Υψηλότερα κινείται το πετρέλαιο καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην επιβολή απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μετά από την εισβολή στην Ουκρανία, εντείνοντας την οικονομική πίεση στον πρόεδρο Πούτιν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη ξεπέρασαν τα 121 δολάρια το βαρέλι και διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Οι επιπτώσεις του πολέμου έχουν ανατρέψει τις αγορές, οδηγώντας τα πάντα, από το σιτάρι μέχρι το νικέλιο και το φυσικό αέριο, στα ύψη, με τους πολίτες να προετοιμάζονται για πληθωριστικό σοκ.

Το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 30% από την εισβολή και μετά, και οι τράπεζες εκτιμούν πως οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

Αμερικανοί βουλευτές ανακοίνωσαν το περίγραμμα της δικομματικής νομοθεσίας για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου στις ΗΠΑ, ενώ οι κυβερνήσεις της ΕΕ διστάζουν να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν.

Η Total Energies έγινε η πρώτη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία που ανακοίνωσε ότι δεν θα αγοράζει πλέον ρωσικό αργό, αν και οι περισσότεροι αγοραστές ήδη έχουν επιβάλλει ένα άτυπο εμπάργκο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε “ενεργές συζητήσεις” με την Ευρώπη σχετικά με την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, ανεβάζοντας τις τιμές τη Δευτέρα, με το brent να φτάνει σχεδόν τα 140 δολάρια το βαρέλι.

Ο γενικός γραμματέας του OPEC, Mohammad Barkindo, προειδοποίησε ότι ο κόσμος δεν έχει επαρκή ικανότητα πετρελαϊκής παραγωγής για να αντικαταστήσει τη συμβολή της Ρωσίας στις αγορές αργού.

Το WTI παράδοσης Απριλίου ενισχύεται 1,99% στα 121,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent παράδοσης Μαϊου σημειώνει άνοδο 2,55% στα 126,31 δολάρια το βαρέλι.

Άλμα έως 32% για το φυσικό αέριο

Τα futures του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εξάλλου, έφτασαν να ενισχύονται την Τρίτη το πρωί έως και 32%, μετά τις απειλές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ρωσίας και υπουργού Ενέργειας της χώρας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να διακόψει ακόμη και πλήρως την παροχή αερίου στην Ευρώπη διά μέσου του υπάρχοντος αγωγού Nord Stream.

Η ρωσική απειλή ήλθε ως απάντηση στις σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, ωστόσο προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες αποτελεί παράγοντα – κλειδί στις εντατικές συζητήσεις των ηγετών των χωρών της Δύσης για την αντίδρασή τους έναντι της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, διαπραγματευόταν νωρίτερα το πρωί στο Άμστερνταμ με κέρδη 18%, στα 270 ευρώ η μεγαβατώρα.

Πηγή: Capital.gr