Αρχίζουν από βδομάδας οι επαφές της Ένωσης Δήμων με τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών με σκοπό τον συντονισμό όλων των εμπλεκομένων, ώστε να εξελιχθεί ομαλά η μετάβαση των 20 νέων Δήμων που δημιουργήθηκαν, στο νέο καθεστώς διοίκησης που θα ισχύσει από τον Μάιο του 2024.

Στη συνάντηση στην οποίαν αναμένεται να λάβουν μέρος και οι γενικοί διευθυντές των δύο υπουργείων, θα δρομολογηθεί η διαδικασία και οι ενέργειες ώστε να επέλθουν οι αλλαγές που θα επιτρέψουν την εφαρμογή της νομοθεσίας που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ» ανέφερε, πως με σκληρή δουλειά, τα νέα σχήματα θα είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στον νέο αναβαθμισμένο τους ρόλο.

Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, μέχρι την ημερομηνία εγκαθίδρυσης των νέων δήμων, συστήνονται και λειτουργούν Συμβούλια Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων. Σε αυτά συμμετέχουν υποχρεωτικά οι δήμαρχοι ή/και κοινοτάρχες των δήμων ή/και κοινοτήτων που συνενώθηκαν. Κατά τις συνεδρίες των συμβουλίων παρίστανται οι δημοτικοί γραμματείς των δήμων ή/και οι γραμματείς των κοινοτήτων (χωρίς δικαίωμα ψήφου) για την παροχή διοικητικής συνδρομής και τεχνικής υποστήριξης προς αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τα Συμβούλια Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων είναι αρμόδια για τα εξής:

-Την κατάρτιση και έγκριση του προϋπολογισμού του νέου δήμου.

-Την κατάρτιση και την έγκριση του οργανογράμματος και της στελέχωσης, καθώς και την προετοιμασία των πάσης φύσεως συναφών με την οργάνωση και λειτουργία εκάστου νέου δήμου ζητημάτων.

-Την παροχή από τους δήμους προς τους πολίτες κοινών υπηρεσιών, μετά από τη σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής.

-Την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος σχετίζεται με τη μετάβαση των δήμων ή/και κοινοτήτων που συνενώθηκαν, σε ενιαίους δήμους.  

Πρόεδρος του Συμβουλίου Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων είναι ο δήμαρχος της έδρας του προτεινόμενου νέου δήμου, όπως ορίζεται στα σχετικά άρθρα της νομοθεσίας, και έδρα κάθε Συμβουλίου Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων είναι η έδρα του νεοσυσταθέντος δήμου.

Για σκοπούς υλοποίησης των πιο πάνω, συγκροτείται Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή που αποτελείται από τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών ή εκπρόσωπό του ως πρόεδρο, τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών ή εκπρόσωπό του, τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου ή εκπρόσωπό του και τον πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου ή εκπρόσωπό του.