To Top
08:04 Δευτέρα
25 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Υπόθεση παιδεραστή: Στο δικαστήριο για περιοριστικά μέτρα
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ Υπόθεση παιδεραστή: Στο δικαστήριο για περιοριστικά μέτρα
Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτεμβρίου 2018, 9:17 πμ

Υποβάλλεται σήμερα αίτηση στο δικαστήριο Λευκωσίας για περιοριστικά μέτρα για τον παιδεραστή, μετά που αυτός αποφυλακίστηκε πρόωρα στις 9 Σεπτεμβρίου με προεδρική χάρη. Παράλληλα προωθείται ξανά στη Βουλή το νομοσχέδιο που δίνει αυξημένες εξουσίες τόσο στο Δικαστήριο όσο και στην Αρχή Εποπτείας σε σχέση με τους παιδόφιλους.

Το θέμα με τις αποφυλακίσεις παιδόφιλων συνεπεία της μείωσης της ποινής τους κατά ¼ με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, πήρε διαστάσεις και η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ενέγραψε χθες σχετικό θέμα σε δύο επιτροπές της Βουλής. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι σήμερα η Νομική Υπηρεσία θα καταχωρήσει αίτηση στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας με την οποία να ζητείται η έκδοση διατάγματος εποπτείας για το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Στην ουσία με το διάταγμα θα ζητείται όπως παρακολουθείται συστηματικά από ψυχολόγο αλλά και κοινωνικό λειτουργό, ενώ θα εξεταστεί αν υπάρχουν άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, δεδομένου του γεγονότος ότι το σπίτι που διαμένει γειτνιάζει με αυτό της οικογένειας του θύματος. Μετά την καταχώρηση της αίτησης θα δοθεί χρόνος στον καταδικασθέντα να ακουστεί ενώπιον δικαστηρίου πριν αποφασιστεί κατά πόσον θα εκδοθεί το αιτηθέν διάταγμα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνέλαβαν τον παιδεραστή που είχε πάρει προεδρική χάρη

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή τη στιγμή η Αρχή Εποπτείας Καταδικασθέντων για Σεξουαλικά Αδικήματα κατά Ανηλίκων εποπτεύει 28 καταδικασθέντες και αποφυλακισθέντες από τους 50 περίπου συνολικά που έχουν αποφυλακισθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι υπόλοιποι που δεν εποπτεύονται είναι αλλοδαποί και έχουν απελαθεί μετά την αποφυλάκισή τους. Για κάποιους από τους εποπτευόμενους μετά που έχει λήξει το διάταγμα εποπτείας τους, αυτό ανανεώθηκε.

Στο μεταξύ, το όλο θέμα που προέκυψε με τον χειρισμό των παιδεραστών μετά την αποφυλάκισή τους, επανέφερε το νομοσχέδιο που ετοίμασε από πέρσι το υπουργείο Δικαιοσύνης και παρουσίασε στη Βουλή, ωστόσο το θέμα έμεινε με στόχο να ενσωματωθεί και μια πρόταση νόμου της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου που αφορά στην εποπτεία παιδόφιλων που έρχονται στην Κύπρο από άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο βρίσκεται στο υπουργείο Εργασίας και στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο και μόλις ολοκληρωθεί θα τεθεί εκ νέου το θέμα στη Βουλή.

Με το νομοσχέδιο δίδονται αυξημένες εξουσίες στα δικαστήρια αλλά και στην Αρχή Εποπτείας για να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα σε σχέση με τους αποφυλακισθέντες παιδόφιλους. Ένα από τα μέτρα που ζητήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου να ενσωματωθεί, είναι και η έκδοση διατάγματος από τα δικαστήρια που να διατάσσει έναν παιδόφιλο να αλλάζει ακόμη και κατοικία στην περίπτωση που αυτή γειτνιάζει με χώρους που συχνάζουν παιδιά, ή που βρίσκεται κοντά ή ακόμη και εντός της οικίας που ζει το θύμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αίτημα στο Δικαστήριο για εποπτεία του παιδεραστή

Η ανάγκη για τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων υποδεικνύεται και από τη Νομική Υπηρεσία η οποία χειρίζεται τέτοιες υποθέσεις και διαπιστώνει σοβαρή αύξηση των περιστατικών. 

Ταυτόχρονα, η Αστυνομία έχει λάβει οδηγίες και πήρε προληπτικά μέτρα για το θύμα μετά την αποφυλάκιση του παιδεραστή, ενώ αυτός συνελήφθη την περασμένη Τρίτη από την Αστυνομία, μετά που διαπιστώθηκε ότι διατηρούσε στο σπίτι του, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης το οποίο κατέγραφε σε δημόσιο δρόμο. Αυτός κατηγορήθηκε γραπτώς για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και θα κλητευθεί αργότερα ενώπιον δικαστηρίου. 

Εξάλλου, σήμερα ομάδα πολιτών θα πραγματοποιήσει έξω από το Προεδρικό Μέγαρο εκδήλωση διαμαρτυρίας με αφορμή την απονομή χάριτος από τον Πρόεδρο σε άτομα που καταδικάστηκαν σε για υποθέσεις παιδεραστίας. Πολίτες αυθόρμητα συσπειρώθηκαν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα βρεθούν στις 6 το απόγευμα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε τέτοιες πρακτικές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προεδρική χάρη σε καταδικασθέντα για παιδεραστία

Στη Βουλή θέμα σε δύο επιτροπές

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου προχώρησε χθες και ενέγραψε προς συζήτηση θέμα που αφορά στον χειρισμό της περίπτωσης του απολυθέντα παιδεραστή, σε δύο επιτροπές της Βουλής.  

Συγκεκριμένα, με επιστολή της στην Επιτροπή Νομικών ζητεί όπως εγγραφεί για συζήτηση το πιο κάτω θέμα:
«Η διαχείριση από πλευράς των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της αποφυλάκισης παιδεραστή με Προεδρική χάρη, οι συνέπειες από την παράλειψη να ενταχθεί ο θύτης με την αποφυλάκιση του υπό την Αρχή Εποπτείας και η παράλειψη να ενημερωθεί η οικογένεια του θύματος του».

Στην αιτιολόγηση του θέματος, η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρει ότι η συζήτηση του θέματος καθίσταται επιτακτική, μετά τα πρόσφατα γεγονότα, όπου η κυβέρνηση Αναστασιάδη έδωσε Προεδρική χάρη σε παιδεραστή, χωρίς αυτός να τεθεί υπό την Αρχή Εποπτείας. Οι τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, όπου ο συγκεκριμένος κατηγορήθηκε ξανά από την Αστυνομία για τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης δημόσιου χώρου, καταδεικνύουν το πόσο επικίνδυνος ήταν, για το θύμα του παιδεραστή αλλά και την κοινωνία ευρύτερα, ο όλος χειρισμός.

Σε άλλη επιστολή της προς την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στέλλα Κυριακίδου, ζητεί την εγγραφή για συζήτηση του θέματος:

«Η παραβίαση προνοιών της Σύμβασης Lanzarote από τις Αρχές του κράτους σε σχέση με την προστασία θυμάτων». Στην αιτιολόγηση του θέματος αναφέρει ότι «η συζήτηση του θέματος καθίσταται επιτακτική, μετά τα πρόσφατα γεγονότα, όπου η κυβέρνηση Αναστασιάδη έδωσε Προεδρική χάρη σε παιδεραστές. Ένας εξ αυτών αποφυλακίστηκε χωρίς να τεθεί υπό την Αρχή Εποπτείας και κατηγορήθηκε ξανά για τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης δημόσιου χώρου, που είχε ως αποτέλεσμα την παρενόχληση του θύματος του που διαμένει κοντά στην οικία του. Θέση μας είναι ότι πρέπει να συζητηθεί ο τρόπος που εφαρμόζεται η Σύμβαση από τις Αρχές της Δημοκρατίας», αναφέρει η βουλευτής.

Για το θέμα της αποφυλάκισης παιδεραστή μετά από προεδρική χάρη, αναφέρθηκε και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ζήτησε να επανέλθουν τα κριτήρια που είχαν καθοριστεί επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια.

Όπως είπε, από τον Αύγουστο του 2008, είχαν καθοριστεί κριτήρια για να εξαιρούνται κάποιες συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι παιδεραστές, οι βιαστές, οι διακινητές ναρκωτικών, από τη μείωση των ποινών.

«Αυτή η Κυβέρνηση έχει διαφοροποιήσει τα κριτήρια», συνέχισε και είπε ότι είναι υποχρέωση όλων να επανέλθουν τα κριτήρια, όπως τα είχε καθορίσει η Κυβέρνηση Χριστόφια για να μην προκαλούνται τέτοια προβλήματα.

Άντρος Κυπριανού: Δεν θα επιτρέψουμε συγκάλυψη στο θέμα Ρίκκου

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υπάρξει συγκάλυψη στην περίπτωση της αποφυλάκισης του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, δήλωσε χθες ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ενώ είπε ότι είναι υποχρέωση του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ' Αδεία να δώσει το σκεπτικό πάνω στο οποίο βάσισε την απόφασή του.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι «θέλουμε να ξέρουμε πάνω σε ποια γεγονότα βασίστηκαν για να πάρουν την απόφαση την οποία πήραν. Και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους σε αυτό το σημείο».

Διευκρίνισε ακόμη ότι «δεν είναι καθόλου προσωπικό του θέμα», αλλά «έχει να κάνει με τη διαφύλαξη της ελάχιστης δεοντολογίας και σωστής λειτουργίας ενός κράτους».

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στη προχθεσινή παρουσία του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ' Αδεία στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, όπου συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα.

Είπε ότι είχε απευθύνει επιστολή στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποφυλάκισης, από τον οποίο ζητούσε να δοθεί το σκεπτικό της απόφασης. Η απάντηση που πήρε, συνέχισε, είναι ότι δεν μπορεί να δοθεί επιστολή «γιατί περιορίζονται από τη νομοθεσία και την έδωσαν μόνο στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στη Διευθύντρια των Φυλακών».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ωστόσο ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν παραδοθεί στον Υπουργό και τη Διευθύντρια των Φυλακών, η απόφαση παύει να είναι εμπιστευτική.

Είπε ότι επανήλθε με δεύτερη επιστολή, στην οποία δεν πήρε απάντηση. «Η απάντηση δόθηκε προχθές στη Βουλή. Επιμένει το Συμβούλιο Αποφυλακίσεων ότι δεν θα δώσει το σκεπτικό», συμπλήρωσε. Είπε επίσης ότι αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο καθώς «κανένας δεν είναι υπεράνω του ελέγχου στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, είναι υποχρέωση του Συμβουλίου να δώσει το σκεπτικό πάνω στο οποίο βάσισε τη σχετική του απόφαση.

Ανέφερε ότι υπάρχει η σχετική διαδικασία στη Βουλή, που της επιτρέπει να παίρνει τέτοιες αποφάσεις. «Έχω στείλει σχετική επιστολή και στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, στις 11 Σεπτεμβρίου, με την οποία ζητώ από τον ίδιο να μας δώσει το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου Αποφυλάκισης, εφόσον το κατέχει. Δεν έχω πάρει απάντηση μέχρι σήμερα και δεν σας κρύβω ότι γεννιούνται πολλά ερωτηματική στο μυαλό μας» συμπλήρωσε.

Διερωτήθηκε ακολούθως «γιατί το Συμβούλιο Αποφυλάκισης πεισματικά επιμένει να μη δίνει το σκεπτικό της απόφασής του. Γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για ένα τόσο σημαντικό θέμα και ενώ ήξερε ότι θα συζητιόταν στη Βουλή των Αντιπροσώπων δεν μας έχει απαντήσει μέχρι σήμερα στην επιστολή».

«Τα ερωτήματα τα οποία προκαλούνται στο μυαλό του καθενός είναι ότι θέλουν κάτι να συγκαλύψουν. Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υπάρξει συγκάλυψη σε αυτή την συγκεκριμένη περίπτωση. Θέλουμε να ξέρουμε πάνω σε ποια γεγονότα βασίστηκαν για να πάρουν την απόφαση την οποία πήραν. Και θα επιμείνουμε μέχρι τέλους σε αυτό το σημείο», ανέφερε.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ είπε καταληκτικά ότι «εάν χρειαστεί, θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, να τους υποχρεώσει να μας την δώσουν».

  Μιχάλης Χατζηβασίλης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.