To Top
00:58 Κυριακή
8 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Ξανά στη Βουλή το θέμα της καύσης των νεκρών
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Ξανά στη Βουλή το θέμα της καύσης των νεκρών
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Αυγούστου 2018, 10:41 πμ

Κάτω από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής αναμένεται να τεθεί, με την επανέναρξη των εργασιών του Σώματος, ο νόμος που ρυθμίζει την καύση των νεκρών. Στόχος, να διαπιστωθούν οι λόγοι, που σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά, δεν έτυχε εφαρμογής.

O επίμαχος Nόμος τιτλοφορείται ως «ο περί της Αποτέφρωσης Ανθρώπινης Σορού» και ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής τον Απρίλιο του 2016.

Όπως δήλωσαν στον «Φ» βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών ενώπιον της οποίας κατατέθηκε και συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο το 2016, πρόθεσή τους είναι να επανεξετάσουν τις πρόνοιες του νόμου και να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις με σκοπό τη λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης στην Κύπρο προκειμένου να εξυπηρετούν τους χιλιάδες αλλοδαπούς μόνιμους κάτοικους Κύπρου που η θρησκεία ή η κουλτούρα τους επιβάλλει την καύση και γιατί όχι και τους Κύπριους που επιλέγουν τη μακάβρια μεν αλλά λιγότερο για πολλούς ψυχοφθόρα διαδικασία της καύσης αντί τα δύο μέτρα κάτω από τη γη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η καύση νεκρών έμεινε στα χαρτιά

Πάντως, η εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε απλώς για να υπάρχει, με αρκετούς βουλευτές όπως και κρατικούς αξιωματούχους να μην επιθυμούν να ασχοληθούν με το ζήτημα, όπως διαπιστώσαμε, καθώς πρόκειται για άλλο ένα δογματικό ταμπού στο «θεοκρατικό κράτος» που λέγεται Κύπρος, όπου βασιλεύουν οι προκαταλήψεις. 

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο εκπρόσωπος των αδειούχων γραφείων κηδειών Σόλων Μελάς, κανένας επιχειρηματίας και δη ιδιοκτήτης γραφείου κηδειών δεν πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στον συγκεκριμένο τομέα, ενόσω η νομοθεσία παραμένει ως έχει. Όπως εξήγησε, οι κτηριακές προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα Κέντρα Αποτέφρωσης για να μπορούν να αδειοδοτηθούν είναι τέτοιες στην κείμενη νομοθεσία, που απαιτούν ένα κονδύλι πέραν των €4 εκατ.

«Ο νόμος θα πρέπει να ξαναγραφτεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, προκειμένου να απαλειφθούν όλες εκείνες οι κτηριακές προδιαγραφές που ενεργούν ως ισχυρό αντικίνητρο για τη λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης. Και όντως, μελετώντας κανείς τον νόμο, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει πόσο απαιτητικός είναι σε ό,τι αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται για τη λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης.

Ενδεικτικά, παραθέτουμε τα παρακάτω:  
 
- Το Κέντρο Αποτέφρωσης πρέπει να διαθέτει κατ’ ελάχιστον τους ακόλουθους χώρους:

* Επαρκή χώρο εισόδου και υποδοχής προς εξυπηρέτηση της εισόδου του κοινού και της εκφόρτωσης της σορού για τη μεταφορά στην αίθουσα τελετών.
* Επαρκή στεγασμένο ημιυπαίθριο χώρο στην εξωτερική πλευρά του κτηρίου για την προσπέλαση και τους ελιγμούς του οχήματος μεταφοράς της σορού.
* Αίθουσα τελετών με εμβαδόν τουλάχιστον 80 τ.μ., με μια ελάχιστη διάσταση έξι μέτρων για την εξυπηρέτηση -ανάλογα με το τελετουργικό του θρησκεύματος του αποθανόντος- της διεξαγωγής της νεκρώσιμης τελετής.
* Αίθουσα αναμονής συγγενών, εμβαδού τουλάχιστον 20 τ.μ. με άμεση πρόσβαση στον χώρο εισόδου και στην αίθουσα τελετών για να εξυπηρετεί την αναμονή των συγγενών του αποθανόντος πριν και μετά την τελετή και την αποτέφρωση.
* Aποθήκη για τη φύλαξη υλικών και αντικειμένων εξοπλισμού της αίθουσας τελετών.
* Eπαρκή αποχωρητήρια κοινού και προσωπικού ανάλογα με το μέγεθος του Κέντρου Αποτέφρωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί έμεινε στα συρτάρια η καύση νεκρών

- Για την αποτέφρωση των σορών το Κέντρο Αποτέφρωσης πρέπει να διαθέτει τους ακόλουθους χώρους:

* Χώρο εισόδου για να εξυπηρετεί την είσοδο και παραλαβή των φερέτρων για αποτέφρωση καθώς και την πρόσβαση των εργαζομένων στον αποτεφρωτήρα.
* Θάλαμο τελικού ελέγχου της σορού που εξυπηρετεί τις διαδικασίες ελέγχου και προετοιμασίας της σορού για αποτέφρωση. Οι δε διάδρομοι μεταφοράς του φερέτρου και οι πόρτες τους καθ’ όλο το μήκος της όδευσής του πρέπει να έχουν ελάχιστο πλάτος 2,20 μέτρα.
* Θάλαμο συντήρησης ή αντίστοιχης ψυχόμενης διάταξης για την προσωρινή παραμονή του λειψάνου όχι πέραν των 80 ωρών πλην εξαιρετικών περιπτώσεων.
* Χώρο εγκατάστασης αποτεφρωτήρα.
* Χώρο διατάξεων και οργάνων χειρισμού για τον έλεγχο των εργασιών της αποτέφρωσης, την καταγραφή και την παρακολούθηση των συνθηκών πραγματικής λειτουργίας της εγκατάστασης από υπεύθυνο χειριστή.
* Γραφείο/εργαστήριο χειρισμού του αποτεφρωτήρα με συνεχόμενο αποδυτήριο, αποχωρητήριο και λουτρό.
* Χώρο υπηρεσίας καθαρισμού του αποτεφρωτήρα.

- Για τη διαχείριση της τέφρας της σορού, το Κέντρο πρέπει να διαθέτει τους ακόλουθους χώρους:
* Γραφείο παράδοσης της τέφρας.
* Τεφροφυλάκιο στο οποίο θα φυλάσσονται οι τεφροδόχοι.

Ελάχιστες κτηριολογικές και δομικές απαιτήσεις

* Το κτηριακό συγκρότημα πρέπει να έχει τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης της συνάθροισης 50 τουλάχιστον ατόμων για νεκρώσιμες τελετές και να στεγάζει την υπηρεσία αποτέφρωσης, με τον απαραίτητο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.
* Οι κτηριακές εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελούνται από έναν ή περισσότερους ορόφους και υποχρεωτικά οι χώροι εγκατάστασης των μηχανημάτων να βρίσκονται στον όροφο που εφάπτεται του εδάφους.
* Θα πρέπει να εξασφαλίζονται οι κατ’ ελάχιστον απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης κατά την ισχύουσα νομοθεσία.

Πρόνοια και για υπαίθριους χώρους

Το Κέντρο Αποτέφρωσης πρέπει να διαθέτει τους ακόλουθους υπαίθριους χώρους:

* Αύλειο χώρο υπηρεσίας του αποτεφρωτήρα τέτοιων διαστάσεων ώστε να επιτρέπει τη μετακίνηση ογκώδους εξοπλισμού, να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τον αποτεφρωτήρα και να είναι απομονωμένος από την κοινή θέα.
* Χώρο ενθύμησης, ο οποίος να αποτελείται από υπαίθριο χώρο εδάφους, κήπο ή σιντριβάνι, διαμορφωμένο έτσι που να δέχεται την τέφρα με διασπορά ή ενταφιασμό.

Πέραν των πιο πάνω, η νομοθεσία ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, τις μηχανολογικές και τεχνικές απαιτήσεις που θα πρέπει να πληροί ο αποτεφρωτήρας, το πού θα εγκατασταθεί και πώς θα είναι διαμορφωμένοι οι χώροι στους οποίους θα εγκατασταθεί καθώς και τα προσόντα του προσωπικού. Ο επικεφαλής που θα χειρίζεται τον αποτεφρωτήρα θα πρέπει να είναι κάτοχος πανεπιστημιακού διπλώματος τεχνικού προσανατολισμού με την απαιτούμενη εξειδίκευση.

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...