Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στην ΕΔΕΚ, με τη σύρραξη που έχει ξεσπάσει τους κόλπους της να έχει λάβει τεράστιες και ευρύτερες διαστάσεις. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος βρίσκεται στη μέγγενη συναγωνιστών αλλά και πρώην στενών συνεργατών του, οι οποίοι ασκούν πλέον ασφυκτική πίεση για το θέμα του μητρώου των μελών του κόμματος. Άτομα τα οποία κάποια εξ αυτών δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «δικοί» του Γιώργου Βαρνάβα, ανθυποψήφιου του Μαρίνου Σιζόπουλου για την προεδρία του κόμματος.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ παρουσιάζεται αποφασισμένος να προχωρήσει κανονικά με την Επαρχιακή Συνδιάσκεψη της Λευκωσίας την Κυριακή επικαλούμενος τον νόμο περί πολιτικών κομμάτων. Θέση η οποία προκάλεσε για πρώτη φορά σε αυτή την κρίση στο κόμμα, ξεκάθαρη αντίδραση από τον βουλευτή του κόμματος και νομικό Κωστή Ευσταθίου, ο οποίος από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν χαρακτήρισε σε παρέμβαση του στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, απαράδεχτες τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΔΕΚ. Την ίδια ώρα επεσήμανε πως η θέση του και ως βουλευτής και ως νομικός δεν του επιτρέπει να μη δείξει σεβασμό προς αποφάσεις του Δικαστηρίου και δικαστικά διατάγματα.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, κληθείς χθες να σχολιάσει αποφάσεις δικαστηρίου για μη διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών στην ΕΔΕΚ, είπε ότι «θα γίνουν κανονικά οι εκλογές γιατί η νομοθεσία καλύπτει απόλυτα την ΕΔΕΚ». Από εκεί και πέρα, συνέχισε, «τα νομικά ζητήματα θα τα χειριστούν οι νομικοί σύμβουλοι του κόμματος». «Εμείς στηριζόμαστε σήμερα στην πολιτική διάσταση των ζητημάτων», πρόσθεσε. Ανέφερε επίσης ότι «ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι όλοι αυτοί οι οποίοι σήμερα βυσσοδομούν εναντίον του κόμματος είναι για να εξυπηρετήσουν προσωπικά και αλλότρια συμφέροντα και όχι το καλώς νοούμενο συμφέρον της ΕΔΕΚ, ειδικά σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας περίοδο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερωτηθείς πώς θα αντιμετωπίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «με δημοκρατικές διαδικασίες και με την ετυμηγορία των μελών του κόμματος, όπως την αντιμετωπίσαμε πολλές φορές στο παρελθόν».

Σε δηλώσεις της επίσης στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ,  η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Παναγιώτου, σημείωσε ότι ως θέση αρχής η ΕΔΕΚ δεν σχολιάζει την απόφαση του δικαστηρίου και ότι αυτή θα την εξετάσουν οι νομικοί σύμβουλοι του κόμματος. «Εμείς μένουμε στην πολιτική πτυχή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η επαρχιακή συνδιάσκεψη Λευκωσίας θα διεξαχθεί κανονικά και καλούνται τα μέλη να δώσουν το «παρών» τους και να ψηφίσουν όποιον επιθυμούν. Σημείωσε ακόμα ότι οι εκλογικές διαδικασίες δεν αποφασίστηκαν αυθαίρετα. «Λήφθηκαν με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες. Οι τρεις τους επέλεξαν αντί να αντιμετωπίσουν το αποτέλεσμα να οδηγήσουν το κόμμα στα δικαστήρια, επειδή θορυβήθηκαν από μία ενδεχόμενη εκλογική τους αποτυχία αλλά και λόγω των αποτελεσμάτων σε Λεμεσό και Πάφο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώνεται μία συστηματική προσπάθεια από συγκεκριμένη ομάδα του κόμματος  που στοχεύει είτε στο να ελέγξει την ΕΔΕΚ για να διαφοροποιήσει την πολιτική της στο κυπριακό κυρίως ή στην κοινωνική πολιτική, είτε να οδηγήσουν σε αποδυνάμωση του πολιτικού ρόλου της ΕΔΕΚ.

«Η ΕΔΕΚ δεν γονατίζει. Δεν θα υποκύψουμε σε 3 άτομα που βάζουν πάνω από το κόμμα τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και συμφέροντα και καθημερινά με τις πράξεις τους πλήττουν το κόμμα. 

Η ομάδα των μελών της ΕΔΕΚ οι οποίοι προσέφυγαν στο Δικαστήριο εξασφαλίζοντας δικαστικά διάταγμα αναστολής της εκλογικής διαδικασίας για την Επαρχιακή Λευκωσίας την Κυριακή, επανήλθε στο θέμα μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης Σιζόπουλου, με επιστολή των δικηγόρων του.

Είναι «αδιανόητο ένα κοινοβουλευτικό κόμμα να περιφρονεί αποφάσεις δικαστηρίων και να επιχειρεί να διεξαγάγει εκλογές που έχουν ανασταλεί με απόφαση Δικαστηρίου και στη βάση παραποιημένου εκλογικού μητρώου», αναφέρει το Δικηγορικό Γραφείο «Α&Α Κ. Αιμιλιανίδης, Κ. Κατσαρός και Συνεργάτες ΔΕΠΕ» σε σχέση με τη δήλωση του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, να πραγματοποιηθεί κανονικά η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας του κόμματος, παρά το απαγορευτικό διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Το Δικηγορικό Γραφείο «Α&Α Κ. Αιμιλιανίδης, Κ. Κατσαρός και Συνεργάτες ΔΕΠΕ» που εκπροσωπεί τα στελέχη της ΕΔΕΚ, Ανδρειανή Οδυσσέως, Νίκο Νικολάου και Ηλιάνα Κανάρα, οι οποίοι και ζήτησαν την έκδοση του σχετικού διατάγματος, απέστειλε επιστολή στην ΕΔΕΚ αναφορικά με τη γραπτή δήλωση του προέδρου της για διεξαγωγή τελικά της συνδιάσκεψης.

«Είναι με έκπληξη που έχουμε διαβάσει δήλωση του προέδρου της ΚΣ ΕΔΕΚ με την οποία αναφέρεται ότι η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί κανονικά και έχουμε μάλιστα ενημερωθεί ότι αποστέλλονται προς τούτο και μηνύματα προς μέλη του κινήματος», αναφέρει η επιστολή προς την ΕΔΕΚ. 

Προσθέτει ότι «σας έχει επιδοθεί σήμερα διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας με το οποίο έχει ανασταλεί η σύγκληση της εκλογικής Επαρχιακής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας μέχρι την τελική εκδίκαση της αγωγής ή νεότερης διαταγής του Δικαστηρίου».

«Η αγωγή καταχωρήθηκε, και το προσωρινό διάταγμα εκδόθηκε, από υποψήφιους στην εκλογική διαδικασία, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα διεξαχθούν εκλογές με παραποιημένο εκλογικό μητρώο, θέση που αποδέχθηκε το Δικαστήριο εκδίδοντας το προσωρινό διάταγμα» συνεχίζει η επιστολή.

Αναφέρει, ακόμη ότι «η λειτουργία των πολιτικών κομμάτων πρέπει να σέβεται τις δημοκρατικές αρχές, τις δικαστικές αποφάσεις, και οι εκλογές να διεξάγονται με τρόπο που να διασφαλίζει το αδιάλειπτο της διαδικασίας». 

«Οι πελάτες μας δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε διαδικασία εκλογών που θα διεξαχθεί παράνομα κατ’ αντίθεση με απόφαση Δικαστηρίου και με παραποιημένο μητρώο, κατά τρόπο που να αποσκοπεί εν τέλει σε εκλογική νοθεία. Κατά συνέπεια δηλώνουν πως θα συμμετάσχουν σε εκλογές μόνο εφόσον αυτές θα διεξάγονται νόμιμα και πως δεν θα συμμετάσχουν στις παράνομες εκλογές της Κυριακής» αναφέρουν οι δικηγόροι των τριών στελεχών της ΕΔΕΚ.

Προσθέτουν ότι «οι πελάτες μας εξάλλου σας ενημερώνουν πως σε περίπτωση διεξαγωγής των παράνομων αυτών εκλογών, θα αιτηθούν από το Δικαστήριο την άμεση ακύρωση των παράνομων εκλογών και ότι θα θεωρήσουν ως προσωπικά υπεύθυνους έκαστο πρόσωπο που λαμβάνει την παράνομη αυτή απόφαση».

«Η παρούσα επιστολή θα τύχει άμεσης δημοσιοποίησης και με αυτήν καλείστε να απέχετε από τη διενέργεια περαιτέρω παράνομων πράξεων» καταλήγει το Δικηγορικό Γραφείο «Α&Α Κ. Αιμιλιανίδης, Κ. Κατσαρός και Συνεργάτες ΔΕΠΕ».

Αιχμές για υποψηφιότητα Χαννίδη

Καταπελτική και ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη για τα όσα τεκταίνονται στην ΕΔΕΚ. «Παίρνει απόφαση η Κ.Ε της ΕΔΕΚ οι εκλογές να γίνουν με το μητρώο μελών του 2017 και ο άλλος εξαγγέλλει υποψηφιότητα για αξιωματούχος. Μήπως εννοούσαν και το μητρώο του ΑΚΕΛ;», έγραψε σε ανάρτηση του την Πέμπτη στο Facebook. Μια αναφορά η οποία ξεκάθαρα έχει αποδέχτη την ανακοίνωση υποψηφιότητας του Μάριου Χαννίδη για τη θέση του αντιπροέδρου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαννίδης είχε αποχωρήσει από την ΕΔΕΚ και τον Μάιο του 2016 ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΑΚΕΛ, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος ΑΚΕΛ στο Στρόβολο. Επέστρεψε στην ΕΔΕΚ διεκδικώντας θέση βουλευτή στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αποχωρώντας από τη δημοτική ομάδα ΑΚΕΛ το 2020.

Σε χθεσινή ανάρτηση του επίσης στο twitter ο Δημήτρης Παράδακης ήταν ακόμα πιο αιχμηρός, με τα βέλη να στρέφονται κατά του Μαρίνου Σιζόπουλου. «Αναμένω αντίδραση της συντεταγμένης πολιτείας στην έκκληση για ανυπακοή των δικαστηρίων. Υπόσκαψη του κράτους δικαίου και της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η στάση ανοχής εδώ μας οδήγησε. Πιθανή συγκάλυψη καθιστά συνενόχους τους ίδιους τους θεσμούς».

Καταγγελία από Λεμεσό

Στο κάδρο της γενικής σύρραξης προστέθηκε χθες και η καταγγελία του Γιώργου Χαρή, ο οποίος ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Επαρχιακής της ΕΔΕΚ Λεμεσού. Σε ανακοίνωση του κάνει λόγο περί «εξόφθαλμης ανομίας» που νόθευσε το αποτέλεσμα των εκλογών της επαρχιακής Συνδιάσκεψης της ΕΔΕΚ στη Λεμεσό, για εκλογή της νέας ηγεσίας και των μελών της επαρχιακής επιτροπής. Υποστηρίζει ακόμα ότι στη διαδικασία συμμετείχαν άτομα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ΕΔΕΚ και τα οποία γράφτηκαν παράνομα και παράτυπα στο μητρώο μελών του Κόμματος τις τελευταίες μέρες, κατόπιν σαφών οδηγιών του προέδρου του κόμματος. Αναφέρει δε ότι ψήφισαν άτομα που δεν είναι εγγεγραμμένα μέλη και πως πληροφορίες και μαρτυρίες αναφέρουν ότι «ψήφισαν άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κ. Σιζόπουλου και των εμμίσθων, που δεν ήταν ποτέ μέλη, όπως σύντροφοι, γονείς, παιδιά και αλλοδαποί οι οποίοι επιστρατεύτηκαν την τελευταία στιγμή». Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Χαρή υποστηρίζει ότι δίνονταν αποδείξεις είσπραξης συνδρομής  χωρίς είσπραξη χρημάτων, ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου άτομα που δεν κατέβαλαν την ετήσια συνδρομή τους.