Η εκστρατεία άρσης των παρανομιών στη δημαρχούμενη περιοχή Πάφου, φέρνει στο φως και μια ακόμη πτυχή πέραν αυτής που αφορούσε στις παρανομίες και την αντιμετώπιση τους: Πρόκειται για το ζήτημα της αισθητικής, η οποία δείχνει να απουσιάζει στο μεγαλύτερο ποσοστό συνοικιών και γειτονιών της πόλης.

Δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό η Πάφος λειτουργεί ως «βιτρίνα» για την έξωθεν όμορφη εικόνα της, ανέφερε χαρακτηριστικά στον «Φ» αρμόδιος παράγοντας, με την αισθητική υπεροχή της να περιορίζεται σε περιοχές όπου είχε παρέμβει ο Δήμος θέτοντας αυστηρούς όρους, όπως το ιστορικό κέντρο και η τουριστική περιοχή. Από εκεί και πέρα, στις γειτονιές γίνεται ένα πάρτι ασυδοσίας, είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι συνεπεία των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν ο Δήμος Πάφου θα συνεχίσει την περιοδεία των συνεργείων σε περιοχές που διαπιστώθηκε έντονο πρόβλημα. Ολόκληρες συνοικίες της πόλης, είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, βρίθουν από αυθαίρετες παρεμβάσεις ιδιωτών σε υποστατικά τους με τρόπο που είναι και παράνομος, αλλά και που δημιουργεί τριτοκοσμική εικόνα, ενώ επεμβάσεις παρατηρούνται και σε δημόσιους και άλλους ανοιχτούς χώρους.

Παράλληλα, τόνισαν οι πηγές αυτές, τα θέματα καθαριότητας, είναι κατά πολύ σοβαρότερα από ότι πιστεύεται. Κυρίως σε συνοικίες μακριά από το κέντρο και την τουριστική περιοχή, συνεχίζουν να εντοπίζονται από τα δημοτικά συνεργεία περιπτώσεις ακόμη και μικρών κτηνοτροφικών μονάδων που δημιουργήθηκαν εν μέσω κατοικιών σε διαθέσιμους ανοιχτούς χώρους από πλευράς κάποιων δημοτών.

Οι παρεμβάσεις που άρχισαν από το 2019 και κάλυψαν πλέον όλη τη δημαρχούμενη περιοχή θα επαναληφθούν, τόνισαν, δεδομένου ότι εκτός από την έκταση του προβλήματος που ακόμη υπάρχει, αποτελεί και υποχρέωση του Δήμου προς τις τουριστικές συνισταμένες της πόλης όπως αποφασίσθηκε σε συνεργασία και με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου και την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου. Κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων εκείνων, είχαν συζητηθεί θέματα που αφορούν στο δομημένο περιβάλλον και την οπτική ρύπανση που προκαλείται από την αυθαίρετη τοποθέτηση παντός είδους διαφημιστικών πινακίδων και αυθαίρετων υποστατικών που υπάρχουν κυρίως σε συνοικίες, κατά μήκος των δρόμων και σε αρκετές κοινότητες της επαρχίας Πάφου. 

Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ, Γιώργος Μάης, πληροφόρησε τότε τους παρευρισκόμενους ότι όλες οι έρευνες και οι επισημάνσεις των τουριστικών εταίρων σχολιάζουν αρνητικά την υφιστάμενη κατάσταση και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων, ιδιαίτερα όσον αφορά στην απομάκρυνση των παράνομων  κατασκευών και παραπηγμάτων και των διαφημιστικών πινακίδων, καθώς και του ευπρεπισμού όλων των περιοχών της Πάφου .