Λειτουργοί από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέπτονται αυτή την εβδομάδα τη Γλασκώβη για να θα εκπαιδευτούν σε θέματα διαχείρισης υποθέσεων βιασμού και σοβαρής σεξουαλικής κακοποίησης.

Η επίσκεψη υποστηρίζεται από τη βρετανική Κυβέρνηση και συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημερα της Γυναίκας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία, στην οποία προστίθεται πως οι κυπριακές αρχές ετοιμάζουν μελέτη για τη δημιουργία Κέντρου Αναφοράς για σεξουαλικές επιθέσεις στην Κύπρο.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, λειτουργοί από την Αστυνομία Κύπρου, τη Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο Υγείας, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ) επισκέπτονται το Glasgow & Clyde Rape Crisis (GCRC) για να δουν τις εκεί εγκαταστάσεις και να συζητήσουν με ειδικούς για την ανάπτυξη προσεγγίσεων που βάζουν στο επίκεντρο τα θύματα, παρέχοντας ψυχολογική και θεραπευτική υποστήριξη.

Τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας θα έχουν επίσης συναντήσεις με αρμόδιους από την Αστυνομία και την Εισαγγελία Σκωτίας, ενώ θα επισκεφτούν και το Ανώτατο Δικαστήριο της Γλασκώβης, όπου θα επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις για μάρτυρες, που προτιμούν να καταθέτουν εξ αποστάσεως.

 

 

 

Η επίσκεψη στη Σκωτία εντάσσεται σε ένα ευρύ πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ του ΗΒ και της Κύπρου, για υποστήριξη σε θύματα τέτοιων επιθέσεων. Τον περσινό Οκτώβριο, ειδικοί από το GCRC διοργάνωσαν εκπαιδευτικό εργαστήρι στη Λευκωσία, με στόχο την ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων των λειτουργών που συνομιλούν με θύματα βιασμού και υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης.

 

Το GCRC ιδρύθηκε το 1976 και ήταν το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο για θύματα βιασμού στη Σκωτία, ενώ παραμένει το μακροβιότερο σε λειτουργία στο ΗΒ, προσφέροντας ετησίως υποστήριξη σε 1,700 γυναίκες και κορίτσια. Μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης, το GCRC δουλεύει επίσης με Βρετανίδες που πέφτουν θύματα βιασμού στο εξωτερικό, ενώ εκπαιδεύει και το προξενικό προσωπικό στις βρετανικές διπλωματικές αποστολές, ώστε να ενισχυθεί η υποστήριξη που προσφέρεται τόσο στα θύματα όσο και στις οικογένειές τους.

 

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Στίβεν Λίλι ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πως «αυτή είναι μια πραγματικά αξιόλογη συνεργασία μεταξύ του ΗΒ και της Κύπρου, σε ένα τομέα ζωτικής σημασίας και για τις δύο χώρες. Το ΗΒ πρωτοπορεί στη λειτουργία κέντρων αναφοράς για θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε αποτελεσματικότερη υποστήριξη. Το κέντρο στη Γλασκώβη αποτελεί διεθνές πρότυπο και είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη εκεί θα συνδράμει στις προσπάθειες της Κύπρου να αναπτύξει τους δικούς της μηχανισμούς».

Η Πρώτη Λειτουργός Υγείας, Δρ Όλγα Καλακούτα, που ηγείται της κυπριακής αποστολής, δήλωσε πως «οι υποθέσεις βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης χρήζουν ευαίσθητης διαχείρισης και βρισκόμαστε στη διαδικασία εφαρμογής προσεγγίσεων που δίνουν προτεραιότητα στα θύματα. Η βοήθεια των εταίρων μας από το ΗΒ είναι πολύτιμη. Προσδοκούμε στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών με τους/ις Βρετανούς/Βρετανίδες συναδέλφους/ισσες, με στόχο τη διασφάλιση δίκαιης και ενσυναίσθητης διαχείρισης των θυμάτων τέτοιων επιθέσεων στην Κύπρο».

 

Η Διευθύντρια του Glasgow & Clyde Rape Crisis, Κλαούντια Μακντόναλντ, είπε, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πως «η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών αποτελεί σημαντικό στοιχείο στην ανάπτυξη προσεγγίσεων που βάζουν το θύμα στο επίκεντρο των προσφερόμενων υπηρεσιών, ειδικότερα όταν πρόκειται για πολύπλοκες διαδικασίες όπως η απονομή δικαιοσύνης”.

“Σημαντικότερη είναι όμως η νοοτροπία με την οποία προσφέρουμε αυτές τις υπηρεσίες. Εκεί εισέρχεται η ανάγκη κατανόησης του τραύματος και της επιρροής που αυτό μπορεί να έχει στις επιζήσασες τέτοιων εγκλημάτων. Γι’ αυτό πρέπει να επιδεικνύουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ενσυναίσθηση ώστε να δίνουμε προτεραιότητα στα θύματα σε όλες τις υπηρεσίες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Συνεπώς θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε εμπειρίες και διδάγματα με συναδέλφους από το εξωτερικό και καλωσορίζουμε ευκαιρίες για συζητήσεις, όπως αυτές που κάνουμε αυτή τη βδομάδα με την κυπριακή αντιπροσωπεία», επεσήμανε.

ΚΥΠΕ