To Top
07:03 Κυριακή
15 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Αιχμές βουλευτή για μίζες σε υπαλλήλους της Πολεοδομίας
ΑΡΧΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑ • Αιχμές βουλευτή για μίζες σε υπαλλήλους της Πολεοδομίας
Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου 2018, 2:23 μμ

Αιχμές για το ενδεχόμενο είσπραξης μίζας από υπαλλήλους πολεοδομικών Αρχών προκειμένου να εκδώσουν πολεοδομικές άδειες σε επενδυτές, άφησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, ο οποίος γνωστοποίησε ότι θα καταθέσει και πρόταση νόμου με την οποία θα καταργούνται οι επιτροπές αισθητικού ελέγχου, αφού θεωρεί ότι παρεμβαίνουν στο έργο των ιδιωτών αρχιτεκτόνων.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντής, διαφώνησε με την κατάργηση των επιτροπών αισθητικού ελέγχου, αναφέροντας πως τη σύστασή τους ζήτησε το Επιμελητήριο, ώστε κάποια χαρακτηριστικά των κτηρίων να ελέγχονται από αρχιτέκτονες και από ειδικούς παρά να επαφίεται η έγκρισή τους σε τεχνικούς των πολεοδομικών Αρχών.

Τόσο ο εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ όσο και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών και της Πολεοδομίας, αναγνώρισαν ότι η νομοθεσία που αφορά στην έκδοση πολεοδομικών αδειών είναι πολύπλοκη, γι’ αυτό και προωθείται η απλοποίησή της.

Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντής ανέφερε ότι το μοντέλο έκδοσης αδειών είναι χρεοκοπημένο και πρόσθεσε πως είναι αδιανόητο να χρειάζονται 18 μήνες για να εκδώσει μια άδεια ο Δήμος Στροβόλου, σημειώνοντας ότι: «Τηλεφώνησα στον δήμο για να ρωτήσω αν εκδόθηκε το πιστοποιητικό τελικής έγκρισης πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση της οικοδομής και των διαδικασιών και με ρώτησαν: “Σοβαρομιλάς; Θέλεις να εκδοθεί το πιστοποιητικό σε πέντε μήνες;”».

Ο βουλευτής Ανδρέας Κυπριανού, που ενέγραψε το θέμα, ανέφερε ότι το ζήτημα της έκδοσης πολεοδομικών αδειών είναι εξαιρετικά σοβαρό. Έχει να κάνει, πρόσθεσε, με θέματα γραφειοκρατίας, καθυστερήσεων καθώς και με την ταχύτητα στην έκδοση πολεοδομικών αδειών που είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ανάπτυξη. «Δεν λέω ότι υπάρχει χρηματισμός, αλλά μπορεί να τίθεται και αυτό το θέμα», είπε.

Αναφερόμενος στις επιτροπές αισθητικού ελέγχου, οι οποίες εξετάζουν κυρίως κατά πόσο μια οικοδομή σε προστατευόμενη περιοχή συνάδει με τον περιβάλλοντα χώρο και με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, ανέφερε: «Εγώ τέλειωσα ένα πανεπιστήμιο και αποφάσισα ότι το χρώμα του κτηρίου πρέπει να είναι κόκκινο, άσπρο κ.λπ. Ποιος είναι αυτός που θα με αμφισβητήσει όταν το επιτρέπει η νομοθεσία; Πώς θα σταθεί ενώπιον του δικαστηρίου μια τέτοια υπόθεση; Ποιος μπορεί να αμφισβητεί την κρίση του αρχιτέκτονα;». «Μπορεί να έχω άποψη για κάποια κατασκευή, αλλά δεν είμαι εγώ που θα αποφασίσω γι’ αυτήν», είπε.

Ανέφερε επίσης πως κάποιοι λειτουργοί αποκτούν δύναμη μέσω του ελέγχου των αιτήσεων και διερωτήθηκε τι πρέπει να υποθέσει κανείς όταν απορρίπτεται η αίτησή του. Υποστήριξε, επίσης, πως δεκάδες επενδυτές και επιχειρηματίες ταλαιπωρούνται στη διαδικασία έκδοσης των πολεοδομικών αδειών, ενώ παράλληλα το δημόσιο χάνει και έσοδα.

«Δεν μπορούμε να βάζουμε τους επενδυτές να σχεδιάζουν και να τους ζητούν μίζες και χρηματοδότηση για να πάρουν άδειες και να αρχίζουν τα τηλεφωνήματα προς διάφορους για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους», είπε. Τέλος, παρατήρησε, πως «αν καθυστερεί μια επένδυση των €50 εκατ. ο επενδυτής, παρά να καθυστερεί η επένδυση του, μπορεί να δώσει €10.000 για να γίνει η δουλειά του».

Η εκπρόσωπος της Ένωσης Δήμων, Σωτηρία Κοκκίνου, απέρριψε τις αναφορές περί χρηματισμού και κάλεσε τον κ. Κυπριανού αν κατέχει στοιχεία να τα καταθέσει. Τα περί λαδώματος απέρριψε και η εκπρόσωπος της Πολεοδομίας, Μαρκέλλα Χατζηδά.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ ξεκαθάρισε πως οι αρχιτέκτονες δεν δέχονται παρεμβάσεις από οποιονδήποτε σε θέματα αισθητικής. Αυτός ήταν και ο λόγος, είπε, που το ΕΤΕΚ εισηγήθηκε τη δημιουργία των επιτροπών αισθητικού ελέγχου που αποτελούνται από αρχιτέκτονες και από άλλα πρόσωπα, ώστε το θέμα του αισθητικού ελέγχου να μην περιορίζεται σε έναν τεχνικό μιας πολεοδομικής Αρχής.

Παρατήρησε, επίσης, πως οι επιτροπές αισθητικού ελέγχου ασχολούνται με σημαντικά θέματα ειδικά πρόσφατα με ψηλά κτήρια. «Εμείς λέμε να γίνεται και δημόσια διαβούλευση, επειδή από την ανέγερση ενός ψηλού κτηρίου θα επηρεάζονται και πολίτες», είπε για να προσθέσει: «Πρέπει να δούμε, πώς εντάσσεται στον χώρο, όταν κάποιος θέλει να κτίσει 30 ορόφους σε μια περιοχή που τα υπόλοιπα κτήρια είναι τριώροφα».

Ο γραμματέας της Ένωσης Κοινοτήτων, Παναγιώτης Δαμιανού, ανέφερε ότι πολλοί πολίτες ή και επιχειρηματίες ματαίωσαν τα σχέδιά τους επειδή οι αιτήσεις τους δεν εξετάστηκαν εγκαίρως από πολεοδομικές Αρχές.

  Βάσος Βασιλείου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...