Το μακρύ εικαστικό ταξίδι του Ανδρέα Χαραλαμπίδη είναι μια γοητευτική περιπλάνηση στη τέχνη. Από τις πρώτες ανεικονικές παραστάσεις του μέχρι τη σύγχρονη κατάκτηση της προσωπικής του μυθογραφίας. Τα τελευταία χρόνια κινείται με μαεστρία μέσα στα μονοπάτια του Παφιακού μυθολογικού κύκλου. Δεν εικονογραφεί τους μύθους.

Τους διευρύνει με το χρωστήρα του. Πίσω από τα έργα του ακούγονται σεκόντο οι Ομηρικοί Ύμνοι στην Αφροδίτη, Τα Κύπρια Έπη και όλα όσα γράφτηκαν για τον πολυδαίδαλο μύθο της Θεάς, της παρουσίας και της λατρείας της στην Πάφο. Οι έρωτες το πάθος και τα πάθη της. Είναι ο Άδωνις, ο Κινύρας, ο Πυγμαλίωνας, οι Κυρινάδες και οι ιέρειες του ναού της στην Πάφο. Είναι εκεί χωρίς να ονομάζονται αλλά να κυριαρχούν με την παρουσία τους. 

 

 

Η Αφροδίτη κυριαρχικά παρούσα χωρίς να εμφανίζεται σε κανένα έργο. Αναδυόμενη στα νερά της Πάφου, Κυπρίδα και Πάφια. Θεά της ομορφιάς και του έρωτα. Κυπρογενής που βγήκε μέσα από τους αφρούς και άραξε στην Κυπριακή ακτή όπου την περίμεναν και την στόλισαν με λουλούδια και στεφάνια οι Ώρες Στη συνοδεία της μικροθεότητες: η Ήβη, Η Αρμονία, Η Πειθώ, Ο Ίμερος, ο Πόθος και οι Χάριτες. Αυτές της ύφαναν τα ρούχα της, την έλουσαν, την μύρωσαν, την έλειψαν με το αθάνατο λάδι, την έντυσαν και με τραγούδια και χορούς την οδήγησαν στο ιερό της. 

  

 

 

Ο Χαραλαμπίδης μοιάζει να κάθεται με το Σεφέρη στις πέτρες του ιερού στα Κούκλια και να αναλογίζεται τη Θεά ενώ μπροστά τους περνούν ο Αρχιερέας και οι ιερείς του ναού.

Ατομική έκθεση Ανδρέα Χαραλαμπίδη – Το Μυθικό μου ταξίδι

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο κ Γιώργος Γεώργης  Ιστορικός-Διπλωμάτης

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021, ώρα 19:30

Διάρκεια έκθεσης : Από 24 Νοεμβρίου μέχρι 6 Δεκεμβρίου 2021

Ωράριο λειτουργείας: 10:00 -13:30 & 14:30 -19:00