Αναλυτικά θα συζητήσει όλα τα ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, κάνοντας αναφορά και στο Κυπριακό αναφέροντας το ψευδοκράτος “είναι ένα κυρίαρχο κράτος και πρέπει αυτό να γίνεται σεβαστό”.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι “ο φάκελος Ελλάδα είναι ένας περιεκτικός φάκελος, με μεγάλο περιεχόμενο”. “Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε, όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος. Πρόσφατα βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει ένα λάθος που μετέφερε τα ζητήματα των δύο χωρών στην ατζέντα της ΕΕ. Είμαστε γείτονες, μόνο εμείς μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Η ευαισθησία της γαλάζιας πατρίδας της Τουρκίας δεν μπορεί να δοκιμαστεί”, είπε ο Ομέρ Τσελίκ.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε ότι σε αυτό τον περιεκτικό φάκελο περιλαμβάνονται “από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι τον  οπλισμό των αποστρατικοποιημένων νησιών από την Ελλάδα”, λέγοντας ότι “αυτά φυσικά θα συζητηθούν”. Όπως είπε, η Τουρκία αντιμετωπίζει με εκτίμηση την ευρωπαϊκή υποδοχή μεταναστών από την Ουκρανία. Επέκρινε ωστόσο την Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι “μπροστά σε όλο τον κόσμο εφαρμόζει πρακτικές της τρυπώντας τις βάρκες όσων έρχονται από τη Συρία και τη Μεσόγειο και να τους αφήνει να πεθάνουν”. Εδώ, θα πρέπει να προκύψει “μια προσέγγιση που να είναι σύμφωνη με το νόμο και την ισότητα, η οποία δεν θα αμφισβητεί  τα δικαιώματα της Τουρκίας στη γαλάζια πατρίδα” είπε.

Για το Κυπριακό, ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, λέγοντας ότι “υπάρχει το θέμα της τδβκ. Η τδβκ είναι ένα κυρίαρχο κράτος, πρέπει να γίνεται σεβαστό. Αυτός ο σεβασμός πρέπει να επιδεικνύεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων”. 

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ κατέληξε ότι τα ελληνοτουρκικά “είναι ένας περιεκτικός φάκελος, υπάρχουν μηχανισμοί που λειτουργούν, αλλά τα σημεία διαφωνίας είναι ξεκάθαρα, δεν χρειάζεται να το κρύψουμε από κανέναν”. “Αυτή η συνάντηση θα είναι εκείνη όπου θα συζητηθούν αναλυτικά όλα αυτά. Κύριε Πρόεδρε μας, αυτά τα μηνύματα δίνονται έντονα. Η πολιτική μας σε αυτό το θέμα θα εξηγηθεί στον Έλληνα Πρωθυπουργό”, είπε ο Ομέρ Τσελίκ.

“Ορόσημο η επίσκεψη Χέρτσογκ”

Για την επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Ισαάκ Χέρτσογκ στις 9-10 Μαρτίου στην Τουρκία, ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι “σηματοδοτεί μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία εκτυλίσσονται οι εξελίξεις στην περιοχή, στη Μεσόγειο και στην Ουκρανία”. “Φυσικά το θέμα αυτό θα συζητηθεί διεξοδικά μεταξύ των δύο προέδρων. Υπάρχει διακοπή όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις. Νομίζω ότι θα φανεί ποια βήματα θα γίνουν στο πλαίσιο ποιου σχεδίου δράσης”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ, “το θέμα της πρεσβείας και τα βήματα στις διμερείς σχέσεις θα ξεκαθαρίσουν μετά την επίσκεψη αυτή”. “Πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία, το επίκεντρο της πολιτικής κρίσης στον κόσμο ήταν η Μεσόγειος. Έχουμε έναν περιεκτικό φάκελο για το τι θα γίνει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ σχετικά με τη Μεσόγειο. Υπάρχουν κάποιες ατζέντες στη Συρία και σε άλλες προβληματικές γεωγραφικές περιοχές. Όλα αυτά αποτελούν λεπτομερώς την ατζέντα Τουρκίας-Ισραήλ. Αυτή η επίσκεψη θα είναι μια επίσκεψη ορόσημο”, ανέφερε