ΛΟΓΩ των προβληματισμών που εκφράστηκαν κατά την τελευταία συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής και της καθυστέρησης που θα επερχόταν στην ψήφιση των τριών νομοσχεδίων, το Ανώτατο Δικαστήριο προχώρησε σε μια έκκληση/προειδοποίηση. Κάλεσε όλους να συμβάλουν στην ψήφιση των νομοσχεδίων, «πριν την κατάρρευση της Δικαιοσύνης». Δεν συνηθίζεται το Ανώτατο Δικαστήριο να κάνει αυτές τις παρεμβάσεις. Προφανώς αυτό έγινε επειδή η καθυστέρηση που σημειώνεται, προφανώς και επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που εκφράσθηκαν σε σχετικό ρεπορτάζ του «Φ», η παρέμβαση του Ανωτάτου έγινε για να ξεπεραστούν οι όποιες ενστάσεις που εκφράσθηκαν από κόμματα. Η Κυβέρνηση, διά της αρμόδιου υπουργού Στέφης Δράκου, έχει ταχθεί υπέρ της ψήφισής τους το συντομότερο, τονίζοντας ότι, εκτός από τον κίνδυνο κατάρρευσης της Δικαιοσύνης, θα χαθούν και τα 97 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης από την ΕΕ. Όπως είπε ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, τα τρία νομοσχέδια, που έτυχαν ευρείας διαβούλευσης, αναμένεται να αναδιαμορφώσουν εκ βάθρων την απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας. 

ΑΛΛΑ και ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, ανέφερε στον «Φιλελεύθερο» ότι άνοιξε πλέον ο δρόμος για την άμεση ψήφιση των νομοσχεδίων. Καμιά πολιτική δύναμη, ανέφερε, δεν θα πρέπει πλέον να καταψηφίσει τη μεταρρύθμιση σημειώνοντας πως από την πρώτη του χρόνου 2022 η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται. Γίνεται ένα, σημαντικό, βήμα μπροστά. Θα χρειαστούν, βέβαια, νέοι διορισμοί δικαστών για να λειτουργήσουν τα νέα Δικαστήρια κι αυτοί εκτιμάται ότι θα μπορούν να καλυφθούν τους επόμενους τρεις μήνες. Περαιτέρω, πρέπει να συνέλθει το νέο Δικαστικό Συμβούλιο και να προβεί στους διορισμούς 16 νέων εφετών που θα επανδρώσουν το νέο Εφετείο. Διορισμούς θα πρέπει να κάνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ σε μια νέα μεγάλη πρόκληση. Ένα σταυροδρόμι μιας μεγάλης και σημαντικής για την κοινωνία μεταρρύθμισης. Προφανώς και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη κι αυτό που ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού. Το γεγονός, δηλαδή,  ότι η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να βρει τις αναγκαίες συγκλίσεις με τη Δικαστική Εξουσία, ούτως ώστε αυτό που θα ψηφιστεί να έχει τα εχέγγυα εφαρμογής. Είναι προφανές πως ο σκοπός της δικαστικής μεταρρύθμισης δεν είναι άλλος από την αποτελεσματική και γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων. Υπενθυμίζεται ότι η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης βρίσκεται στις συστάσεις της Κομισιόν για την Κύπρο, ενώ οι συστάσεις συνδέονται με την εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Το στοίχημα της μεταρρύθμισης αφορά όλους. Γιατί επηρεάζει όλους μας. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξουν υπερβάσεις από όλους. Η μεταρρύθμιση είναι μονόδρομος. Όπως μονόδρομος είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις καθώς η κοινωνία αλλάζει, οι πολίτες προχωρούν και δεν μπορεί το κράτος να είναι αλλού. Να μένει πίσω. Δεν μπορεί να μην έχει τους ίδιους βηματισμούς με την κοινωνία. Η μπάλα πλέον βρίσκεται στη Βουλή, αλλά και σε όλους τους άλλους εμπλεκόμενους καθώς δεν αρκεί η ψήφιση. Υπάρχει και η επόμενη ημέρα.