Στον Δώρο Λοΐζου είναι αφιερωμένη η πρόσφατη ποιητική συλλογή της Κλεοπάτρας Μακρίδου. 

Το ποιητικό χρονικό της Κλεοπάτρας Μακρίδου «Δώρος Λοίζου – Ο ωραίος της επανάστασης» (εκδ. Κουκκίδα, Αθήνα 2020), παρουσιάζεται στο βιβλιοπωλείο – καφεαναγνωστήριο «Το Έρμα» στις 14 Οκτωβρίου.

Το βιβλίο αποτελείται από έξι ενότητες, ακολουθώντας τα ιστορικά γεγονότα, βασισμένο στην επαναστατική σκέψη, ποίηση και δράση του Δώρου Λοΐζου, από τα μαθητικά χρόνια του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και τη μάχη της Σεβερείου, ως τη μέρα της δολοφονίας του στις 30 Αυγούστου 1974. 

 Το «ωραίος» ως ώριμος, τελειωμένος, ιδανικός, εκφράζεται ποικιλότροπα στο ποίημα, παράλληλα με άλλους ποιητές και ήρωες από αρχαιοτάτων χρόνων ως τη νεότερη εποχή της Ιστορίας μας, γράφει για το βιβλίο ο Στέλιος Παπαντωνίου:

«Η ποιήτρια πολλές φορές απευθύνεται στον ήρωα ωραίο ποιητή με θαυμασμό και φιλοσοφική διάθεση, για να επιτύχει τη γενίκευση και την αναγκαία διαιώνια θεώρηση των νοημάτων και συναισθημάτων, έναντι του θυσιασθέντος ήρωα επαναστάτη ποιητή. Ο ποιητικός λόγος της Κλεοπάτρας Μακρίδου ανηφορίζει όσο πλησιάζει στην κορύφωση των ημερών και στη δολοφονία του ήρωα. […] Η συγκρουσιακή εποχή παρουσιάζεται με όλα τα ποιητικά όπλα της ποιήτριας, που ανέλαβε όντως μια δύσκολη ποιητική αποστολή, το προσωπικό δοξολόγημα ενός πραγματικού ποιητή κι αγωνιστή της Ελευθερίας.

»Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, οι ημέρες εκείνες, η προδοσία, ο εισβολέας και τα σχέδιά του, όλο το εικονοστάσι του πάθους της Κύπρου του 1974, οδηγεί σε μια απολογία μετά θάνατον, μια αναφορά του στρατιώτη στο νεκρό ποιητή, θλιβερή για την κατάντια μας, ύστερα από τα τόσα θλιβερά και καταστροφικά, για να οδηγηθεί η ποιήτρια στη φιλοσοφική ενατένιση, στο δοξολόγημα ιδεών και ιδεολόγων, ποιητή αγωνιστή και ωραίου ανθρώπου, που οδηγεί τον ποιητικό λόγο στην ανύψωση.

»Η παρούσα κατάσταση, η σύγχυση και κακοποίηση της αλήθειας, η ισοπέδωση των πάντων, η θλιβερή κατάπτωσή μας, σε σύγκριση με το ύψος του ήρωα ανθρώπου ιδεολόγου ποιητή οδηγεί την ποιήτρια στην καταγγελία της κατρακύλας και στην πίστη πως η αγνότητα και οι αγώνες του ποιητή θα οδηγήσουν στη σωτηρία».

Εσύ φωνή Αντίστασης / οίστρος της εθνικής μας μιζέριας / που κρατείς ακόμη μέσα από τον τάφο σου / τη σημαία της Απελευθέρωσης / βγες ξανά στους δρόμους και τις πλατείες / να πεις στους συντρόφους σου / πως κανείς δεν μπορεί να τους υποδουλώσει / εκτός κι αν οι ίδιοι σκύψουν τον αυχένα!

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Χρήστος Ιακώβου, διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, και θα χαιρετήσουν ο δρ Λεωνίδας Γαλάζης (πρόεδρος του Όμιλου Λογοτεχνίας και Κριτικής) και ο Αλέκος Μιχαηλίδης (Κουκκίδα-Έρμα).

  • Λευκωσία, «Έρμα» (Έκτορος 43), Πέμπτη 14 Οκτωβρίου στις 19:00.