Απέφυγε να διατυπώσει γνώμη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το νόμο που ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος προνοεί πάγωμα των εκποιήσεων μέχρι την 31η Οκτωβρίου.

Στις 7 Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών απευθύνθηκε στην ΕΚΤ καλώντας την εκδώσει γνώμη για τη νομοθεσία. Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Frank Elderson,  με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη αναφέρει πως η ΕΚΤ μετά από εξέταση της νομοθεσίας, αποφάσισε να μην διατυπώσει γνώμη, καθώς το σχέδιο νόμου. Όπως υποστηρίζει η ΕΚΤ «το σχέδιο νόμου άπτεται μόνο οριακά των τομέων αρμοδιότητα της βάσει του  βάσει του άρθρου 127 παράγραφος 4 και του άρθρου 282 παράγραφος 5 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με το άρθρο 2 παράγραφος 1 έκτη περίπτωση της απόφασης 98/415/ΕΚ του Συμβουλίου1 και το άρθρο 127 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προς απόρριψη η αναπομπή νόμου για τις εκποιήσεις

Παράλληλα υποδεικνύει πως η ΕΚΤ δεν θα διατυπώσει γνώμη, καθώς η τροποποίηση του νόμου αφορά μόνο παράταση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. «Η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται ότι το Δεκέμβριο του 2020, προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες της πανδημίας της νόσου COVID-19, εγκρίθηκε νόμος με τον οποίο οι διαδικασίες εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων ανεστάλησαν έως τον Μάρτιο του 2021, ο οποίος τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με σκοπό την παράταση της περιόδου αναστολής έως την 31η Ιουλίου 2021» προσθέτει.

Υποδεικνύει, επίσης πως το πεδίο εφαρμογής του νόμου θα περιορίζεται μόνο σε πρώτες κατοικίες αξίες μέχρι €350 χιλ. , μικρή επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών €750 χιλ. και αγροτεμάχια αξίας €100 χιλ. Τώρα ο νόμος που είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Ιουλίου προβλέπει πάγωμα των εκποιήσεων για κύριες κατοικίες αξίας μέχρι €500 χιλ., επαγγελματική στέγη με κύκλο εργασιών €2 εκατ. και αγροτεμάχια αξίας €250 χιλ. Επίσης η ΕΚΤ παραπέμπει στην Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας του Νοεμβρίου του 2020 και του Μαΐου του 20212, στις οποίες επισημαίνεται ότι η σημασία των μέτρων πολιτικής για τον περιορισμό του αντίκτυπου της πανδημίας στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα καθιστά εξίσου σημαντική τη διαχείριση της εξόδου από τη στήριξη.

Συνέρχεται εκτάκτως την Τρίτη η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει επί του αναπεμφθέντος νόμο για τις εκποιήσεις

Συνέρχεται στις 11.30 αύριο Τρίτη, 27 Ιουλίου εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να εξετάσει την αναπομπή του νόμου για τη μεταβίβαση και υποθήκευση ακινήτων (εκποιήσεις) που αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως αντισυνταγματικός.

Ο νόμος αναπέμφθηκε στη Βουλή με σχετική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Πρόεδρο της Βουλής  την 23η Ιουλίου και κοινοποιήθηκε στους Βουλευτές από την υπηρεσία της Βουλής σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουλίου.

Πριν τη συνεδρία της Ολομέλειας, στις 10.00  θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να εξετάσει τους λόγους αναπομπής και να ετοιμάσει έκθεση προς την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο αναπεμφθείς νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή την 8η Ιουλίου και παρατείνει την αναστολή εκποιήσεων ακινήτων από την 31η Ιουλίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021 λόγω των εντεινόμενων κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που επέφερε η έξαρση της πανδημίας.