Το Κυπριακό κρασί είναι εφάμιλλο με τα καλύτερα κρασιά του κόσμου και στόχος μας είναι η ενίσχυση της εξαγωγιμότητας του,  η περαιτέρω παρουσίαση του σε ξένες αγορές αλλά και η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης, δήλωσε χθες βράδυ η Υπουργός Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου, τελώντας τα εγκαίνια της 60ης Γιορτής του Κρασιού στη Λεμεσό.

Η Υπουργός είπε ότι  τα κυπριακά κρασιά εισάγονται τα τελευταία χρόνια σε περισσότερες από 20 χώρες έχοντας καταξιωθεί σε σημαντικές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ. « Αυτό που απαιτείται είναι να δώσουμε στις κυπριακές οινοβιομηχανίες και στα οινοποιεία τις ευκαιρίες και τη στήριξη που χρειάζονται για να διευρύνουν ακόμη περισσότερο την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα τους και είναι κάτι που ως Υπουργείο εμπορίου νιώθουμε περήφανοι για αυτό διότι κάνουμε ότι μπορούμε να στηρίξουμε τους οινοπαραγωγούς μας» ανέφερε ενδεικτικά.

Η κυρία Πηλείδου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις προσπάθειες που γίνονται για την περαιτέρω προώθηση του Κυπριακού κρασιού. «Για αυτό το λόγο σε συνεργασία με όλους τους φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχουμε εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το κυπριακό κρασί».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγει αυλαία η Γιορτή του Κρασιού – Φέτος και στο Άρσος

Για πρώτη φορά έχει γίνει μια Εθνική στρατηγική για το Κυπριακό κρασί και ήδη ξεκινήσει να την υλοποιούμε. Το σχέδιο δράσης που καταρτίστηκε φέτος έχει ως στόχο του την ενίσχυση της εξαγωγιμότητας και της παρουσίασης των κυπριακών κρασιών στις αγορές του εξωτερικού αλλά και την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης. Και εμείς οι ίδιοι πρέπει να αγκαλιάσουμε το κυπριακό κρασί, είναι πραγματικά υπέροχο και δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τα ξένα κρασιά, για αυτό όλοι έχουμε ρόλο στη στήριξη του» ανέφερε ενδεικτικά.

Από πλευράς του ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, αναφέρθηκε στην ιστορία της Γιορτής του Κρασιού, η οποία κλείνει φέτος 60 χρόνια ζωής. «Τιμούμε τους εμπνευσμένους συμπολίτες μας που συνέβαλαν την ιδέα και φρόντισαν ώστε η γιορτή του κρασιού να καταστεί η μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή του τόπου.  Μετά την περσινή απουσία λόγω της πανδημίας, η γιορτή του κρασιού επανέρχεται δυναμικότερη εντυπωσιακή αλλά με τρόπο υπεύθυνο σε σχέση με τη δημόσια υγεία και την πανδημία» ανέφερε ενδεικτικά.

Όπως είπε, η  φετινή γιορτή «θα συνεχίσει από αυτό που αφήσαμε το 2017 την αναβάθμιση των εκδηλώσεων με την εισαγωγή των νέων στοιχείων και την βελτίωση των παραδοσιακών στοιχείων της γιορτής τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς αισθητικής και υποδομών. Κατά τη διάρκεια των οκτώ ημερών γιορτής θα παρακολουθήσουμε εντυπωσιακές τελετές έναρξης και λήξης εδώ στο κηποθέατρο αναβαθμισμένο πρόγραμμα με δημοφιλής παραστάσεις κάθε βράδυ με δεκάδες καλλιτέχνες».

Η εντυπωσιακή τελετή έναρξης της Γιορτής του Κρασιού, πραγματοποιήθηκε στο κηποθέατρο Μάριος Τόκας.  Προηγήθηκε τελετή λήξης του Ευρωμεσογειακού φεστιβάλ με τη συμμετοχή των χορευτικών ομάδων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.  Η Γιορτή του Κρασιού πραγματοποιείται στο δημόσιο κήπο Λεμεσού και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Οκτωβρίου.

ΚΥΠΕ