Από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων η ελληνική έκδοση του πολυαναμενόμενου νέου βιβλίου του Μαρκ Μαζάουερ «Η Ελληνική Επανάσταση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. 

Ο κορυφαίος Βρετανός ιστορικός, που πρόσφατα πολιτογραφήθηκε τιμητικά Έλληνας,  αναπλάθει μια από τις πιο πυκνές και σημαίνουσες δεκαετίες της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας: τότε που οι άνθρωποι των χωριών, των βουνών και των κάμπων στις ελληνικές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ξεσηκώθηκαν το 1821 ενάντια στις πανίσχυρες δυνάμεις του σουλτάνου. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, και παρά τα τρομακτικά αντίποινα που υπέστησαν, αλλά και τις αδυσώπητες εμφύλιες συγκρούσεις, κράτησαν ζωντανή την επανάσταση, ως τη στιγμή που η στρατιωτική επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων επέτρεψε τελικά την εγκαθίδρυση ενός νέου εθνικού κράτους. 

 Το βιβλίο προσφέρει ένα συναρπαστικό πανόραμα αυτής της ιστορίας, βάζοντάς μας στο μυαλό, την καρδιά και τη δράση των πρωταγωνιστών, αλλά και στις αποκαλυπτικές εμπειρίες των πολλών. Βλέπουμε έτσι με νέο μάτι τα επαναστατικά σχέδια των συνωμοτών της Φιλικής Εταιρείας, τον δαιμόνιο ανταρτοπόλεμο των οπλαρχηγών και τα κατορθώματα των μπουρλοτιέρηδων, τις συνεισφορές, τα διλήμματα και τις αμφιταλαντεύσεις αρματολών και κλεφτών, προκρίτων και καραβοκύρηδων, τα συνταγματικά οράματα και τις διπλωματικές κινήσεις της νέας πολιτικής τάξης, την έμπρακτη συμπαράσταση φιλελλήνων και εθελοντών, την αγωνία των πολιορκημένων πόλεων, την τραγωδία των ανυπεράσπιστων γυναικών και παιδιών.

Γίνεται έτσι φανερό πόσο καταλυτική στάθηκε η επανάσταση του 1821 στη νεοελληνική ιστορία, καθορίζοντας την πολιτική συγκρότηση της νεότερης Ελλάδας· πόσο κεντρική θέση κατείχε στη διαμόρφωση διεθνών τάσεων όπως ο ρομαντισμός, ο εθνικισμός ή ο ρεπουμπλικανισμός· και πόσο συντέλεσε στην ανάδυση ενός νέου είδους πολιτικής αναμέτρησης ανάμεσα στις σιδερένιες επιταγές της Ιεράς Συμμαχίας, την πρωτόγνωρη δυναμική της διεθνούς αλληλεγγύης και την πίστη, τα όνειρα και τις πράξεις ενός λαού που αγωνιζόταν, συχνά με φοβερό κόστος, για «να γίνει το ρωμαίικο».

Το νέο βιβλίο του Μάρκ Μαζάουερ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια σε μετάφραση Κώστα Κουρεμένου και επιμέλεια Κώστα Λιβιεράτου. Η αγγλική έκδοση έχει κυκλοφορήσει πριν από μερικές εβδομάδες υπό τον τίτλο «The Greek Revolution: 1821 and the Making of Modern Europe» κερδίζοντας τις εντυπώσεις. «Ένας γοητευτικός συνδυασμός ρέουσας αφήγησης και διεισδυτικής ανάλυσης» χαρακτηρίστηκε από τους Financial Times. Όπως επισημαίνει η The Tablet, ο συγγραφέας υποστηρίζει πειστικά ότι ο πόλεμος του 1821 πρέπει να θεωρείται όχι ένα έργο δεύτερης σειράς αλλά ένα κεντρικό γεγονός στην ευρωπαϊκή ιστορία, ένα πρώτο πείραμα εθνικής οικοδόμησης και η στιγμή όπου η κοινή γνώμη και ο πολιτιστικός ακτιβισμός έγιναν μια δραστική δύναμη στην πολιτική. 

Παράλληλα, ο νεοελληνιστής και ιστορικός Ρόντρικ Μπήτον σημειώνει πως το βιβλίο αυτό «προσφέρει την καλύτερη και πληρέστερη ως σήμερα ερμηνεία μιας σειράς γεγονότων που οι συνέπειές τους άλλαξαν την όλη γεωπολιτική της Ευρώπης.»

«Σαν πρόσωπα ομηρικού έπους, οι παίκτες στον ελληνικό Αγώνα εμφανίζονται, μέσα σ’ αυτή την εξιστόρηση, μ’ έναν φαινομενικά εύτακτο τρόπο. Έμπειρος αφηγητής, ο Μαζάουερ ξεμπλέκει τον γόρδιο δεσμό των τοπικών, περιφερειακών και διεθνών φατριασμών» γράφει το Harper’s Magazine. 

Ο Μαρκ Μαζάουερ σπούδασε στην Οξφόρδη και στο Johns Hopkins. Δίδαξε στo Πρίνστον, το Σάσεξ και το Birkbeck College και σήμερα είναι καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Columbia. Έργα του είναι: «Greece and the Inter-War Economic Crisis» (1992, βραβείο Runciman) [ελλ. έκδ.: Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου, ΜΙΕΤ], «Inside Hitler’s Greece: The Experience of Occupation», 1941-44 (1993, βραβείο Fraenkel και Longman) [Στην Ελλάδα του Χίτλερ, Αλεξάνδρεια], «The Balkans: A Short History» (2000, βραβείο Wolfson) [Τα Βαλκάνια, Πατάκης], «After the War Was Over: Reconstructing the Family, Nation and State in Greece, 1943-60» (επιμ., 2000) [Μετά τον πόλεμο, Αλεξάνδρεια], «Salonica. City of Ghosts» (2004, βραβεία Duff Cooper, John Criticos, Runciman, National Jewish Book) [Θεσσαλονίκη. Πόλη των φαντασμάτων, Αλεξάνδρεια], «Hitler’s Empire. Nazi Rule in Occupied Europe» (2008, βραβείο Los Angeles Times) [Η αυτοκρατορία του Χίτλερ, Αλεξάνδρεια], «Networks of Power in Modern Greece. Essays in Honour of John Campbell» (επιμ., 2008) [Δίκτυα εξουσίας στη νεότερη Ελλάδα, Αλεξάνδρεια], «Governing the World. The History of an Idea» (2012) [Κυβερνώντας τον κόσμο, Αλεξάνδρεια], «Τριάντα χρόνια ελληνικής ιστορίας. Μια προσωπική αναδρομή» (2015), Πατάκης, «What You Did Not Tell: A Russian Past and the Journey Home» (2017) [Όσα δεν είπες. Ένα ρωσικό παρελθόν και το ταξίδι προς την πατρίδα, Άγρα], «The Greek Revolution. 1821 and the Making of Modern Europe» (2021) [Η ελληνική επανάσταση, Αλεξάνδρεια].