Παρασκευή, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Ωστόσο, κρίθηκε από όλους ότι θα ήταν προτιμότερο να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για να μπορέσει στη συνέχεια και ο ΟΑΥ να λάβει τις δικές του αποφάσεις. 

Εκτός από τους γιατρούς, στην αναμονή βρίσκονται και οι φαρμακοποιοί με τον ΟΑΥ να ετοιμάζει τις οικονομικές του προτάσεις που αφορούν τις αμοιβές αυτής της ομάδας επαγγελματιών υγείας στο ΓεΣΥ. Προγραμματίζεται μάλιστα και η επόμενη συνάντηση μεταξύ του Οργανισμού και του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου κατά την οποία η διαβούλευση θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα μπει πλέον στο ουσιαστικό της μέρος. 

Μετά τους φαρμακοποιούς σειρά θα πάρουν τα κλινικά εργαστήρια τα οποία επίσης θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ κατά την πρώτη φάση της εφαρμογής του τον Ιούνιο του 2019. Όλοι εξάλλου οι επαγγελματίες Υγείας που θα συμμετέχουν στην πρώτη φάση εφαρμογής του ΓεΣΥ θα πρέπει να εγγραφούν στο μηχανογραφικό σύστημα μέχρι την ερχόμενη άνοιξη. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πάει Οκτώβριο η Ηλεκτρονική Υγεία

Την ερχόμενη εβδομάδα λήγει η δημόσια διαβούλευση 
Ο ΟΑΥ αναμένει όμως και τις απόψεις, τα σχόλια και τις εισηγήσεις τόσο των εμπλεκομένων φορέων και κυρίως των γιατρών, όσο και των απλών πολιτών, εάν θέλουν να συμμετέχουν στον διάλογο, επί των δύο κειμένων Κανονισμών που βρίσκονται εδώ και μερικές εβδομάδες στη δημόσια διαβούλευση. 

Μέχρι χθες σύμφωνα με πληροφορίες στον ΟΑΥ δεν είχαν φθάσει απόψεις ή σχόλια από κάποιο φορέα χωρίς ωστόσο αυτό να προκαλεί ανησυχία ή προβληματισμό καθώς η προθεσμία για υποβολή εισηγήσεων λήγει στις 20 Ιουλίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά είχε δοθεί ως προθεσμία η 13η Ιουλίου, ωστόσο ο ΟΑΥ ανακοίνωσε παράταση του χρόνου υποβολής απόψεων για μια εβδομάδα, κατόπιν αιτημάτων από τους γιατρούς.

Και τα δύο κείμενα κανονισμών εξάλλου αφορούν τον τρόπο συνεργασίας των γιατρών με τον ΟΑΥ στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και τον τρόπο με τον οποίο θα αμείβονται οι γιατροί που θα συμβληθούν με το Σύστημα. 
Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης ο Οργανισμός θα μελετήσει τα όσα θα έχουν τεθεί ενώπιόν του. Θα προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο και στη συνέχεια θα προωθήσει τους Κανονισμούς στο υπουργείο Υγείας με τελικό προορισμό τη Βουλή των αντιπροσώπων, η οποία θα τους ενσωματώσει στον νόμο για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και θα προχωρήσει στην ψήφισή τους, αφού βεβαίως προηγηθεί συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές. 

Και αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Φθινοπώρου αφού οι Κανονισμοί, που αφορούν τους Προσωπικούς γιατρούς, θα τεθούν ουσιαστικά αμέσως σε εφαρμογή. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓεΣΥ: Τέλος στα συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς συνταγή

Σε εκκρεμότητα και ζητήματα της αυτονόμησης
Στην αντίπερα όχθη και σε ό,τι αφορά το δεύτερο κομμάτι της μεταρρύθμισης του τομέα της Υγείας, το υπουργείο Υγείας ασχολείται πυρετωδώς τις τελευταίες εβδομάδες με την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο τελικός σχεδιασμός βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και αναμένεται η κατάθεσή του στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. 

Το θέμα όμως βρίσκεται σε εκκρεμότητα σε επίπεδο Συντεχνιών, αφού οι γιατροί έχουν εκφράσει ήδη τις επιφυλάξεις τους για ορισμένα από τα ζητήματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση, χωρίς ωστόσο να τάσσονται ενάντια στην προσπάθεια. Η πρόταση του υπουργείου Υγείας αλλά και οι εισηγήσεις και απόψεις των γιατρών, οι οποίες έχουν σταλθεί στον Υπουργό γραπτώς εδώ και καιρό, αναμένεται ότι θα τεθούν προς συζήτηση κατά τη διάρκεια συνάντησης η οποία όμως δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί. 

Από πλευράς των νοσηλευτών, δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες διαφωνίες αν και όπως πληροφορούμαστε ενδεχομένως να προκύψει πρόβλημα με τον χρόνο έναρξης της υλοποίησης της μεταρρύθμισης.

Θέμα για τον χρόνο έναρξης της μεταρρύθμισης θα τεθεί όμως και από όλους τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα της υγείας, καθώς ο Αύγουστος θεωρείται ως μήνας «νεκρός» και με δεδομένο ότι θα απουσιάζουν από την εργασία τους δεκάδες λειτουργοί υγείας εξαιτίας των θερινών τους διακοπών, οι Συντεχνίες θα εισηγηθούν τη μετάθεση της έναρξης της αναδιάρθρωσης για τον Σεπτέμβριο. Βεβαίως και αυτό το θέμα αναμένεται ότι θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες. 

 

  Μαριλένα Παναγή   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.