To Top
19:29 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Πρόταση για αναδιάρθρωση των Κέντρων Υγείας
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρόταση για αναδιάρθρωση των Κέντρων Υγείας
Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιουλίου 2018, 1:29 μμ

Ανήσυχη ηρεμία άρχισε να επικρατεί στον τομέα της Υγείας αφού τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και αφορούν κυρίως στη μεταρρύθμιση στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας είναι αρκετά και κρίνονται από όλους ιδιαιτέρως σοβαρά με αποτέλεσμα η μουρμούρα από πλευράς των Συντεχνιών να έχει αρχίσει να γίνεται εντονότερη τις τελευταίες ημέρες. 

Το υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει την πρότασή του για την αναδιάρθρωση των Κέντρων Υγείας και δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο να δώσει τη σχετική έγκρισή του. Οι Συντεχνίες, ωστόσο, αναμένουν να αρχίσει ο διάλογός τους με το υπουργείο Υγείας σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αφού, όπως υποστηρίζουν μέχρι σήμερα, έτυχαν απλώς ενημέρωσης για τους σχεδιασμούς και κλήθηκαν να δώσουν τις εισηγήσεις και απόψεις τους χωρίς να ακολουθήσει συζήτηση επί του θέματος.

Φυσικά όλοι δηλώνουν υπέρμαχοι της γενικής φιλοσοφίας του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας γεγονός που διευκολύνει την κατάσταση. Διαφωνία έχει εκφραστεί από όλες τις Συντεχνίες σε ό,τι αφορά τον χρόνο υλοποίησης της μεταρρύθμισης. Από την ΠΑΣΥΚΙ παράλληλα έχει σταλθεί στο υπουργείο Υγείας πολυσέλιδη επιστολή με επισημάνσεις, απόψεις και εισηγήσεις για τις οποίες οι γιατροί, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Συντεχνίας, «περιμένουν να μπουν στον διάλογο».

Την ίδια ώρα οι γιατροί αναμένουν και την ολοκλήρωση της μελέτης που ανέλαβε να εκπονήσει ξένος εμπειρογνώμονας για τον τρόπο με τον οποίο θα αμείβονται οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, ενώ από πλευράς του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας οι διαδικασίες που είναι δυνατό να προωθηθούν είναι ελάχιστες, καθώς η Βουλή δεν έχει ακόμα εγκρίνει τα σχέδια υπηρεσίας για τη διευθυντική ομάδα του Οργανισμού και ως εκ τούτου, χωρίς διεύθυνση ο ΟΚΥπΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. 
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα πρέπει να μπει σε εφαρμογή σε λιγότερο από έξι μήνες και ως εκ τούτου δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις. 

Βεβαίως, το επόμενο δεκαήμερο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως περίοδος συναντήσεων και συσκέψεων μεταξύ Υπουργού και εκπροσώπων των εργαζομένων καθώς οι τρεις τουλάχιστον μεγάλες συντεχνίες λειτουργών υγείας, Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, Κλάδος των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ και Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών έχουν ήδη πάρει τις σχετικές προσκλήσεις από τον Κωνσταντίνο Ιωάννου. Συναντήσεις αναμένεται ότι θα έχουν οι Συντεχνίες το επόμενο διάστημα και με τον Πρόεδρο του ΟΚΥπΥ χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμα γνωστό το αντικείμενο της συζήτησης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κέντρα Υγείας και Σάββατα και απογεύματα

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, στην πρωτεύουσα θα παραμείνουν σε λειτουργία μόνο επτά Κέντρα Υγείας τα οποία θα αναδιοργανωθούν, θα αναβαθμιστούν, θα ενισχυθούν με προσωπικό και θα επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας τους. Τα υπόλοιπα κλείνουν και όλες οι υπηρεσίες τους μεταφέρονται στα Κέντρα που παραμένουν σε λειτουργία. 

Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση που είχε παρουσιαστεί στις Συντεχνίες, το Κέντρο Υγείας Στροβόλου συγχωνεύεται με το κέντρο Υγείας Συνοικισμού Στροβόλου ΙΙ, το Κέντρο Υγείας Λακατάμιας συγχωνεύεται με το Κέντρο Υγείας Δευτεράς/Ανθούπολης και το Κέντρο Υγείας Τσερίου. 

Το Κέντρο Υγείας Λατσιών συγχωνεύεται με το Κέντρο Υγείας Γερίου, το Κέντρο Υγείας Έγκωμης με το Κέντρο Αγίου Δομετίου. 
Με απλά λόγια: παραμένουν τα Κέντρα Υγείας Στροβόλου, παλαιού νοσοκομείου Λευκωσίας, Λακατάμιας, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Λατσιών και Καϊμακλίου.

Τα Κέντρα υγείας που παραμένουν θα ενισχυθούν με το προσωπικό των Κέντρων που κλείνουν και το ωράριο λειτουργίας τους θα επεκταθεί μέχρι τις 8 το βράδυ προκειμένου οι ασθενείς να μπορούν να εξυπηρετούνται και πέραν του ωραρίου λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας και να τερματιστεί έτσι η ταλαιπωρία τους αλλά και ο συνωστισμός στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου Λευκωσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ικανοποίηση ΠαΣΣΠ από προτάσεις Υπουργείου Υγείας

Φυσικά ο αριθμός των Κέντρων που θα παραμείνουν τελικά σε λειτουργία θα ξεκαθαρίσει μόνο μετά την έγκριση της τελικής πρότασης του υπουργείου Υγείας από το Υπουργικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας θα καταθέσει σήμερα στο Υπουργικό τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Ωστόσο, μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε ξεκαθαρίσει εάν το συγκεκριμένο θέμα ήταν εγγραμμένο ή όχι στην ατζέντα του Υπουργικού. 

Σε αναμμένα κάρβουνα το Υπ. Υγείας

Κρίσιμη για την πορεία της αυτονόμησης των νοσοκομείων κρίνεται η αυριανή ημέρα αφού αναμένεται ότι τα Σχέδια Υπηρεσίας για τον Γενικό, Επιχειρησιακό και Οικονομικό διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας θα τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας φέρουν μερίδα των πολιτικών κομμάτων να φέρει ενστάσεις σε ό, τι αφορά κάποιες πρόνοιες των συγκεκριμένων σχεδίων υπηρεσίας. Το Υπουργείο Υγείας ωστόσο έχει προειδοποιήσει ήδη ότι σε περίπτωση που τα σχέδια υπηρεσίας δεν προωθηθούν, ο ΟΚΥπΥ δεν θα μπορεί να προωθήσει τις διαδικασίες για την αυτονόμηση των νοσοκομείων αφού δεν θα διαθέτει τους διευθυντές που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. 

ΠΑΣΥΚΙ: Συμφωνία  πριν την υλοποίηση

Η ΠΑΣΥΚΙ, όπως ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Συντεχνίας Σωτήρης Κούμας, «δεν διαφωνεί με την όλη φιλοσοφία της αναδιάρθρωσης των Κέντρων Υγείας. Δεν είμαστε εναντίον της μεταρρύθμισης». Ωστόσο, πρόσθεσε, «εμείς περιμένουμε να συζητήσουμε το θέμα με το Υπουργείο Υγείας. Είχαμε κληθεί να καταθέσουμε τις απόψεις μας και αυτό το κάναμε μέσω ενός πολυσέλιδου εγγράφου». 

Η ΠΑΣΥΚΙ προειδοποίησε ότι θεωρεί «πρέπον και σωστό να υπάρξει συνέχεια στη διαβούλευση εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας και να μην προχωρήσουμε στην εφαρμογή μεταρρυθμιστικών μέτρων τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί απόλυτα. Πρώτα θα πρέπει να συμφωνήσουμε και μετά να προχωρήσουμε στην υλοποίηση». Είναι πιο καλά, είπε, «να έχουμε μια ελάχιστη καθυστέρηση ενός ή δύο μηνών, αλλά να είμαστε σίγουροι ότι αυτό που θα εφαρμόσουμε θα έχει προοπτική επιτυχίας όχι μόνο στην παρούσα φάση αλλά και στα πλαίσια του ΓεΣΥ. Προς όφελος των ασθενών».

Από πλευράς του ο γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, Παναγιώτης Γεωργίου, ανέφερε στον «Φ» ότι η ΠΑΣΥΝΟ «περιμένει να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση, να διαφανούν τα όποια προβλήματα θα διαφανούν και να καταβληθεί προσπάθεια στη συνέχεια για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις». «Με τη φιλοσοφία», είπε, «συμφωνούμε, δεν ξέρουμε όμως πώς θα λειτουργήσει στην πράξη το σύστημα αλλά και το κατά πόσον είμαστε έτοιμοι σε ό,τι αφορά στη στελέχωση ή την υποδομή για να πετύχει η προσπάθεια από την πρώτη ημέρα». 

ΠΑΣΥΚΙ, ΠΑΣΥΝΟ αλλά και κλάδος των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τον χρόνο έναρξης της υλοποίησης της μεταρρύθμισης αφού το Υπουργείο Υγείας έχει ενημερώσει ότι προγραμματίζει την έναρξη των αλλαγών σε κάποια κέντρα υγείας της πρωτεύουσας από την 1η Αυγούστου και οι συντεχνίες υποστηρίζουν ότι αυτό θα ήταν λάθος αφού ο Αύγουστος θεωρείται μήνας «νεκρός» εξαιτίας του μεγάλου αριθμού λειτουργών Υγείας οι οποίοι θα απουσιάζουν από τα καθήκοντά τους λόγω των θερινών διακοπών. Οι νοσηλευτές στο σύνολό τους φαίνεται να υποστηρίζουν ότι θα ήταν καλύτερα εάν η υλοποίηση αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά στις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστημα, πρώτοι θα δουν τον υπουργό την ερχόμενη Τρίτη οι γιατροί, θα ακολουθήσουν την Πέμπτη οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΔΥ και στις 28 Ιουλίου είναι προγραμματισμένη συνάντηση με την Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών. 

  Μαριλένα Παναγή    
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.