Μετά από μια θυελλώδη συνεδρία που κράτησε έξι συνολικά ώρες, το νέο Δ.Σ. της Αρχής Λιμένων Κύπρου διόρθωσε το λάθος του απερχόμενου Συμβουλίου, τερματίζοντας τη διαδικασία παραχώρησης χώρων στην περιοχή Βασιλικού σε δύο εταιρείες για παραγωγή ενέργειας, μία βιοκαυσίμων και μια ηλεκτροπαραγωγού σταθμού.

Παρά το γεγονός ότι όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία συνέτειναν στην ακύρωση, εντούτοις έγινε συζήτηση, ακούστηκαν όλες οι απόψεις και τελικά πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση για ακύρωση των προηγούμενων αποφάσεων που λήφθηκαν τον περασμένο Ιούνιο. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χάρισαν φιλέτα παρακάμπτοντας διαδικασίες

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι στις 15/6/2021 εγκρίθηκε η έκδοση κατ’ αρχήν αδειών σε δύο εταιρείες και δεν έχουν εκδοθεί άδειες για παραχώρηση χώρων. 

Η διαδικασία παραχώρησης αδειών στις δύο εταιρείες δεν ολοκληρώθηκε και το Συμβούλιο μελετώντας τον φάκελο των δύο αιτήσεων καθώς και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα για την εξέταση τους, διαπίστωσε ότι αυτή δεν ήταν ορθή, δηλαδή μέσω της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, δεν διασφαλίζονται τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα της Αρχής Λιμένων Κύπρου. 

Ενόψει των πιο πάνω, το Συμβούλιο αποφάσισε τον τερματισμό της διαδικασίας παραχώρησης στις εν λόγω δύο εταιρείες. 

Σημειώνεται ότι στις 15/6/2021 λήφθηκε απόφαση για παραχώρηση άδειας στην εταιρεία Bioland Protimtia Ltd για ηλεκτροπαραγωγό σταθμό και BD Sunoil Cyprus Ltd για παραγωγή βιοντίζελ.

Περαιτέρω, το Συμβούλιο αποφάσισε να εξετάσει την ακύρωση ακόμα δύο αδειών που αφορούν άλλες δύο αναπτύξεις. 

Συγκεκριμένα, στις 19/1/2021 η Αρχή Λιμένων αποφάσισε την παραχώρηση άδειας στις εταιρείες Topomaster Ltd (νυν Lysarea) για ηλεκτροπαραγωγό σταθμό για εμβαδό 20.000 τ.μ. και στην εταιρεία εγκατάστασης αποθήκευσης ασφάλτου Ε.M. Island Bitumen Ltd για εμβαδό 10.000 τ.μ. στην κοινότητα Μαρί. Συνεχίζεται η εξέταση των νομικών και άλλων πτυχών της διαδικασίας που ακολουθήθηκε σε σχέση με τις δύο αυτές άδειες και στην επόμενη συνεδρία του Δ.Σ., 5/10/2021, θα ληφθεί απόφαση.

Μετά την απόφαση του Δ.Σ. θα εξεταστεί το ενδιαφέρον που υπάρχει για παραχώρηση διαθέσιμων χώρων της Αρχής Λιμένων στην περιοχή Βασιλικού και ακολούθως θα ληφθεί απόφαση για παραχώρησή τους μέσα από νομότυπες διαδικασίες.